Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν στην Ευρώπη την 1η αιτία σοβαρής  αναπηρίας και τη 2η αιτία θανάτου και άνοιας. Στην Ελλάδα έχουμε 35-40.000 νέα ΑΕΕ κάθε χρόνο και το 80% από αυτά μπορεί να προληφθεί, ενώ τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η αποκατάσταση αυτών των ασθενών.

Ως εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού αγγειακής αιτιολογίας (ΑΕΕ) που προήλθε είτε από διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

Στη φιλόξενη και ακριτική Δράμα η  Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος 8-9 Ιουνίου στο ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ διοργανώνει μια διημερίδα με θέμα τη διαχείριση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ομιλητές από διάφορες πόλεις και ειδικότητες. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και για επαγγελματίες υγείας και η εγγραφή είναι δωρεάν.  Οι ομιλητές θα αναφερθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία και αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων παρουσιάζοντας ότι νεότερο υπάρχει στη βιβλιογραφία και με προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.

Ανάλογα με τον τύπο τα ΑΕΕ διακρίνονται σε ισχαιμικά (με ποσοστό εμφάνισης 80%) και αιμορραγικά (20%). Ανάλογα με την αιτιολογία τους, μπορούμε να  διακρίνουμε 5 τύπους ισχαιμικών ΑΕΕ:

Α. Καρδιοεμβολικό: εμβολή θρόμβου από την καρδιά-συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους

Β. Αθηρωμάτωση μεγάλου αγγείου: είναι η πιο συχνή αιτία ΑΕΕ σε μεσήλικες

Γ. Η νόσος μικρών αγγείων συνδυάζεται με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία.

Δ. Σπανιότερες αιτίες ΑΕΕ είναι οι διαταραχές πηκτικού μηχανισμού, οι ανοσολογικές διαταραχές και τα αιμοδυναμικάέμφρακτα.

Ε. Τα κρυψιγενή ΑΕΕ, στα οποία δεν βρίσκουμε κανένα από τα ανωτέρω αίτια.

Στο συνέδριο αυτό που διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος με πρόεδρο την Κα Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρο Δ.Σ. της Εταιρείας, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», καθώς και πρόεδρο Ανωτάτου Πειθαρχικού Π.Ι.Σ. και  ΕΙΝΑΠ.

Όπως αναφέρουν η κ. Παγώνη και ο Παθολόγος κ. Ανδρέας Ξάνθης,  Διδάκτωρ Α.Π.Θ., Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Ιατρείου Πρόληψης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων Γ.Ν. Δράμας « στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους θεράποντες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και τους ασθενείς και φροντιστές ασθενών με  ΑΕΕ.  Συγκεκριμένα θα υπάρχει τράπεζα για εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με ΑΕΕ, με ομιλητές τον κ. Γ.Τσινόπουλο Καρδιολόγο και τις κλίμακες εκτίμησης της λειτουργικής έκβασης από τον Νευρολόγο κ. Α. Χατζηδημητρίου. Θα αναφερθούν από την Παθολόγο κ. Α. Μιχαηλίδου οι παθήσεις που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με ΑΕΕ, αλλά δεν είναι ΑΕΕ και θα πρέπει ο κλινικός ιατρός να είναι υποψιασμένος και να γνωρίζει τι πρέπει να προσέχει στη διαφορική διάγνωση αυτών των ασθενών.

Στη συνέχεια ο Νευρολόγος κ. Κ.  Νάτσης θα μιλήσει για τη χορήγηση ενδοφλέβιων ορών στην οξεία φάση του ΑΕΕ και ο Χειρουργός κ. Α. Tesfaye για την πρόληψη κατακλίσεων. Ο παθολόγος Κος Σκούτας θα μιλήσει για τη ρύθμιση της γλυκόζης στην οξεία φάση των ΑΕΕ, ο παθολόγος κ. Δ. Αγαπάκης θα αναφερθεί στη σχέση των λιπιδίων με τη δευτερογενή πρόληψη των ΑΕΕ και ο ψυχίατρος κ. Α. Χουρμουζιάδης στην αντιμετώπιση της αντιδραστικής κατάθλιψης μετά από ΑΕΕ.

Ο παθολόγος Κος Λεκάκης θα μιλήσει για τη σχέση διαβήτη και ΑΕΕ, ο καρδιολόγος Η. Κανέλλος θα μιλήσει για τη σχέση κολπικής μαρμαρυγής και ΑΕΕ, ο νεφρολόγος Κος Ντιούδης για τη χρόνια νεφρική νόσο στα ΑΕΕ και ο παθολόγος κ.  Ξ.Κροκίδης για τη σχέση υπέρτασης και ΑΕΕ. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής παθολογίας  κ. Χ.  Σαββόπουλος θα αναφερθεί στο ρόλο των μονάδων ΑΕΕ στη διαχείριση ασθενών με ΑΕΕ, ο Αν.Καθηγητής Παθολογίας κ. Δ. Κοφτερίδης στις λοιμώξεις μετά από ένα ΑΕΕ και η παθολόγος κ. Μ. Μπαλτατζή στη θρομβοεμβολική νόσο και τη σχέση με τα ΑΕΕ.

Κατόπιν, ο παθολόγος Κος Ξάνθης θα μιλήσει για την πρωτογενή πρόληψη των ΑΕΕ, ο καθηγητής Κος Σαββόπουλος για τη νοσοκομειακή θεραπεία στην οξεία φάση , ο επίκουρος καθηγητής Ακτινολογίας κ. Σ. Φοινίτσης θα μιλήσει για την ενδαρτηριακήθρομβόλυση και ο φυσίατρος κ. Β.  Καλλίνικος για την αποκατάσταση μετά από ΑΕΕ.

Τέλος θα υπάρχει τράπεζα με θέμα το ρόλο των ειδικοτήτων στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με ΑΕΕ, με ομιλία του Καρδιολόγου κ. Θ. Τσελεμπή, του επίκουρου καθηγητή Αιματολογίας κ. Ε. Σπανουδάκη, του κ.Κροκίδη και της ακτινολόγου κ. Α. Σπανουδάκη για το ρόλο τους στα ΑΕΕ.

Ο σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ευαισθητοποίηση κοινού, ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας για τα ΑΕΕ. Πράγματι τα ΑΕΕ μπορούν και πρέπει να προληφθούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη συνεργασία κράτους, ιδιωτών και φορέων σε μονάδες ΑΕΕ σε όλη τη χώρα και η αποκατάσταση τους με επιστημονικό τρόπο μπορεί  να βελτιώσει την κλινική εικόνα των ασθενών μειώνοντας σημαντικά την αναπηρία τους. Το μέλλον είναι εδώ αρκεί  να το αντιληφθούμε και να συμμετέχουμε όλοι οι υπεύθυνοι».