Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009, και ώρα 12.00, εγκαινιάζεται ο «Ξενώνας Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Π.Γ.Ν.Α.), έργο ιδιαίτερης σημασίας τόσο για τους άμεσα επωφελούμενους από αυτό, όσο και για το Ίδρυμα, το οποίο χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του. Τα εγκαίνια του «Ξενώνα Σταύρος Νιάρχος», που  δέχεται ήδη τους πρώτους φιλοξενούμενούς του, θα τελεστούν από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης,  κ.κ. Άνθιμο, την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη της πόλης.

 

Ο ξενώνας, δυναμικότητας 58 κλινών, ανεγέρθηκε με σκοπό τη φιλοξενία συγγενών των ασθενών που νοσηλεύονται στο Π.Γ.Ν.Α. και απευθύνεται σε όσους κατοικούν εκτός του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Δυνατότητα διαμονής έχουν επίσης ορισμένες κατηγορίες χρονίως πασχόντων, που διευκολύνονται από την μη υποχρέωση διαρκούς μετακίνησής τους από και προς το Νοσοκομείο –– διαδικασία ιδιαίτερα επώδυνη, από συναισθηματικής απόψεως, για όλη την οικογένεια, αλλά και πρακτικά δύσκολη, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο «Ξενώνας Σταύρος Νιάρχος» έχει εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, και έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι προσβάσιμος σε όλους. Την υλοποίηση της δωρεάς ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου «ΣυνεχίΖΩ», ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό  την πολύπλευρη στήριξη ασθενών με καρκίνο καθώς και του περιβάλλοντός τους.

Ο ξενώνας στην Αλεξανδρούπολη είναι ο τρίτος που ανεγείρεται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στο παρελθόν, το Ίδρυμα είχε χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός ξενώνα δυναμικότητας 74 κλινών στα  Ιωάννινα (http://www.snf.org/EL/index.php?ID=grants_EL&Rec_ID=355) και ενός ξενώνα δυναμικότητας 58 κλινών στο Ηράκλειο Κρήτης (http://www.snf.org/EL/index.php?ID=grants_EL&Rec_ID=249) για τη φιλοξενία συγγενών των απόρων ασθενών των τοπικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Με την ολοκλήρωση του τρίτου αυτού ξενώνα δημιουργείται ένα νοητό τρίγωνο το οποίο εκτείνεται από τη Βόρεια έως τη Νότια Ελλάδα, προσφέροντας ανακούφιση σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, άμεσα ή έμμεσα, από την ασθένεια.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

http://www.snf.org/EL/index.php?ID=grants_EL&Rec_ID=205.

 

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, ο οποίος αναλαμβάνει δραστηριότητες σε τέσσερις, κυρίως, τομείς: κοινωνική πρόνοια, παιδεία, υγεία,  τέχνες και πολιτισμό, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε προσπάθειες οι οποίες αφορούν τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού, με έμφαση σε προγράμματα που αφορούν παιδιά και ηλικιωμένους. Πραγματοποιεί, επίσης, δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο και υποστηρίζει επίλεκτα προγράμματα, αρκετά από τα οποία προάγουν, διατηρούν και συντηρούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση. Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει τη διάθεση ποσού US$1.146.000.000  με περισσότερες από 1.740 δωρεές σε 88 κράτη ανά τον κόσμο σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τους: Φίλιππο Νιάρχο – Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο – Πρόεδρο, Ανδρέα Δρακόπουλο – Πρόεδρο, Kurt Arnold, Jeffrey Brinck και Γιώργο Αγουρίδη. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή, που έχει ως σκοπό της να ερευνά όλο τον ελλαδικό χώρο και να προτείνει προς χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικούς φορείς.  Η Συμβουλευτική Επιτροπή, της οποίας Επίτιμος Πρόεδρος είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, αποτελείται από τους: Γιώργο Αγουρίδη – Πρόεδρο, Ευτύχιο Βορίδη, Γεράσιμο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Ιορδανίδη, Παναγιώτη Κουλουβάρη, Άδωνι Κύρου, Άννα Πουσκούρη-Reiche, Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό, Ελένη Τριανταφυλλίδη. Στην Ελλάδα, Εκτελεστικός Διευθυντής και Γραμματέας της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο Επαμεινώνδας Ν. Φαρμάκης.

#########