Επισφραγίζοντας ένα χρόνο επιτυχημένης πορείας, η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ, εγκαινίασε σήμερα το νέο Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον διεθνούς φήμης καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη και ιδρυτή του Fetal Medicine Foundation, ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία αναφερόμενος στα πορίσματα των τελευταίων ερευνών του.

 

 

Η νέα συνεργασία με το Fetal Medicine Foundation (FMF), το πλέον πρωτοπόρο ίδρυμα έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης στην εμβρυϊκή ιατρική, σηματοδοτεί μία ακόμα διεύρυνση δραστηριοτήτων της ΓΑΙΑ προς την κατεύθυνση παροχής υπηρεσιών υγείας του υψηλότερου δυνατού επιπέδου για τη χώρα μας.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου της ΓΑΙΑ θα διαπιστευτεί (accreditation) από το FMF, αποκτώντας τη δυνατότητα: one stop shop εξυπηρέτησης με ταυτόχρονη πραγματοποίηση υπερηχογραφικού και βιοχημικού ελέγχου της εγκύου και επιτόπια παραλαβή των αποτελεσμάτων, χρήσης των ιατρικών πρωτοκόλλων και υιοθέτησης των διαδικασιών που έχει θεσπίσει ο Καθηγητής Κ. Νικολαϊδης και εφαρμόζει στο ακέραιο το FMF, δυνατότητα ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων και δεύτερης γνώμης, για δύσκολα περιστατικά, μέσω τηλεϊατρικής και τηλεδιάσκεψης.

 

 

Σημειώνεται, επίσης, πως, βάση της διαπίστευσης, το FMF θα κρίνει περιοδικά και την επάρκεια του εξοπλισμού του τμήματος, καθώς και των ιατρών συνεργατών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα  συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης, από μέλη του FMF, σε νέες υπερσύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους που αφορούν στην εφαρμογή της εμβρυϊκής ιατρικής.

 

Παράλληλα, θα υπάρχουν κοινά ερευνητικά προγράμματα, ενώ, μέσω συστήματος υποτροφιών, νέοι γιατροί θα μπορούν να εκπαιδευτούν από το FMF.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τη σημερινή παρουσία του καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, ο όποιος αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα, έναν λαμπρό ερευνητή, με διεθνείς διακρίσεις και το πλέον σημαντικό έργο στο χώρο της εμβρυακής ιατρικής. Με τη συνεργασία, που ανακοινώσαμε σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι πως πολύ σύντομα το Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου της ΓΑΙΑ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη χώρα. Ένα χρόνο πριν, όταν η ΓΑΙΑ ξεκινούσε τη λειτουργία της, δεσμευτήκαμε πως θα κάναμε τη διαφορά, πως θα παρείχαμε τις πλέον σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική. Είμαστε υπερήφανοι κάθε φορά που έμπρακτα επιβεβαιώνουμε την τήρηση των δεσμεύσεών μας στις χιλιάδες γυναίκες που μας εμπιστεύονται».

 

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάσαμε σήμερα το νέο Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου και τη συνεργασία μας με τη ΓΑΙΑ. Είναι τιμή μας που μέσα από αυτή τη συνεργασία μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε και στην ελληνική κοινωνία τη γνώση και την εμπειρία που μοιραζόμαστε, επί σειρά ετών, με δεκάδες άλλες χώρες και εκατοντάδες εξειδικευμένα κέντρα σε όλο τον κόσμο».

 

 

Λίγα λόγια για τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαϊδη

Άριστος επιστήμονας και διακεκριμένος ερευνητής από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Fetal Medicine Foundation, Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, γεννημένος το 1953 στην Πάφο, αποκτά παγκόσμια φήμη ως ένας από τους  «πατέρες» της Ιατρικής του Εμβρύου. Μεταξύ των επιτευγμάτων του: οι ανακαλύψεις του στον τομέα της διάγνωσης για μια σειρά ανωμαλιών του εμβρύου, με γνωστότερη την αυχενική διαφάνεια σε σχέση με το σύνδρομο Ντάουν και τις μεθόδους επεμβατικής θεραπείας, τις οποίες δεξιοτεχνικά εφαρμόζει στη μικροχειρουργική του εμβρύου. Το 1985 ο Κύπρος Νικολαΐδης αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine στο King’s College Hospital, του πρώτου Κέντρου Ιατρικής του Εμβρύου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1996 ιδρύει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Fetal Medicine Foundation, μέσω του οποίου δίνει υποτροφίες σε γιατρούς από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκπαιδευτούν στις μεθόδους του στο King’s College Hospital. Παράλληλα, είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του University College του Λονδίνου και συνεργάζεται με 500 κέντρα σε 52 χώρες για την τοπική εκπαίδευση των γιατρών.

#########