Όλοι μας ακούμε νουθεσίες για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για ν αρχίσει κάποιος τη σεξουαλική του ζωή. Κανένας όμως δεν λέει πότε και αν υπάρχει τέλος. Πότε και αν υπάρχει σεξουαλική γήρανση. Ή μήπως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο; Η σεξολόγος κα Μαρίνα Μόσχα δίνει το στίγμα μιας τέτοιας εύθραυστης ισορροπίας.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν άνδρα και μια γυναίκα που δεν είναι πια νέοι και δεν θεωρούν ότι το σεξ είναι μια φυσιολογική απάντηση στη ζωή τους, όταν συναντηθούν να ζήσουν μοναδικές στιγμές, τόσο σεξουαλικής, όσο και ψυχικής χαράς και μάλιστα να μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματα τους με τα παιδιά τους ή τους ανθρώπους του περιβάλλοντος που τους θεωρούν γέρους και ικανούς να πίνουν τα φάρμακα τους και το τσάι τους προτού κοιμηθούν…

Η τρίτη ηλικία είναι σημαντική περίοδος της ζωής μας που αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς τα χρόνια λιγοστεύουν ενώ οι ανάγκες μεγαλώνουν. Πόσοι πιστεύουν, κυρίως οι νέοι, ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών οφείλουν να βλέπουν το σεξ σαν κάτι που δεν τους αφορά και σιγά σιγά να το ξεχνούν; Ίσως αγνοούν ότι το σεξ με τη συναισθηματική επαφή και τη συντροφικότητα είναι η καλύτερη τροφή στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων που μεγαλώνουν και μπορούν στη ψυχική και σωματική τους υγεία να χαίρονται το μεγάλο αυτό δικαίωμα της ηδονής και της απόλαυσης. Πόσες άραγε ακόμα μελέτες θα προστεθούν στις υπάρχουσες που δείχνουν με ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα ότι το σεξ μακραίνει τη ζωή;

Μέχρι πότε μπορεί ο άνδρας να έχει σεξουαλική ζωή;

Ο άνδρας διεκδικεί τη σεξουαλική του έκφραση και την υγιή σεξουαλική λειτουργία από την εφηβεία μέχρι και τα πολύ βαθιά γεράματα. Οι βιολογικές αλλαγές που συνοδεύουν αναπόφευκτα το πέρασμα των χρόνων, είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση και απαντητικότητά του. Συνεπώς, όπως το πέρασμα των χρόνων διαγράφεται στο πρόσωπό μας και αφήνει τα σημάδια του, έτσι διαγράφεται και στη σεξουαλική μας λειτουργία, αφήνοντας και εκεί σημάδια. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεται χειρότερο, αλλά απλά ότι αλλάζει.

Ο ρόλος της συντρόφου

Ο άνδρας που μεγαλώνει και είχε μάθει να τρέφει την αυτοπεποίθησή του μέσα από τη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται πολύ πιο εύθραυστος στις αλλαγές του χρόνου. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε ότι η γυναίκα έχει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του συντρόφου της, ο οποίος ζητάει την σεξουαλική της επιβεβαίωση για να τονώσει την αυτό-εικόνα του. Μια γυναίκα λοιπόν, που περιποιείται τον εαυτό της, έχει πιο ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση και φροντίζει την εικόνα που καθημερινά προσφέρει στον σύντροφό της, φροντίζει παράλληλα και τη διατήρηση της σεξουαλικής τους ζωής.

Μέχρι πότε μπορεί η γυναίκα να έχει σεξουαλική ζωή;

Καθώς η γυναίκα «βαδίζει» στη τρίτη ηλικία, βιώνει συχνά ανησυχία για τις σωματικές αλλαγές που ακολουθούν. Ενώ στη μέση ηλικία την ανησυχεί το σταμάτημα της περιόδου, οι ορμονικές μεταβολές, η αλλαγή στις αναλογίες του σώματος, η αύξηση του βάρους, στη τρίτη ηλικία θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει συμβιβαστεί με τις αλλαγές αυτές. Δυστυχώς όμως, αρκετά συχνά την βλέπουμε να θεωρεί πως το σώμα της μάλλον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σεξουαλικά, δεν το θεωρεί σεξουαλικά ενεργό ή πως “δεν κάνει” να έχει σεξουαλική ζωή σε αυτή την ηλικία.

Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή ακόμη και στην περίοδο της τρίτης ηλικίας εφόσον της το επιτρέπει η σωματική της υγεία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της αισθάνεται πιο ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και πιο πρόθυμη να μοιραστεί με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Παράλληλα, φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία όχι μόνο με ότι ευχαριστεί σεξουαλικά την ίδια αλλά και με ότι ευχαριστεί το σύντροφό της. Δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει όπως η ξηρότητα του κόλπου, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ειδικά τζελ που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Άρα λοιπόν, η γυναίκα σε αυτή την ηλικία δεν έχει τίποτα πλέον να φοβηθεί.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ύπαρξη σεξουαλικής ζωής ωφελεί τον ενήλικα σε πολλά επίπεδα αφού συμβάλει θετικά στη βιολογική και ψυχική του υγεία. Η ύπαρξη της σεξουαλικής ζωής μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και στην τρίτη ηλικία εφόσον και η ίδια η γυναίκα το επιθυμεί.

Όπως φαίνεται λοιπόν, το σεξ όχι μόνο δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά δρα προστατευτικά στη σωματική και ψυχική μας υγεία, οχυρώνοντας τον οργανισμό μας απέναντι σε σοβαρές παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, το Alzheimer, οι καρδιοπάθειες, η κατάθλιψη, το άγχος, ενώ βοηθά και στην μείωση του πόνου, μέσω της έκκρισης των ενδορφινών-Β. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει στην πραγματικότητα καθώς μεγαλώνουμε είναι κυρίως η σεξουαλική συχνότητα.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο συγγραφέας Oliver W. Holmes, «οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν, επειδή γερνάνε…Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουν!».

#########