Δυσμηνόρροια είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν έντονο πόνο κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.  Οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται να περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να καταλήξουν στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος πολλές φορές αντανακλά στη μέση και στην πρόσθια και έσω επιφάνεια των μηρών. Επιπλέον, μπορεί να σημειωθεί ναυτία, έμετος, εφιδρώσεις, πονοκέφαλος, διάρροια, ακόμη και αίσθημα λιποθυμίας.

Το Niflamol, ως ένα καταξιωμένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο στην ελληνική αγορά, απέκτησε ακόμα μία νέα ένδειξη που αφορά στους πόνους περιόδου (δυσμηνόρροια). Το Niflamol, ενδείκνυται σε περιπτώσεις πόνου από φλεγμονή, όπως φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ρινίτιδα, πονόδοντο, τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, θυλακίτιδα και τώρα πόνους περιόδου.

Το Niflamol που αποτελεί, εδώ και χρόνια, τον σύμμαχο για την αντιμετώπιση του πόνου σε εκατομμύρια ανθρώπους, έρχεται τώρα να βοηθήσει τις γυναίκες που ζουν δύσκολα την καθημερινότητά τους όταν έχουν πόνους περιόδου.  Είναι η γρήγορη και αποτελεσματική λύση που αναζητούμε κατά των πόνων της περιόδου, καθώς πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που απορροφάται ταχέως και δρα σε όλα τα στάδια της φλεγμονής. Έτσι ανακουφίζει  από τους πόνους περιόδου, από την 1η κιόλας ημέρα.

Όπως έχει αναφέρει η κα Χρύσα Πουρζιτάκη, Αναισθησιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ.: «Το Niflamol μειώνει τα επίπεδα των προσταγλαδινών που παράγονται από το σώμα και μειώνουν, με αυτό τον τρόπο, το άλγος της εμμηνόρροιας και μετατρέπουν της κράμπες σε λιγότερο σοβαρές. Σύμφωνα με ανασκόπηση της Cochrane, οι γυναίκες που λαμβάνουν ΜΣΑΦ θα επιτύχουν μέχρι και 53% μείωση των πόνων περιόδου, χωρίς να έχουν αναφερθεί σημαντικές ανεπιθύμητες δράσεις. Το Niflamol μείωσε την ένταση του πόνου στην πρώτη και την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη της αγωγής και την επίπτωση του πόνου στις καθημερινές δραστηριότητες».

Το Niflamol διαθέτει υψηλό προφίλ ασφαλείας, δεδομένου ότι είναι παράγωγο της βιταμίνης Β3 (Νικοτινικό οξύ), και γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρική λειτουργία και στην βελτίωση της αντίληψης του πόνου.

Τί προκαλεί πόνο στην περίοδο;

Ο πόνος της περιόδου συμβαίνει όταν το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας συστέλλεται. Ήπιες συσπάσεις συμβαίνουν συνεχώς στη μήτρα σας, αλλά είναι συνήθως τόσο ήπιες που οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να τις αισθανθούν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το τοίχωμα της μήτρας αρχίζει να συστέλλεται πιο έντονα για να αποβάλλει το ενδομήτριο. Όταν το τείχος της μήτρας συστέλλεται, συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας. Αυτό διακόπτει προσωρινά την παροχή αίματος – και την παροχή οξυγόνου – στη μήτρα. Χωρίς οξυγόνο, οι ιστοί στη μήτρα απελευθερώνουν φυσικές χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο, τις προσταγλανδίνες.

Ο πόνος μπορεί να  εμφανίζεται πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, καθώς το επίπεδο των προσταγλανδινών αυξάνεται στο τοίχωμα της μήτρας.   Οι προσταγλανδίνες διεγείρουν τους μυς της μήτρας να συστέλλονται περισσότερο, αυξάνοντας περαιτέρω το επίπεδο του πόνου. Δεν είναι γνωστό γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερο πόνο στην περίοδο από άλλες. Ίσως ορισμένες γυναίκες να έχουν συσσώρευση προσταγλανδινών, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν πιο ισχυρές συσπάσεις.

Πόσο θα διαρκέσει ο πόνος της περιόδου μου;

Ο πόνος της περιόδου ξεκινά, συνήθως, όταν αρχίζει η αιμορραγία σας, αν και μερικές γυναίκες έχουν πόνο αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Ο πόνος διαρκεί συνήθως 48 έως 72 ώρες, αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Συνήθως είναι στα χειρότερα όταν η αιμορραγία σας είναι βαρύτερη.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον πόνο της περιόδου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι της περιόδου είναι ήπιας έντασης και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά παυσίπονα ή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν τα συνηθισμένα παυσίπονα δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πιο ισχυρό  παυσίπονο. Είναι πιο πιθανό ο ιατρός να σας συστήσει την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, από την 1η κιόλας ημέρα της περιόδου.