Η +πλευση (Σύμπλευση) είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2014 με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας.

Οι πάνω από 100 εθελοντές της +πλευσης (σχεδόν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές) προσεγγίζουν τους προορισμούς της ομάδας με ιδιόκτητα φουσκωτά σκάφη των μελών και έχουν ήδη διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια σε έξι εαρινούς Διάπλους του Αιγαίου και έξι Φθινοπωρινές Αποστολές, σε 23 νησιά(Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσος, Καστελόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Ψέριμος).

Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.900 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 5.300 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.800 δείγματα αίματος έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο.

Η +πλευση προωθεί την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών, με την αξιοποίηση του 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο στο ίδιο το έργο (οι εθελοντές καλύπτουν οι ίδιοι όλες τις δικές τους δαπάνες και ανάγκες υποδομών για τη λειτουργία της ομάδας, καθώς και τα έξοδα των αποστολών στις οποίες συμμετέχουν).

Επιπλέον πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών προγραμμάτων προς το κοινό με άξονα την πρόληψη σε τομείς όπως  το κάπνισμα και ο καρκίνος του μαστού, ενώ παράλληλα προάγει την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό μέσα από αντίστοιχα δρώμενα.

Από την πρώτη στιγμή, η ομάδα της +πλευσης οργανώθηκε και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες της πανδημίας που πλήττουν την χώρα μας, ώστε για ακόμα μια φορά να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, ενισχύοντας με τον τρόπο της την εθνική́ προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι, τον Μάιο του 2020, η έγινε η πρώτη ομάδα εθελοντών στην Ελλάδα που ενεπλάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 μέσω της συνεργασίας της με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την δημιουργία Πλωτών Ομάδων, που πραγματοποίησαν διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις για SARS-CoV-2 σε απομονωμένα μικρά νησιά των ελληνικών θαλασσών. Αμέσως μετά την λήξη των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μετέβη με τα φουσκωτά και τα πληρώματα εθελοντών της Σύμπλευσης στις 25 και 26 Μαΐου στη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο, διανύοντας πάνω από 200 ναυτικά μίλια. Στόχος της αποστολής ήταν αφενός η έμπρακτη επιβεβαίωση στους ακρίτες των νησιών ότι θα έχουν την ίδια μέριμνα με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και αφετέρου το μήνυμα διεθνώς ότι τα ελληνικά νησιά παραμένουν ιδανικοί τουριστικοί προορισμοί, προκειμένου να έχουν οι τοπικές οικονομίες τις λιγότερες απώλειες από την κρίση.

Οι λήψεις δειγμάτων για διαγνωστικές εξετάσεις COVID-19, έδωσαν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Σύμπλευσης, αυτό της τεχνογνωσίας από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ.

 

#########