Σε συνέχεια της 2ης επιστολής που κατέθεσε στις 27.3.2020 για το θέμα του αντιεπιστημονικού όρου «» η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία  (1η σχετική επιστολή της ΕΔΕ στις 19.3.2020 με θέμα: Διευκρινίσεις σχετικά με την κατάταξη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες)  και των αλλεπάλληλων σχετικών επιστολών που έχετε λάβει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α.) καθώς και την ΕΣ.ΑμεΑ, ο ΣΥ.Δ.Α. επανέρχεται και σας μεταφέρει την αγανάκτηση των εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι βιώνουν το άγχος και τον κίνδυνο να βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, αφού αναγκάζονται να βρίσκονται είτε σε θέσεις εργασίας που απαιτούν την επαφή τους με πολύ κόσμο ( π.χ εργασία σε σούπερ μάρκετ σε θέσεις ταμία, υγειονομικοί σε θέσεις ΤΕΠ κ.α.) είτε να βρίσκονται αντιμέτωποι με εκφοβισμούς και αυθαίρετες συμπεριφορές από μέρους των προϊσταμένων τους (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)/εργοδοτών για το αύριο που θα ξημερώσει μετά τον κορονοϊό.

 

Το επιστημονικό σωματείο Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) στην 2η επιστολή της, στις 27.3.2020 επισημαίνει σε συνέχεια της πλήρους τεκμηριωμένης 1ης επιστολής της (19.3.2020) ότι, Η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους, οι οποίοι όμως ζητούνται πλέον σωρηδόν στις δημόσιες υπηρεσίες (όπως προσκόμιση μέτρησης σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).Και προσθέτει: «Το πρόσφατο ΦΕΚ έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα άτομα με Διαβήτη σε όλη τη χώρα και ήδη δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους ανθρώπους αυτούς από την εφαρμογή του. Πρέπει άμεσα να γίνει τροποποίηση του ΦΕΚ και να θέσει τα πράγματα στη σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη τους βάση».

 

Οι επιστολές της ΕΔΕ, -υπογεγραμμένες από τον Πρόεδρο κ. Γ. Δημητριάδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Αν. Μεληδώνη,  πανεπιστημιακούς  Καθηγητές που έχουν  θητεύσει για δεκαετίες σε δημόσια νοσοκομεία και έχουν ζήσει την αγωνία των πασχόντων για τη νόσο αλλά και την καθημερινότητα τους – ,  με τις οποίες τεκμηριώνεται επιστημονικά, η αδόκιμη  χρήση του κριτηρίου «αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης» και συνακόλουθα η  αδυναμία προστασίας των ατόμων με διαβήτη από την έκθεση τους στον νέο ιό, δεν έχουν ληφθεί υπόψη εδώ και δεκαπέντε πλέον ημέρες από κανέναν υπεύθυνο δημόσιο φορέα όπως το Υπουργείο Υγείας και τον  ΕΟΔΥ για να διορθωθεί ο αδόκιμος αυτός όρος και να τροποποιηθεί η Υ.Α. ΦΕΚ 928/18.03.2020.

 

Επί πλέον, έχετε αγνοήσει και τις επιστολές των θεσμικών εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων, όπως είναι η ΕΣΑμεΑ, η οποία αναφέρει στην τελευταία επιστολή της, χρονολογημένη στις 26.3.2020, την έλλειψη προστατευτικών μέτρων για την χορήγηση άδειας από την εργασίας τους πολλών κατηγοριών αναπηρίας και χρόνιας πάθησης μεταξύ των οποίων και των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Απορούμε, πως είναι δυνατόν να σχεδιάζετε από την Πολιτεία, μία εκστρατεία τεράστιας σημασίας και πανελλαδικής εμβέλειας όπως της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» στο όνομα της προστασίας των ευπαθών ομάδων  και ταυτόχρονα να αγνοείτε την κραυγή αγωνίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης που ανήκουν σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες όπως των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Σε αυτόν τον αγώνα, είμαστε χιλιάδες άτομα που αναμένουμε η Πολιτεία να πράξει, το αυτονόητο. Διορθώστε τώρα το αδόκιμο κριτήριο «αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης»,  που αφήνει εκτεθειμένους τους συμπάσχοντες μας. Αφήνει κυρίως εκτεθειμένους όσους ανήκουν στις ασθενέστερα εισοδηματικά τάξεις, που δεν έχουν να πληρώσουν τα πανάκριβα τέστ για τον ιό στα ιδιωτικά εργαστήρια. Αφήνουν εκτεθειμένους τα άτομα με διαβήτη  ανεξαρτήτως του τύπου διαβήτη τους.  Γνωρίζετε, ασφαλώς ,   ότι στην παραγωγική διαδικασία λαμβάνουν μέρος άτομα ηλικίας από 60 έως και 67 και 70  αγωνιζόμενοι να λάβουν κανονική σύνταξη για να ζήσουν τον υπόλοιπο βίο τους με αξιοπρέπεια.

 

Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους, στην περίπτωση που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των διαβητικών και καλούνται να πάνε στην εργασία τους;

Τους αφήνετε να εκτεθούν στον κίνδυνο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται και από το ηλικιακό κριτήριο αλλά και από το γεγονός ότι οι διαβητικοί ανεξαρτήτως τύπου διαβήτη και ηλικίας έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα;