Ο χορός είναι μια μορφή άσκησης , ιδανική για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα την γυμναστική και για όσους έχουν προβλήματα υγείας και δεν πρέπει να σηκώνουν βάρη ή να κάνουν απότομες και έντονες κινήσεις.

Ο χορός δημιουργεί ψυχική ευφορία , χαρίζει αυτοπεποίθηση και προλαμβάνει την κατάθλιψη. Ο χορός ωφελεί την καρδιά , τους πνεύμονες και το σώμα δημιουργεί περισσότερες ορμόνες χαράς. Φυσικά μπορεί να βοηθήσει και στο να χάσουμε τα περιττά κιλά μας. Αν χορέψεις μία ώρα , μπορείς να χάσεις 500 θερμίδες.Σιγά -σιγά μπορείς να χάσεις πόντους από την μέση και την περιφέρεια και να αποκτήσεις πιο σφριγηλό σώμα. Όμως είναι τελείως άλλο από την γυμναστική η οποία  έχει άμεσα αποτελέσματα στο σώμα . Ο χορός είναι η καλύτερη μέθοδος αντιγήρανσης .Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Οι Λάτιν χοροί , οι περισσότεροι απαιτούν καβαλιέρο. Το άγγιγμα χωρίς σεξουαλικά υπονοούμενα , χτίζει καινούργιες φιλίες , φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τα ζευγάρια κοντύτερα. Η ζωή αποκτάει από μόνη της ρυθμό και ισορροπία. Ο χορός εμπεριέχει μέσα του όλα τα είδη θεραπευτικής άσκησης. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι με 30΄χορό κάθε μέρα μειώνεται η πιθανότητα εμφράγματος , ενώ προλαμβάνεται και ο Διαβήτης. Σημαντική παρατήρηση των ορθοπεδικών φυσιοθεραπευτών και ρευματολόγων , είναι το ότι με τον χορό που διδάσκεται από επαγγελματίες, επιτυγχάνεται σωστή στάση του σώματος , που σημαίνει σπονδυλική στήλη που δεν θα πάθει εύκολα  οσφυαλγία , δισκοπάθεια κλπ.

 

Δέσποινα Κουκλάκη Δασκάλα Χορού και Δημοσιογράφος

“Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι γεννιούνται ή γίνονται , εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν για να κάνουν , αυτό που κάνουν”

“Σ αυτά τα χρόνια που διδάσκω συνάντησα ανθρώπους άτολμους που αποκτήσανε θάρρος. Ανθρώπους  με φοβίες που απελευθερώθηκαν από αυτές. Ανθρώπους με κατάθλιψη που την καταπολέμησαν αποτελεσματικά. Ανθρώπους με ελαφρά κινητικά προβλήματα που τα εξαφάνισαν. Νέους ανθρώπους που απέκτησαν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση . Αλλά και μεγάλους ανθρώπους που έπαψαν να νιώθουν μόνοι και χωρίς ζωντάνια . Ο χορός κάνει θαύματα …”

Όταν η Δέσποινα Κουκλάκη μιλάει για το χορό ολόκληρο το πρόσωπό της φωτίζεται. Όταν μάλιστα τη βλέπεις να χορεύει συνειδητοποιείς πραγματικά ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο στη ζωή της.

Η αρχή μιας μεγάλης αγάπης

Η Δέσποινα ασχολείται με το χορό από τα 12 της και εφτασε πλέον να είναι από τις πιο αγαπημένες δασκάλες ευρωπαικών και λάτιν χορών , και η σχολή της DANZARTE  στούς Αμπελοκήπους, η πιο δημοφιλής! ” Επαιξα-μας λεει-  σε πολλές παραστάσεις παιδικές  στο Θέατρο «Ακάδημος» με το Θίασο του Σώτου Θεωδορόπουλου. Ομως από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον χορό μέσα από το θέατρο, γεννήθηκε μέσα μου η βεβαιότητα ότι θέλω να χορεύω.  Ο χορός με κέρδισε γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράζομαι πολύ περισσότερο από ότι νόμιζα ότι μπορούσα να εκφραστώ μέσα από την υποκριτική. Ο χορός μου χάρισε ταυτόχρονα αυτοπειθαρχία και ελευθερία. Είναι δύο αξίες ζωής , που αν τις είχανε όλοι οι ανθρωποι , ο κόσμος θα ηταν πιο ηρεμος και ταυτόχρονα δυναμικός .

Από Χορεύτρια …Δασκάλα

Στα 18 της χρόνια η Δέσποινα πήρε πτυχίο από το Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος . Έδωσε εξετάσεις πρακτικές 15 συνεχόμενες ώρες.  Στην πορεία της καριέρας της δούλεψε ως δασκάλα αλλά  και ως χορεύτρια στην τηλεόραση και σε διάφορα shows. «Ο χρόνος όμως ήταν περιορισμένος και δεν γινόταν να μοιράζομαι. Αν και μου αρέσει πάρα πολύ να χορεύω τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι έχω να πάρω πολλά περισσότερα μέσα από την ιδιότητα της δασκάλας μεταφέροντας στους άλλους όλα αυτά που μπορεί να σου προσφέρει ο χορός.”

Ο μεγαλύτερός μου μαθητής ειναι ετών 80 και….

Η σχολή της Δέσποινας απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Όπως η ίδια χαρακτηριστικά λέει.. «Ο μεγαλύτερός μου μαθητής είναι 80 ετών. Γιατί ο χορός δεν έχει ηλικία. Είναι έκφραση, επαφή, κοινωνικοποίηση και ζωή. Ο χορός είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουν ανάγκη. Ότι πρόβλημα και αν έχει κάποιος, οτιδήποτε και αν τον απασχολεί ο χορός τον βοηθά να το ξεπεράσει. Και αυτός είναι και πολλές φορές ο ρόλος που καλούμαι να υποστηρίξω, ο ρόλος της θεραπεύτριας. Γιατί για να απελευθερώσεις έναν άνθρωπο και να τον μάθεις να χορεύει, θα πρέπει πρώτα να τον προσεγγίσεις κατάλληλα και να τον κάνεις να σε εμπιστευτεί.»

Σ αυτά τα χρόνια που διδάσκω συνάντησα ανθρώπους άτολμους που αποκτήσανε θάρρος. Ανθρώπους  με φοβίες που απελευθερώθηκαν από αυτές. Ανθρώπους με κατάθλιψη που την καταπολέμησαν αποτελεσματικά. Ανθρώπους με ελαφρά κινητικά προβλήματα που τα εξαφάνισαν. Νέους ανθρώπους που απέκτησαν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση . Αλλά και μεγάλους ανθρώπους που έπαψαν να νιώθουν μόνοι και χωρίς ζωντάνια . Ο χορός κάνει θαύματα …

 

Δύναμη και Πάθος για τη Ζωή

Η Δέσποινα έχει καταφέρει μέσα στη σχολή της να δημιουργήσει μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα για όλους. Πέρα από τα ατομικά και ομαδικά μαθήματα, διοργανώνει διάφορα πάρτυ δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να χορεύει, να εκφράζεται και να διασκεδάζει. «Όταν ένας άνθρωπος βάζει το χορό στη ζωή του φτιάχνει την κινησιολογία του, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, νιώθει καλύτερα με το σώμα του, κάνει καινούργιους φίλους, ανανεώνει ολόκληρη την ψυχολογία και τη ζωή του. Ο χορός σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι το στρες της καθημερινότητας . Αντί να μας χορεύουν οι άλλοι στο «ταψί» , εμείς μαθαίνουμε να χορεύουμε και στα δύσκολα. Έτσι η Ζωή γίνεται ωραία , όταν την κάνεις ωραία.

Και όταν εγώ συμβάλλω σε όλες αυτές τις αλλαγές, απλά συνεχίζω να πραγματοποιώ το όνειρό μου … χορεύοντας!»

Σημειωτέον οτι η Δέσποινα Κουκλάκη δημοσιογραφεί για τον χορό και οχι μόνο, σε διάφορα περιοδικά οπως το “ΕΓΩ”, “ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ” , “MENS HEALTH” , “ΓΑΜΟΣ” κ.α Καθώς έχει προσφέρει τις γνώσεις της για τον χορό , την άσκηση , την υγεία σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

 

#########