ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ  Έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 7:45 το πρωί της Παρασκευής  8 Μαϊου 2020

Ο γιατρός, ο Καρδιολόγος, ο Καθηγητής, ο Πανεπιστημιακός ,ο απλός και αγαπητός γιατρός ήρεμος με επιβλητικότητα . Ενας άνθρωπος που όταν τον αντίκριζες σαν να θωρούσες μπροστά σου κομμάτι της Ιστορίας αυτού του τόπου! Τιμή μου που συνεργάστηκα πολλές φορές μαζί του.

Θα μπορούσε να μην δώσει γενναία μάχη ;

Σίγουρα μέσα στις τόσες μάχες που είχε δώσει δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι θα έφευγε από έναν ιό με “κορώνα”! Η ζωή δυστυχώς έχει απρόοπτα , ακατανόητα …όμως αυτά είναι και πρέπει να τα καλοδεχόμαστε με σκέψη, καρτερία και σοφία! Παράδεισο να έχει!

 Γράφει ο Δημήτρης Κρεμαστινός  στις 16 Μαρτίου 2020

Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρώην Υπουργός Υγείας.

“Η ασάφεια των μέτρων κατά του κορωνοϊού και οι συνέπειές της”

Αποτελεί αξίωμα στην επιδημιολογία ότι εάν γίνεται εκτίμηση μη ελέγχου της διασποράς ενός ιού στον πληθυσμό μιας χώρας, τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται θα πρέπει να είναι ενιαία, πλήρη, δραστικά και αποτελεσματικά.
Σήμερα είναι προφανές ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η χώρα βρίσκεται στο στάδιο του μη ελέγχου της διασποράς της νόσου. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση αποφάσισε με καθυστέρηση έστω και τώρα, μετά το κλείσιμο των σχολείων να προβεί σε κλείσιμο των καφέ μπαρ, εστιατορίων , εμπορικών κέντρων και γενικά όλων των πολυσύχναστων χώρων .

Θα ήταν προτιμότερο εξ΄αρχής να είχε ακολουθηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου κατά το πρότυπο της επαρχίας Wuhan της Κίνας. Δηλαδή πλήρης απομόνωση των περιοχών όπου εμφανίσθηκαν τα κρούσματα με παράλληλη πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων προτού τα μέτρα αυτά επεκταθούν σε όλη τη χώρα.
Προσωπικά είχα ταχθεί εναντίον της απαγόρευσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων διότι η απαγόρευση ήταν μεμονωμένη ενώ ήταν ελεύθερη η πρόσβαση και ο συνωστισμός στα γήπεδα, στις καφετέριες και στις ταβέρνες, όπου ήταν αναμενόμενο να καταφύγει ο κόσμος. Οπότε το αποτέλεσμα της μεμονωμένης απαγόρευσης ήταν προφανές ότι εστερείτο ουσιαστικού νοήματος.
Το Υπουργείο Υγείας με την προτροπή του να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι του κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως θα πρέπει να προβληματιστεί και να προτείνει το πως θα επιτευχθεί η << αυτοαπομόνωση>> των ατόμων υψηλού κινδύνου όταν δεν υπάρχουν χώροι να αυτοαπομονωθούν στο ίδιο τους το σπίτι. Τα άτομα που πρέπει να αυτοαπομονωθούν είναι αυτά που πλήττονται κυρίως από τον κορωνοϊό COVID – 19 και αποτελούν τα θύματά του. Μια λύση θα ήταν να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα χωριά τους δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας.
Ενόψει της έναρξης της τουριστικής μας περιόδου θα πρέπει το πάθημα της Ιταλίας να μας γίνει μάθημα. Η Ιταλία εδέχθη εισβολή της επιδημίας όχι από το Νότο αλλά από τον Ευρωπαϊκό Βορά. Και τούτο γιατί κατά την χειμερινή περίοδο οι περιοχές του ευρωπαϊκού της βορά δέχονται συνεχή ρεύματα τουριστών σε περιοχές όπως το Μιλάνο και η Βενετία , και αναμφισβήτητα από την Κίνα με την οποία δεν είχε διακόψει κάθε επικοινωνία. Κατά συνέπεια το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει ιδιαιτέρως να προβληματιστεί περί του πως θα πρέπει να ενεργήσει για να διαφυλάξει τη χώρα κατά την τουριστική περίοδο.
Από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η επιδημία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία γιατί πλήττει σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη.

Όμως η εφαρμογή διαφορετικών μέτρων από χώρα σε χώρα δεν ευνοεί την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας γιατί η διαφοροποίηση των μέτρων θα παρατείνει τον χρόνο εξάπλωσης της επιδημίας στον πλανήτη με αποτέλεσμα την πιθανή επαναμόλυνση των περιοχών που είχαν επιτύχει την καταπολέμηση της.
Είναι χαρακτηριστικό από τις τοποθετήσεις και κινήσεις των ηγετών διαφόρων χωρών η ασάφεια και η σύγχυση που επικρατεί διεθνώς όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο πρωθυπουργός π.χ., της Αγγλίας χαρακτήρισε την επιδημία του κορωνοϊού ως την μεγαλύτερη απειλή της δημόσιας υγείας για αυτή την γενεά. Όμως ο ίδιος δεν απαγόρευσε τον συνωστισμό στα γήπεδα της χώρας του με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο να βλέπουν μια μεγάλη αντίθεση με τις εξαγγελίες του. Είδαν ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας Λίβερπουλ- Ατλέτικο για το Ευρωπαϊκό Champions League είχε 80.000 θεατές στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Σε αντίθεση στο Παρίσι η Παρί Σεντ Ζερμέν με την γερμανική Ντόρτμουντ την ίδια ώρα έπαιζαν ενώπιον κενών εξεδρών. Στη Γερμανία ο αγώνας Λειψίας – Τότεναμ διεξήχθη και εκεί με υπερπλήρες το γήπεδο.
Κατά συνέπεια ποιο είναι το μήνυμα που δίνεται παγκόσμια; Ότι ο συνωστισμός στον ανοιχτό χώρο είναι ή δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον κλειστό;
Η εικόνα αυτής της σύγχυσης επιτείνεται περισσότερο όταν ο Πρόεδρος Τραμπ απαγορεύει τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις Η.Π.Α και εξαιρεί την Μεγάλη Βρετανία η οποία όμως συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από πλευράς προσβολής του κορωνοϊού.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό διαφορετικής εκτίμησης του κινδύνου ότι η κ. Μέρκελ υπολογίζει ότι ο κορωνοϊός στην Γερμανία θα προσβάλλει το 70% του πληθυσμού της ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της χώρας επισήμως υπολογίζει ότι θα νοσήσει το 15% του πληθυσμού μας.
Τώρα όσον αφορά την ουσία του προβλήματος η ελπίδα ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μειωνόταν το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να γκριζάρει, γιατί στην Αυστραλία που οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή είναι άνω των 30°C έχουν προσβληθεί ακόμα και επώνυμοι που βρίσκονται εκεί όπως ο Τομ Χανκς και η γυναίκα του αλλά και ο υπουργός εσωτερικών αυτής της χώρας.

Οι ανησυχητικές αυτές ειδήσεις θα πρέπει να υποχρεώσουν την κυβέρνηση όχι μόνο να εφαρμόσει στην παρούσα φάση αυστηρά μέτρα αλλά να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμοσθούν ενιαία μέτρα από όλα τα κράτη μέλη της. Η μη εφαρμογή ενιαίων μέτρων θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα από χώρα σε χώρα όσον αφορά την καταπολέμηση της επιδημίας. Έτσι υπάρχει κίνδυνος κατά την τουριστική περίοδο να δεχθεί η χώρα εισβολή τουριστών από περιοχές όπου η νόσος θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να επιβάλλει ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVI D– 19 με το να καταγγείλει τα κράτη μέλη του που αρνούνται να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.

 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με κορωνοϊό ο οποίος τελικά προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου το πρωί της 26ης Μαρτίου με τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Είναι ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου”) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός.

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

* Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

* Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

* Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

* Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

* Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

* Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Από το 2009 εξελέγη συνεχώς Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.

Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/katelikse-o-kathigitis-dimitris-kremastinos-apo-koronoio

#########