Αποκατάσταση Μαστού με Αυτόλογους Ιστούς μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία, ήταν το θέμα διεθνούς σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (14 και 15 Μαρτίου) με τη συμμετοχή διάσημων πλαστικών χειρουργών.

Το σεμινάριο, στο οποίο αναπτύχθηκε η στρατηγική στη μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού, διοργανώθηκε από την Πλαστική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την InternationalPlasticReconstructiveAestheticSurgeryAssociation (IPRAS), στο Πειραματικό-Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN.

O διαπρεπής πλαστικός χειρουργός του  Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, πρόεδρος του σεμιναρίου, μίλησε για την αποκατάσταση μαστού στα πλαίσια ακτινοβολίας, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες  γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού σήμερα είναι υποψήφιες για συμπληρωματική ακτινοβολία.

«Όταν η ασθενής είναι πιθανή υποψήφια για ακτινοθεραπεία είναι προτιμότερη η τοποθέτηση ενός πλήρως φουσκωμένου διατατήρα δέρματος (tissueexpander) μετά την μαστεκτομή για την διατήρηση του “δερματικού φακέλου” του μαστού», τόνισε ο κ Γραββάνης και συμπλήρωσε

.

«Στην περίοδο της ακτινοβολίας ο διατατήρας ξεφουσκώνεται ώστε το θωρακικό τοίχωμα να γίνει επίπεδο και να επιτρέψει την αποτελεσματική ακτινοβολία. Μετά το πέρας της ακτινοβολίας ο διατατήρας δέρματος φουσκώνεται ξανά για την αποκατάσταση του «δερματικού φακέλου», και σε δεύτερο χρόνο γίνεται η μικροχειρουργική  αποκατάσταση του μαστού. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται «Καθυστερημένη – Άμεση Αποκατάσταση» και διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ογκολογικά ασφαλή ακτινοβολία και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα».

Στο σεμινάριο μίλησαν διάσημοι πλαστικοί χειρουργοί από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο MrVenkatRamakrishnan Consultant Plastic Surgeon, με τεράστια  εμπειρία στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού στο StAndrewsCentreforPlasticSurgeryUK, παρουσίασε βήμα προς βήμα πως η χειρουργική ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τρείς μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις σε μία ημέρα αποδομώντας τον μύθο της πολύωρης πολύπλοκης επέμβασης.

Ο MrNiriNiranjan στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεθόδους και στρατηγικές που εξασφαλίζουν επιτυχία και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με τον κοιλιακό κρημνό DIEP, ενώ ο MrColinMorrison ανέλυσε εναλλακτικούς κρημνούς από τους γλουτούς και μηρούς για ένα φυσικό αποτέλεσμα μαστού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις πλέον προχωρημένες μικροχειρουργικές τεχνικές σε ζωντανό μοντέλο χοίρου. «Ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση αυτών των τεχνικών από όλο και περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς ώστε να προσφέρουμε στις ασθενείς μας ογκολογική ασφάλεια αλλά και ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού ειδικά σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε συμπληρωματική ακτινοβολία», κατέληξε, κλείνοντας τις εργασίες του  διεθνούς σεμιναρίου,  ο κ Γραββάνης.

   Πληροφορίες. www.athensmicrosurgery.gr.

#########