Ο σύγχρονος διαβήτης δυστυχώς είναι μία νόσος που έρχεται δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2 είναι αποτέλεσμα της στενής συγγενικής σχέσης με άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηριστικά του διαβήτη είναι συχνοουρία, η πολυδιψία, η απώλεια συνήθως της όρεξης και αιματολογικά η αυξημένη γλυκόζη στο σώμα.

 

 

Ο διαβήτης έχει γενικότερες επιδράσεις και σε άλλα συστήματα του οργανισμού όπως είναι π.χ. η καρδιά, η όραση, τα άκρα, τα νεφρά, τα νεύρα αλλά και η στοματική κοιλότητα.

Στην στοματική κοιλότητα οι συνέπειες είναι άμεσες στην στοματική υγεία του ασθενούς διότι είναι ευκολότερο ένας διαβητικός ασθενής να παρουσιάσει φλεγμονώδη ούλα και επιπλέον λοιμώξεις.

 

Είναι ευκολότερη η πρόκληση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας σε διαβητικούς ασθενείς σε σχέση με φυσιολογικούς ασθενείς και αυτό διότι ο διαβήτης επηρεάζει γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εξασθενεί τα ούλα και τα οστά καθιστώντας αυτά πιο ευπρόσβλητα από τις λοιμώξεις. Επιπλέον τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σαν συνέπεια του διαβήτη βοηθά στην ανάπτυξη βακτηρίων που έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες στα ούλα.

Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ευαισθησία και αιμορραγία στο βούρτσισμα αλλά και πολλές φορές χωρίς βούρτσισμα ή οδοντικό νήμα.

Απαιτείται συστηματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο και όχι αυτό που ορίζεται συνήθως κάθε 6 μήνες αλλά συχνότερα ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού και ιδανικά ο ασθενής βουρτσίζει και χρησιμοποιεί νήμα.

Η περιοδοντίτιδα είναι προχωρημένη ουλίτιδα η οποία επιπλέον των χαρακτηριστικών της ουλίτιδας σχετίζεται και με απώλεια της στήριξης του οστού που στηρίζει τα δόντια. Δηλαδή χαρακτηριστικά της περιοδοντίτιδας εκτός της φλεγμονής των ούλων είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη κινητικότητα των δοντιών, αλλαγή της σχέσης των δοντιών της επάνω με την κάτω γνάθο (σύγκλειση). Πολλές φορές λόγω της μετακίνησης παρουσιάζεται αραιοδοντία και πολλάκις λόγω της μεγάλης κινητικότητας υπάρχει και απώλεια του δοντιού διότι έχει χαθεί εντελώς το οστούν που στήριζε το δόντι ή τα δόντια.

 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αιτία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας δεν είναι ο διαβήτης αλλά σίγουρα ένας διαβητικός ασθενής είναι πιο ευπρόσβλητος στις φλεγμονές των ούλων και του περιοδοντίου. Και σίγουρα στον διαβητικό ασθενή η κακή στοματική υγιεινή και η έλλειψη συχνών επισκέψεων στον οδοντίατρο είναι πολύ περισσότερο επιβαρυντικός παράγοντας όχι μόνο για την στοματική υγεία αλλά και για τον ίδιο τον διαβήτη, σε σχέση με ένα φυσιολογικό ασθενή.

Η καλή υγεία του στόματος δεν εξασφαλίζει μόνο ένα άριστο χαμόγελο, ένα υγιές χαμόγελο αλλά στην περίπτωση διαβητικών ασθενών συνηγορεί και στην γενικότερη υγεία του διαβητικού ασθενή.

Αυτό το οποίο πρέπει και οφείλει να κάνει ο κάθε άνθρωπος για την πρόληψη όχι μόνο της υγείας του στόματος αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού είναι τα εξής:

Απαραιτήτως αιματολογικές εξετάσεις σε ετήσια βάση. Εκτός εάν ο θεράπων ιατρός ορίζει κάτι διαφορετικό. Ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό διαβήτη.

Καθημερινό βούρτσισμα, νήμα ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.

Κάθε 6 μήνες επίσκεψη στον οδοντίατρο, εκτός εάν υπάρχει θέμα διαβήτη με φλεγμονές των ούλων ή περιοδοντικά προβλήματα, όπου εκεί ο περιοδοντολόγος με τον ενδοκρινολόγο θα έχουν πλήρη επικοινωνία προς όφελος του ασθενούς για την συχνότητα των επισκέψεων στον περιοδοντολόγο.

Στον διαβητικό ασθενή πολύ περισσότερο από τον φυσιολογικό ασθενή στόχος του οδοντιάτρου είναι η έλλειψη φλεγμονής των ούλων και του περιοδοντίου.

Η στοματική υγεία είναι ο καθρέφτης της υγείας του ανθρώπου. Γι’ αυτό ο οδοντίατρος οφείλει να είναι σε εγρήγορση και να μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση στον ασθενή του όχι μόνον για τα δόντια του και την στοματική του υγεία αλλά και για γενικότερα νοσήματα του οργανισμού που πολλές φορές έχουν εκδήλωση στην στοματική κοιλότητα. Δεν αρκεί μόνο να θεραπεύσουμε ένα δόντι που πονάει ή έχει πρηστεί ή έχει κινητικότητα. Είναι ουσιαστικής σημασίας η πρόληψη και η σωστή διάγνωση όχι μόνο για την στοματική υγεία αλλά και για την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Και εμείς οι οδοντίατροι καλούμεθα σ’ αυτό και οφείλουμε με την γνώση μας και την διάγνωσή μας να υπηρετούμε τον ασθενή και την ιατρική μας δεοντολογία.

 

 

 

Δέσποινα Κωστομοίρη

Χειρουργός Οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική κάτοχος αντίστοιχης πατέντας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και οδοντιάτρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τα διπλώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμονται μόνο σε εφευρέτες και αφορούν νέα μέθοδο λεύκανσης δοντιών. Εκτός της πατέντας ,από το 1988 ειδικεύεται στην αισθητική με όψεις ρητίνης σε άμεση εφαρμογή στο στόμα (ουσιαστικά lifting δοντιών). Το 2000 δημιούργησε την κλινική Athens Smile Clinic με όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες. Το φιλικό περιβάλλον της κλινικής και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποκαταστήσει αισθητικά και θεραπευτικά πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των διάσημων και μη.

#########