Η σεξουαλική λειτουργία ελέγχεται ως επί το πλείστον από τους ενδοκρινείς αδένες, μέσω των ορμονών που εκκρίνουν:
Υπόφυση:ένας μκρός αδένας που εκκρίνει ορμόνες-ρυθμιστές πολλών άλλων αδένων, όπως, για παράδειγμα, του θυρεοειδή και των επινεφριδίων. Οι γοναδοτροπίνες, οι ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες, παράγονται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης.
Επινεφρίδια:δύο μικροί αδένες που βρίσκονται στους άνω πόλους των νεφρών, και παράγουν μικρές ποσότητες ανδρογόνων ορμονών.Αδένες των αναπαραγωγικών οργάνων(ωοθήκες και όρχεις σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα):παράγουν ορμόνες, καθώς και τα αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια και σπερματοζωάρια).

Οι ορμόνες (ανδρογόνα για τους άνδρες και οιστρογόνα και προγεστερόνη για τις γυναίκες) απαιτούνται για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου κατά την εφηβεία και την ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων στους ενήλικους.


Τι απαιτείται για τη σωστή σεξουαλική λειτουργία:
Σχεδόν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των γεννητικών αδένων και των εκκρινόμενων ορμονών τους. Οι βιταμίνες A, C και Ε συνεργάζονται με την τεστοστερόνη για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου και την παραγωγή του σπέρματος

Πού οφείλεται η σεξουαλική διάθεση;
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η σεξουαλική διάθεση και η διέγερση, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: στα μηνύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος και στην ικανότητα αντίδρασης του σώματος. Η διατροφή επηρεάζει και τις δύο αυτές διαδικασίες και μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των ανώτερων επιπέδων διάθεσης και ανταπόκρισης του οργανισμού.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της μη ισοοροπημένης διατροφής;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος και οδηγεί τον άνθρωπο σε μια αυτόματη φυσική αντίδραση: την κατανάλωση έτοιμου και γρήγορου φαγητού. Το πρόχειρο φαγητό αποτελείται ως επι το πλείστον από υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης. Έχει δειχθεί ότι η υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία είναι μια αναβολική ορμόνη, προκαλεί αίσθημα εξάντλησης ή/και κακής διάθεσης, που έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου. Μια ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, με κανονικά γεύματα και σνακ, αποτελεί ίσως τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης του στρες, καθώς εξασφαλίζει την εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια ευθέως ανάλογη σχέση, μεταξύ του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στα γεύματα της ημέρας και της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού. Δηλαδή, μετά τη διέλευση 4-5 ωρών από την κατανάλωση του τελευταίου γεύματος, είμαστε περισσότερο επιρρεπείς και ευάλωτοι στην επιλογή ανθυγειϊνών γευμάτων.

Ποια αφροδισιακά συστατικά προάγουν τη σεξουαλικότητα;
Για να κορυφωθεί η σεξουαλική σας διάθεση και να βελτιωθούν οι ερωτικές σας επιδόσεις, συμπεριλάβετε στα γεύματά σας αφροδισιακά συστατικά που ανεβάζουν τη λίμπιντο και όχι μόνο! Κάτι παραπάνω θα ξέρουν, όταν λένε ότι ο έρωτας περνά από το στομάχι.

Η σοκολάτα
Μας φτιάχνει τη διάθεση και εφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με την απαιτούμενη ποσότητα φαινυλεθυλαμίνης που διεγείρει την ερωτική μας επιθυμία!
Τα στρείδια
Όταν συνδυάζονται με τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και φτωχές σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αποκαλούνται και Αφροδισιακός “δυναμίτης”.
Τα Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που αυξάνει τη σεξουαλική ορμή και τη γονιμότητα. Σε συνδυασμό με σαμπάνια, ανεβάζουν τη
λίμπιντο στα ύψη!

Το Σουσάμι
Οι σπόροι του περιέχουν μεγάλη ποσότητα σεληνίου· ένα ιχνοστοιχείο που εκτός από την αντιοξειδωτική του δράση, συνδράμει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Τα μανιτάρια
Ιδιαίτερα οι τρούφες, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας αφροδισιακά. Η σπανιότητα και το άρωμα της τρούφας, της πρόσδιδουν ιδιαίτερη αφροδισιακή αξία.

ΤαΌσπρια
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, για την αύξηση της σεξουαλικής ικανότητας των ανδρών συνιστούσε τις φακές. Μάλιστα θεωρούσε ότι οι φακές προστάτευαν τη σεξουαλική ενέργεια των ανδρών που διένυαν την τρίτη ηλικία της ζωής τους.
Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, υιοθέτησε τις θέσεις του Ιπποκράτη για τις φακές. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα συνέστησε το μαγείρεμά τους να γίνεται μαζί με σαφράν (ή αλλιώς κρόκο· πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στο κόσμο).
Επιπρόσθετα, ο Πλούταρχος συνέστηνε για την ενδυνάμωση της σεξουαλικής διάθεσης και γενετήσιας ορμής των ανδρών, τη φασολάδα.

Τα σύκα
Είχαν ιδιαίτερη θέση στην εκτίμηση των αρχαίων Ελλήνων σε ότι αφορούσε τη σεξουαλική τους διέγερση και ως αφροδισιακό. Υπήρχε μάλιστα μια ξέφρενη τελετουργία συνουσίας στην οποία το σύκο είχε τιμητική θέση.

Διατροφή και προβλήματα σεξουαλικής φύσεως.
Εκτός από τις τροφές που συντελούν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, υπάρχουν και ορισμένες που πιστεύεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Το καθημερινό στρες προκαλεί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, έστω και σε μια μόνο περίοδο της ζωής τους, πτώση της σεξουαλικής τους διάθεσης, ενώ κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσλειτουργίες της σεξουαλικότητας, όπως ανικανότητα και πρόωρη εκσπερμάτωση.
Η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να οφείλεται στο άγχος, σε προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι ή ακόμα και σε κούραση. Απλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να αναζωογονήσουν τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά όταν υπεισέρχονται σημαντικότερα προβλήματα ενδέχεται ορισμένες τροφές να μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στην ανάταση της γεννετήσιας διέγερσης.

 


Μαρία Σκουρολιάκου


Λέκτορας Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής Χαροκοπείο Πανεπιστημίο , Κλινική Φαρμακοποιός , Επιστημονική Σύμβουλος Κέντρου Διατροφικής Υποστηρίξης και Διαιοτολογίας ,μαιευτήριο ΙΑΣΩ.
Ειναι μέλος του
European Hospital Pharmacists Association και του American Association of Health System Pharmacists.Πρόεδρος της Επιτροπής SIG Nutritional Support της ESCP.

#########