Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου σε Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κορυφαίοι ειδικοί στη διατροφή και φορείς πολιτικού σχεδιασμού ζητούν από τις κυβερνήσεις να προβούν σε περισσότερες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κακή θρέψη στην Ευρώπη, ενσωματώνοντας τη διατροφή ως αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών δημόσιας υγείας και των προγραμμάτων διαχείρισης χρόνιων και σπάνιων παθήσεων .
Παράλληλα, στη διάσκεψη ζητήθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος διατροφικού κινδύνου, για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αναλυτικές οδηγίες διατροφής για όλους τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, και ζήτησε να ενσωματωθεί η ενυδάτωση στην ορθή διατροφική φροντίδα.
Η Διάσκεψη με θέμα «Ανεπάρκειες θρεπτικών μικροσυστατικών & Κακή Θρέψη: Λύσεις για τις κρίσιμες προκλήσεις στη δημόσια υγεία», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Διατροφικής Υγείας – European Nutrition for Health Alliance (ΕΝΗΑ), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού – European Society for Clinical Nutrition & Metabolism (ESPEN), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη βέλγικη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σλοβένος Alojz Peterle, Συμπρόεδρος Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για την Υγεία (ENVI), και οικοδεσπότης της Διάσκεψης «Ημέρα Διατροφής», δήλωσε: «Η κακή θρέψη συνδέεται με πλήθος επίκαιρων προβληματισμών σχετικά με τη δημόσια υγεία και τις χρόνιες παθήσεις – συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μυοσκελετικών διαταραχών, μερικών καρκίνων και ορισμένων σπάνιων ασθενειών – που επιβαρύνει οικονομικά τα υγειονομικά συστήματα, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η κοινωνία μας συνεχίζει να γερνά. Η κακή θρέψη απαιτεί μια θεμελιώδη λύση. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος διατροφικού κινδύνου σε όλη την Ευρώπη, και ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να εγκρίνουν σχετικό κοινοβουλευτικό ψήφισμα.»
Ο Jean Neve, Πρόεδρος του Ύπατου Συμβουλίου Υγείας του Βελγίου και ομιλητής στη Διάσκεψη, επισήμανε τέσσερις αποφασιστικούς παράγοντες που διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους: «Πρώτον, πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε την υγιεινή διατροφή, δεύτερον να αναπτύξουμε πιο λειτουργικές τροφές όπως τις εμπλουτισμένες, που έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της καλής διατροφής. Τρίτον, να προωθήσουμε την κατάλληλη χρήση των ειδικών σκευασμάτων διατροφής για να μειώσουμε τις ελλείψεις στα θρεπτικά μικροσυστατικά και τέλος να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη των κυβερνήσεων και των δημόσιων φορέων για παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας στη διατροφή και την υγεία.»
Οι Καθηγητές – Μέλη της ESPEN, Cornel Sieber, Γερμανία , Alessandro Laviano, Ιταλία και Andre van Gossum, Βέλγιο προειδοποίησαν ότι: «Τα κράτη -Μέλη της ΕΕ στερούνται ακόμα αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της κακής θρέψης, και η κατάσταση δεν αναγνωρίζεται και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς στην Ευρώπη. Μετράμε τον αντίκτυπο της κακής θρέψης στην υγεία και στην οικονομία στην Ευρώπη, και οι στατιστικές είναι δυσοίωνες. 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ πάσχουν από κακή θρέψη.
Στα νοσοκομεία η κακή θρέψη επηρεάζει το 40% των ασθενών και στα γηροκομεία το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο αγγίζοντας το 60%. Οι δαπάνες υγείας που σχετίζονται με την κακή θρέψη στην ΕΕ είναι αυξανόμενες, και φτάνουν τα 120 δις ευρώ το χρόνο. Επομένως, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον σοβαρό αντίκτυπο της κακής θρέψης στους ασθενείς, τους επαγγελματίες και τα υγειονομικά συστήματα, και να ζητήσει από τα κράτη – Μέλη να δώσουν προτεραιότητα στη διατροφή και στις πολιτικές δημόσιας υγείας.»
Από την πλευρά του ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.SRD Kλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», σημειώνει σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα, «Σε μια εποχή όπου τα κονδύλια για την υγεία, οι δαπάνες των νοσοκομείων και η σπατάλη στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας είναι στο προσκήνιο, ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της κακής θρέψης, που σχετίζεται άμεσα και με την περίθαλψη των ασθενών, και με τα οικονομικά της Υγείας, έρχεται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘Ημέρα Διατροφής 2010’. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα σαφές πόσο η σωστή θρέψη έχει άμεση σχέση με τη διάρκεια νοσηλείας, το κόστος νοσηλείας, καθώς και με την εξέλιξη και τη θετική έκβαση διαφόρων ασθενειών.
Σήμερα, τα βασικότερα προβλήματα στην παροχή ορθής σίτισης και στην αποφυγή της δυσθρεψίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι 1) ο μειωμένος αριθμός κλινικών διαιτολόγων στα νοσοκομεία, 2) η μειωμένη δαπάνη για προϊόντα εντερικής σίτισης και η υποτίμηση, ακόμα και από το ιατρικό προσωπικό, της διατροφικής εκτίμησης με εξειδικευμένα μέσα (nutritional assessment tools) και 3) οι κακές συνθήκες παρασκευής φαγητού και το ανειδίκευτο προσωπικό εστίασης.»
Τέλος ο Frank De Man, Γενικός Γραμματέας της ENHA σχολίασε « Η διατροφή είναι βασική ανάγκη. Ας την χειριστούμε αναλόγως!»
Περισσότερες πληροφορίες για τη Διάσκεψη «Ημέρα Διατροφής» στα websites της ESPEN www.espen.org, και της ENHA www.european-nutrition.org/record.jsp?type=event&ID=85.