Η έξαρση της πανδημίας  του κορονοϊού COVID-19, ανέδειξε μεταξύ άλλων και το θέμα της μοναχικότητας των ηλικιωμένων ατόμων. Άτομα τρίτης ηλικίας χρειάστηκε να μείνουν και συνεχίζουν να μένουν μακριά από τους οικείους τους, αφενός λόγω των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου φοβούμενοι για την υγεία τους. Σε ακόμα δυσκολότερη κατάσταση βρέθηκαν oι άνθρωποι που ζουν εντελώς μόνοι, χωρίς συγγενείς.

Οι Γιατροί του Κόσμου, αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν επέλθει τα ευάλωτα άτομα της  τρίτης ηλικίας, ξεκίνησαν να υλοποιούν πιλοτικά το πρόγραμμα της Διαδικτυακής Συντροφιάς Ηλικιωμένων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές ίδρυμα ΤΙΜΑ.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα το οποίο στόχο έχει να ελαττώσει όσο περισσότερο γίνεται το αίσθημα της μοναξιάς που βιώνει μεγάλο μέρος της ηλικιωμένης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού. Για αυτόν τον λόγο, μοναδικό κριτήριο για την ένταξη κάποιου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η μοναχικότητα, και όχι η οικονομική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό και για τις ανάγκες του προγράμματος, δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή της Διαδικτυακής Συντροφιάς και δόθηκε μια συσκευή tablet σε κάθε ωφελούμενο, ώστε να μπορούν να συνδεθούν μέσω βίντεοκλήσης και να έρθουν σε επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καθώς και με το εξειδικευμένο προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι Γιατροί του Κόσμου διαθέτουν γιατρό, ψυχολόγο και νοσηλευτή, οι οποίοι και ειδικεύονται στην υποστήριξη των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Από  την πρώτη κιόλας ομαδική συνομιλία, ήρθε στην επιφάνεια η ανάγκη αυτών των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να σχολιάσουν την επικαιρότητα, να ανταλλάξουν σκέψεις και συναισθήματα που έφερε η δύσκολη περίοδος του υποχρεωτικού εγκλεισμού, καθώς και να ζητήσουν συμβουλές από το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου.

Εκτός από την ομαδική συνομιλία μέσω βίντεο, ο κάθε ηλικιωμένος μπορεί να πραγματοποιήσει ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με τον γιατρό και τον ψυχολόγο. Η εφαρμογή εκτός των άλλων, παρέχει την δυνατότητα ακρόασης ηχογραφημένων βιβλίων.

Μέσα από την πιλοτική αυτή εφαρμογή, οι Γιατροί του Κόσμου στοχεύουν να αναδείξουν την μεγάλη ανάγκη για συντροφικότητα που έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και να επεκτείνουν τη χρήση της εφαρμογής σε μεγαλύτερο εύρος δικαιούχων.

#########