ΔΕΡΜΑΪΟΣ Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης  για τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας για έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους, το κακόηθες μελάνωμα και τους λοιπούς καρκίνους του δέρματος.

Είναι δεδομένο ότι ο δερματικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών καρκίνου δέρματος από το άθροισμα νέων περιστατικών καρκίνου εντέρου, προστάτη, πνεύμονα και μαστού.

Η Παγκόσμια Οργάνωση υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως στις ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζονται 3 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου δέρματος κατ’ έτος, από τα οποία οι 300.000 είναι κακοήθη μελανώματα. Με το lifestyle που ακολουθείται σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι δεδομένο ότι ο 1 στους 5 θα εμφανίσει καρκίνο δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έχει αποδειχθεί με ειδικούς αλγόριθμους ότι αν ακολουθηθεί το ίδιο Modus Vivendi για τα επόμενα χρόνια, μετά από μια εικοσαετία οι 4 στους 5 θα εμφανίσουν δερματικό καρκίνο, ενώ σχεδόν όλοι μας, ακόμα και σήμερα, θα εμφανίσουμε προκαρκινικές βλάβες κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ι. Μπαρκής σήμερα έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες καρκίνων δέρματος. Οι μη μελανωτικοί καρκίνοι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων του δέρματος (98%) και είναι αυτοί που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή αύξηση στην καυκάσια φυλή, περίπου 10% κατ’ έτος. Στους καρκίνους αυτούς ανήκουν το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, που είναι συνήθως τοπικοί δερματικοί όγκοι, που επεκτείνονται τοπικά μόνο και δημιουργούν έντονη διήθηση στο δέρμα, αν μείνουν χωρίς θεραπεία, με αποτέλεσμα αιμορραγίες και δυσμορφίες, σπανίως δε δημιουργούν πρόβλημα στη ζωή. Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι οι μελανωτικοί καρκίνοι, το κακόηθες μελάνωμα δηλαδή, που δεν είναι τόσο συχνό, είναι 1-2% των δερματικών καρκίνων, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο, ιδιαίτερα επιθετικό και ευθύνεται για την συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων. Η συχνότητά του είναι 10 έως 20 περιστατικά ανά 100.000 κατ’ έτος και στη χώρα μας υπολογίζεται πως έχουμε 1.000 κρούσματα το χρόνο. Το ανησυχητικό δεδομένο είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα έχουν 20πλασιαστεί.

Όλοι οι δερματικοί καρκίνοι σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία έχει αθροιστική δράση και σε άτομα ανοιχτόχρωμα και με κληρονομική προδιάθεση σε βάθος χρόνου κινητοποιεί τα κύτταρα της επιδερμίδας να εκτραπούν και να δημιουργήσουν καρκίνο. Από τον δερματικό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι δέρματος (I, II) δηλαδή άτομα της λευκής φυλής με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια, κινδυνεύουν επίσης άτομα που έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένεια τους, άτομα που έχουν υπερεκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε άτομα που ασχολούνται με καλοκαιρινά σπορ, αθλητές κ. ά.

Κινδυνεύουν ιδιαίτερα όσοι έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, άτομα που κάνουν χρήση solarium και άτομα με πολλαπλούς σπίλους. Επίσης τα άτομα της μεγάλης ηλικίας, λόγω της αθροιστικής δράσης του ήλιου έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν δερματικό καρκίνο, άτομα με ουλές από εγκαύματα 3ου βαθμού και ασθενείς οι οποίοι κάνουν χρήση ανοσοκατασταλτικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων.

Υπάρχουν κάποια ύποπτα σημάδια και αλλοιώσεις που πρέπει να μας ανησυχούν και να μας κινητοποιούν να απευθυνθούμε άμεσα στον δερματολόγο μας, όπως προϋπάρχοντες σπίλοι (ελιές) που αλλάζουν σχήμα, χρώμα, μέγεθος, ελιές που αιμορραγούν, ελιές με ασυμμετρία και ακανόνιστα όρια, κάποια νέα σημάδια που εμφανίζονται ξαφνικά, μια πληγή που δεν κλείνει και αλλοιώσεις στο δέρμα που αιμορραγούν.

Για να αποφύγουμε τις προαναφερόμενες περιπέτειες καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όταν αυτός είναι κοντά στη γη, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 16:00, να κάνουμε σωστή χρήση του κατάλληλου αντηλιακού, δηλαδή να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας παραπάνω από 30, να το εφαρμόζουμε 20’ πριν από την έκθεση στον ήλιο, να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες και πάντα μετά την κολύμβηση και την σωματική άσκηση γιατί το νερό και ο ιδρώτας αποδυναμώνουν τη δράση του, να προστατεύουμε ιδιαιτέρως ειδικά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα (μύτη, χείλη, αυτιά, φαλάκρα, λαιμό) και να προστατευόμαστε επίσης και με φυσικούς τρόπους (γυαλιά ηλίου, πλατύγυρα καπέλα, μανίκια κ.λπ.). Να φροντίζουμε ιδιαίτερα την ηλιοπροστασία των παιδιών, το δερματάκι των οποίων είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και να θυμόμαστε πως τα βρέφη μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος μετά την ηλιοέκθεση.

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, για Τρίτη συνεχή χρονιά, διεξάγει την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, που θεσπίστηκε το 2022 ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ, που διεξάγεται όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.

Επίσημη Πρέσβειρα της εκστρατείας ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024 είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Χρυσή Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Βάδην.

Η εκστρατεία προβάλλεται πανελλαδικά στα παραδοσιακά Μέσα, με κοινωνικό μήνυμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ ταξιδεύει στο μετρό με εσωτερικό ντύσιμο συρμού. Παράλληλα θα φτάσει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια μέσω των social media – Facebook, Instagram και Tik Tok – και στο You Tube με videos, posts, reels και stories.

Επιπλέον η φετινή εκστρατεία έχει πολλές παράλληλες ενέργειες σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 20 Μαΐου θα γίνουν δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 10:00 – 14:00 και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 12:00 – 16:00. Οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μέσα από Δερματολογικές Κλινικές Νοσοκομείων και Ιατρικούς Συλλόγους και τέλος σε απομακρυσμένα, ακριτικά  νησιά σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ και με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 30ου Διάπλου. Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ.

#########