Λαχανιάζετε εύκολα στη σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλεδραστηριότητες; Είναι καιρός που έχετε φλέματα; Βήχετε συχνά;Δεν υπάρχει τσιγαρόβηχας ουτε λαχάνιασμα με τρία κιλά παραπάνω. Μην κλείνεις τα μάτια στα συμπτώματα !  Να επισκεφθείς αμέσως έναν Πνευμονολόγο !

«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!» είναι ο τίτλος της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία Ε.Π.Ε  και παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η αναβάθμιση της υγείας των πολιτών.

Η εκστρατεία βασίζεται σε ένα «φιλικό» video αnimation διάρκειας 2’ με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και ένα νεαρό που «κλείνουν τα μάτια στα συμπτώματα» επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης εκτός από την προβολή του video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους, ομιλίες, έρευνα σε ιατρούς της ειδικότητας.

«Η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. H ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια. Παρά το ότι η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. «Ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα περισσότερα από 500.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από Άσθμα ενώ 250.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα».

Δυστυχώς εννέα στους δέκα ασθενείς με ΧΑΠ καπνίζουν και την ίδια στιγμή το 5,5% των ελλήνων πάσχει από άσθμα. Το δε κόστος της ασθένειας αγγίζει τα 2800ευρώ το χρόνο και άλλα τόσα περίπου οι φροντιστές αυτών που νοσούν. Οι χαμένες ημέρες εργασίας ανέρχονται σε 17 κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος της νόσου στην Ευρώπη αγγίζει τα 200 δις ευρώ. Είναι επίσης γνωστό ότι αν έκοβαν όλοι το τσιγάρο τότε η ΧΑΠ θα είχε εξαφανιστεί σαν νόσος μέσα σε λίγα χρόνια. Η νόσος αυτή τη στιγμή είναι ανίατη και ο πάσχων είναι αναγκασμένος να παίρνει φάρμακα για όλο το υπόλοιπο της ζωής του.

 

«Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δις. Ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως» όπως τόνισε ο κ. Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ.

«Στη χώρα μας», τόνισε ο Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «10,6% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ και 9% από άσθμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%».