Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/10/10, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και των δηλώσεων του Υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ της 2/11/10 για το νέο σύστημα προμηθειών, ο ΠΑΣΥΠΟΥ επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

1.       Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις και καλές προθέσεις του Υπουργού κ. Λοβέρδου, δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής:

α)  Η ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων για τα έτη 2007 – 2009: Δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια από τα νοσοκομεία και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο τύπος των ομολόγων με τα οποία θα πληρωθούν οι προμηθευτές

.

 

β)  Η πληρωμή 200.000 ευρώ σε μετρητά για το 2007 -2009: Παρά το ότι έχουν δοθεί τα σχετικά κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι σχετικές οδηγίες προς τα νοσοκομεία, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

γ)  Οι πληρωμές για το 2010: Παρά τις προθέσεις του υπουργού κ. Λοβέρδου, να μην μεταφερθούν τα χρέη του 2010 ως εκκρεμότητες στο νέο οικονομικό έτος δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι εν λόγω πληρωμές, γεγονός που κατά την άποψη του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. δεν δικαιολογείται.

 

2.       Σχετικά με το νέο σύστημα προμηθειών και τις λοιπές ανακοινώσεις:

 

α) Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανακοινώσεις του εξορθολογισμού του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων και θα τοποθετηθεί εντός των ημερών με πρόταση για το ορθοπεδικό εμφυτεύσιμο υλικό.

β) Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση για το μεσοδιάστημα 2010 – 2011 μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος, διαφορετικά θα προκύψουν προβλήματα με τις προμήθειες και πληρωμές και για το 2011.

γ)  Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι δαπάνες για το 2010 έχουν μειωθεί μόλις 6%. Στον κλάδο του εμφυτεύσιμου ορθοπεδικου υλικου, ωστόσο, η πτώση είναι πολλαπλάσια. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από 45 επιχειρήσεις του κλάδου, η πτώση των τιμών ορθοπεδικού υλικού από 25% έως και 50% καθώς και η παράλληλη μείωση του αριθμού των ορθοπεδικών χειρουργείων, έχει οδηγήσει σε πτώση του κύκλου εργασιών κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι τελικά δεν είναι ο κλάδος του εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού που επιβαρύνει τις δαπάνες των δημόσιων νοσομείων.