Χοληστερόλη όχι πάνω από 55 πίεση το ανώτερο 130 και η χαμηλότερη 70 με καλή ποιότητας διατροφή και 3,5 ώρες άσκηση την εβδομάδα εγγυώνται αποφυγή καρδιαγγειακών επεισοδίων αλλά και εγκεφαλικών με όλα τα άσχημα επακόλουθα.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από μια ημερίδα με τίτλο οι πρόσφατες οδηγίες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κολέγιο Θεραπείας της Αθηρωσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της Ακρόπολης και με ομιλητές εμπνεόμενους από το μοναδικό φως και την αύρα της.

Για τις τελευταίες εντολές πάνω στην αρτηριακή υπέρταση από την επιστημονική κοινότητα, μίλησε ο καθηγητής κ. Καλογερόπουλος τονίζοντας τι άλλο, χαμηλή πίεση άσκηση και καλή διατροφή και φαρμακευτική αγωγή όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη. Γι αυτό προτείνει για έναν ασθενή που παίρνει τρια χάπια την ημέρα το τελευταίο να το παίρνει το βράδυ για να μην έχει αυξημένη πίεση το πρωί και να έχει ήρεμο ύπνο.

Η καταγραφή της πίεσης πρέπει να γίνεται 24ωρη αλλιώς ο ασθενής μένει αρρύθμιστος αλλά να μην γίνονται υπερβολές. Είναι σπάνιες οι φορές που μετράμε σωστά την πίεσή μας γι αυτό πρέπει να γίνεται ένα σεμινάριο για τον ασθενή και την πίεσή του.

Ο κ. Α.Μελιδώνης μιλώντας για τον σακχαρώδη διαβήτη δεν δίστασε να πει ότι έχει άμεση σχέση με την χοληστερόλη και το βάρος. Μάλιστα τον ονόμασε μεταβολικό κορονοιό.

Δυστυχώς ο διαβήτης προκαλεί πολλά ακόμα προβληματα. Το 52% των ασθενών πάσχουν και από αμφιβληστροειδοπάθεια και φυσικά από προβλήματα στα νεφρά την καρδιά ή και τα αγγεία σε όλο το σώμα. Πρόκειται για ένα τσουνάμι στην κυριολεξία. Αν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, και η θεραπεία τότε αποδιοργανώνεται η μεταβολική μνήμη. Ο οργανισμός στην πρώτη ατασθαλία θα θυμηθεί τον παλιό κακό εαυτό του. Γινεται προσπάθεια να μεταλλαχθεί το DNA ώστε να μην υπάρξουν υπογλυκαιμίες στον ήδη κουρασμένο οργανισμό. Γι αυτό η αγωγή είναι εξατομικευμένη με ειδικές παρεμβάσεις. Η αγωγή αφορά μείγματα ινσουλίνης και σταθερή δράση σε όλο το σύστημα. Αλλιώς υπάρχει διαταραχή των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Ένα είναι το μυστικό όσο αποβάλλεται και ουρείται η γλυκόζη τόσο αποφεύγεται η επαναπορρόφησή της. Όλες οι μελέτες για τον διαβήτη μιλούν για την καρδιαγγειακή ασφάλεια. Αυτό σημαίνει μη θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου και μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια. Δυστυχώς η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει υψηλή θνητότητα. Το καρδιαγγειακό σύνδρομο σημαίνει άνω των 55 υπερτροφία κοιλίας, και στένωση καρωτίδων. Όταν δεν υπάρχει όμως ιστορικό τότε αλλάζει το θεραπευτικό σχήμα.

Η μόνη θεραπεία ακούει στο εξής σχήμα. Δίαιτα, άσκηση, εκπαίδευση και αγωγή με μετφορμίνη για να κρατηθεί χαμηλή η χοληστερόλη. Τώρα πια οι αγωγές είναι συνδυασμός ενέσιμων φαρμάκων. Είναι αγωγές με καρδιαγγειακό όφελος. Άμεσα πρέπει να γίνει μείωση του βάρους του ασθενούς κατά 3% και να πάει η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%.Αυτήυ η αγωγή φέρνει 67% λιγότερα καρδιακά επεισόδια, 50% λιγότερα εγκεφαλικά και 64% λιγότερα υπογλυκαιμικά συμβάματα. Ομως η απώλεια βάρους είναι η πλέον αναγκαία αγωγή. Το 80% των διαβητικών έχουν υπέρταση το 85% είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι  και το 70% έχουν υπερλιπιδαιμία.Γι αυτό είναι αναγκαίο το holter ζαχάρου για τον ασθενή.

Η κα Γ.Κολοβού μιλώντας για την δυσλιπιδαιμία  ανέφερε ότι η στεφανιογραφία μπορεί να δείξει αυξημένη συσσώρευση ασβεστίου στα αγγεία αλλά και να εξεταστεί η οικογενής υπερχολιστεροναιμία. Αν αυτό ισχύει τότε ο ασθενής είναι υψηλού κινδύνου ακόμα και αν όλες οι εξετάσεις του βγαίνουν καλές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει μια λιποπρωτεινική αραίωση. Εδώ η χοληστερίνη του δεν πρέπει να ξεπερνάει το 55 ευχής έργον να είναι κάτω από 40.Αν ο ασθενής δεν χάσει βάρος τότε οι στατίνες που του δίνονται σαν αγωγή δεν έχουν κανένα νόημα. Αυτή όμως η αγωγή μπορεί να μειώσει έως και 80% τους θανάτους. Και να πούμε μια μεγάλη αλήθεια. Η δίαιτα βοηθάει μόνο στο 7%.

#########