Πολλές γυναίκες τώρα το καλοκαίρι αποφασίζουν να κρύβονται κάτω από φαρδιά ρούχα, αποφεύγουν να πηγαίνουν σε πολυπληθείς παραλίες, απομονώνονται και χάνουν τελικά όλη τη χαρά και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Ο λόγος; Η χαλάρωση και η κυτταρίτιδα που όμως μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος είναι ένα από τα δυσκολότερα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες άνω των 35-40 ετών. Τότε το δέρμα αρχίζει να δείχνει όλο και περισσότερο την πραγματική του ηλικία. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν με δίαιτα και γυμναστική, υπάρχουν επίμονα σημεία στο σώμα τους που παραμένουν χαλαρά, λίγο πιο γεμάτα ή και με κυτταρίτιδα και η έκθεσή τους στα μάτια του κόσμου προκαλεί συστολή ή ακόμα και ντροπή.

«Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα, η οποία είναι το ορατό-προστατευτικό στρώμα, το χόριο, το οποίο είναι το κύριο στρώμα που δίνει στο δέρμα όγκο, τόνο και ελαστικότητα και τον υποδόριο ιστό. Από την 12η εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής, οι ινοβλάστες που βρίσκονται στο μεσαίο στρώμα, το χόριο, συνθέτουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Από τη γέννηση και έπειτα, την παραγωγή τους επηρεάζουν κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, διαμορφώνοντας την τελική εμφάνιση της επιδερμίδας σε κάθε ηλικία», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Μετά την ηλικία των 40 ετών, 9 στις 10 γυναίκες έχουν χαλάρωση του δέρματος και κυτταρίτιδα. Ορισμένες βλέπουν το δέρμα τους να χάνει την ελαστικότητά του ακόμα νωρίτερα, συχνότερα μετά από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους ή εγκυμοσύνη. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στο δέρμα εφήβων.

Και οι δύο αλλαγές είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής και λειτουργίας του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Το δέρμα χάνει προοδευτικά τη σφριγηλότητα της νεότητας, χαλαρώνει, κρεμάει και προδίδει την ηλικία του. Ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης στην αυτοεκτίμηση είναι σημαντικός, έχοντας επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία όσο και στην κοινωνική ζωή.

Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τις αισθητικές θεραπείες και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μη χειρουργικές επεμβάσεις που να βελτιώνουν τις ατέλειες του σώματος, όπως και του προσώπου. Χάρη στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, το όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα και η διαμόρφωση τους γίνεται πολύ επιτυχημένα με απλές θεραπείες, χωρίς νυστέρια και ενέσεις. Οι ασθενείς αποκομίζουν πια τα μέγιστα οφέλη των λύσεων ομορφιάς που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

«Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες (RF) είναι μια δοκιμασμένη και ολοένα πιο δημοφιλής επιλογή για γυναίκες, αλλά και άνδρες, που επιθυμούν σύσφιξη του δέρματος και βελτίωση του περιγράμματος του σώματος και του προσώπου χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για την απόκτηση πιο σφιχτής και νεανικής επιδερμίδας χωρίς κυτταρίτιδα», επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης.

Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία που προσφέρει οριστικά αποτελέσματα. Και φυσικά είναι απολύτως ακίνδυνη. «Οι ραδιοσυχνότητες κατευθύνουν θερμική ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η θέρμανση τους στους 41-43° Κελσίου, ενεργοποιεί την κυτταρική επούλωση διεγείροντας τον σχηματισμό νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτές οι επιδράσεις βελτιώνουν τη χαλάρωση, παρέχοντας τέλειο αισθητό αποτέλεσμα – ένα δέρμα σφιχτό και ανορθωμένο», διευκρινίζει.

«Κατά τη θεραπεία οι ραδιοσυχνότητες φτάνουν και στον λιπώδη ιστό, όπου η αυξημένη θερμοκρασία διαλύει τα λιποκύτταρα, ρευστοποιεί το λίπος και διεγείρει την αποβολή τους από τον οργανισμό. Ουσιαστικά, προσφέρουν μείωση του τοπικού πάχους ταυτόχρονα με σύσφιξη, χαρίζοντας ένα σμιλεμένο και νεανικό σώμα», προσθέτει.

Τα μηχανήματα νέας γενιάς συνδυάζουν δύο ραδιοσυχνότητες: τις μονοπολικές και τις διπολικές και αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το τοπικό πάχος και τη χαλάρωση του δέρματος. Οι μονοπολικές ραδιοσυχνότητες είναι αυτές που διεισδύουν στον λιπώδη ιστό, όπου αυξάνουν τον τοπικό μεταβολισμό και τις καύσεις κατά 110%. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται, χωρίς να προκαλεί καμία βλάβη στο δέρμα, διασπά τη μεμβράνη των λιποκυττάρων και ξεκινά η αποβολή τους από το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι οριστικό αφού τα λιποκύτταρα καταστρέφονται και δεν αναγεννιούνται. Οι διπολικές ραδιοσυχνότητες δρουν στο χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η θερμική ενέργεια κάνει τις ίνες του κολλαγόνου να συσπώνται και κινητοποιεί τους ινοβλάστες να παράξουν νέο κολλαγόνο.

Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, στο Plastic and Reconstructive Surgery, τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης μελετών, η οποία πραγματοποιήθηκε για τη διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των μονοπολικών και διπολικών συσκευών ραδιοσυχνοτήτων για την αναζωογόνηση του προσώπου και του σώματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κλινικές αποδείξεις ότι οι μονοπολικές και διπολικές συσκευές ραδιοσυχνοτήτων βελτιώνουν τη χαλάρωση του δέρματος του σώματος αλλά και του προσώπου.

«Είναι μια απολαυστική και χαλαρωτική θεραπεία που τα αποτελέσματά της ξεκινούν να φαίνονται με το πέρας της πρώτης συνεδρίας. Σε μόλις 40 λεπτά το δέρμα δείχνει πιο σφιχτό, αλλά η βελτίωση σταδιακά ενισχύεται. Μετά την πραγματοποίηση των απαιτούμενων συνεδριών, οι οποίες είναι συνήθως 8-10 ανά 10-15 μέρες, το δέρμα χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της κολλαγονογένεσης για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και όψη. Το οριστικό αποτέλεσμα αποκαλύπτεται μετά από 90 περίπου ημέρες, όσο δηλαδή χρειάζεται ο οργανισμός για να αποβάλει τα λιποκύτταρα και να μειωθούν οι πόντοι στη θεραπευόμενη περιοχή.

Το αποτέλεσμα μεγιστοποιείται περίπου 4-6 μήνες μετά από την τελευταία θεραπεία και διαρκεί περίπου 2 χρόνια σε ό,τι αφορά την αναζωογόνηση του δέρματος», σημειώνει ο ιατρός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης.

Οι ραδιοσυχνότητες (RF) είναι λοιπόν η ιδανική επιλογή για όσες θέλουν να αποκτήσουν ένα όμορφο, καλλίγραμμο, σφιχτό και νεανικό σώμα, για το οποίο θα είναι περήφανες, ένα αξιοζήλευτο κορμί που θα τους χαρίζει την αυτοπεποίθηση που αναζητούν.

#########