Τις περιπέτειες μιας…φιλόδοξης ελιάς «από τζάκι» στον άγριο και ανταγωνιστικό σύγχρονο κόσμο θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες μέσα από ένα παιδικό παραμύθι, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Προπομπός. Πρόκειται για «Τα ταξίδια της Όλιβ», που έγραψε με γλαφυρό τρόπο η  δημοσιογράφος και Λέκτορας Γλωσσολογίας κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Την εικονογράφηση του παραμυθιού με ολοζώντανα χρώματα και σχέδια επιμελήθηκε ο Λαρισαίος ζωγράφος κ. Λάζαρος Μαράβας.

 

 

Σε μια πολυτελή έκδοση αποδίδονται οι διαδρομές μιας μικρής ελιάς, η οποία ονειρεύεται να καρπίσει και με τα κλαδιά της να στεφανωθούν οι Ολυμπιονίκες του πλανήτη. Η πορεία της όμως στη σκληρή πραγματικότητα θα σκοντάψει στις…δυτικές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, που αρχικά θα την αρνηθούν. Θα ακολουθήσουν πολύ δύσκολες μέρες για τη δοξασμένη ελιά, που θα δώσει έναν πραγματικό αγώνα, για να επιβιώσει και να καταφέρει το μεγάλο της στόχο.

 

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Λογοτεχνίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος γράφει σχετικά με τη συγγραφέα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Το παραμύθι έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών πίσω του και απεικονίζει μια φανταστική κοινωνία, που ωστόσο αντανακλά και την πραγματική. Ως κοινό ανθρωπολογικό είδος αφήγησης αποβλέπει κυρίως στην ψυχαγωγία, την πρόληψη και, δευτερευόντως, στη διδαχή. Άλλοι συνεπόμενοι στόχοι είναι η καλλιέργεια της μητρικής γλώσσας, των αξιών και αρχών της ζωής. «Τα ταξίδια της ΄Ολιβ» έχουν βάθος πολιτισμικό και ιστορικό, διηγηματικότητα και λεπτό χιούμορ. Η κ. Τσιτσανούδη ξέρει να αφηγείται και να γράφει ιστορίες παραμυθιακές. Και μια απόδειξη είναι αυτό το σύγχρονο παραμύθι, που δεν ψυχαγωγεί μόνο, αλλά  δίνει και την ευκαιρία  για μια διαθεματική αξιοποίηση στο σχολείο και στο σπίτι”.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νικολέττα Τσιτσανούδη εξελέγη Λέκτορας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως διδάκτωρ Γλωσσολογίας δίδασκε επί πολλά χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το μάθημα «Κριτικός Γραμματισμός και ΜΜΕ». Τα δύο τελευταία επιστημονικά της βιβλία με θέμα τη γλώσσα των media χρησιμοποιούνται ως συγγράμματα σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Αθηνών και Θεσσαλίας.

 

Ο ζωγράφος Λάζαρος Μαράβας σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Νίκου Κεσανλή. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Η.Π.Α.

#########