Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στο King George Palace παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο (9ο κατά σειρά) του Δρ. Α. Μελιδώνη με τίτλο «Σακχαρώδης διαβήτης 2010:  Σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα αιχμής».  Το βιβλίο παρουσίασαν ο αντιπρύτανης του Παν/μίου Αθηνών καθηγητής Γ.  Κρεατσάς, ο πρόεδρος του Εθν. Κέντρου για το διαβήτη καθηγητής Σ. Ράπτης, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας Σ. Φούσσας και η πρόεδρος του συλλόγου Διαβητικών Πειραιά και νήσων Γκόλφω Γεμιστού.  Η όλη εκδήλωση συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο Εύα Ντελιδάκη. Στο βιβλίο ο συγγραφέας συνθέτει και αναλύει σε επιμέρους κεφάλαια όλα τα νέα δεδομένα και όλες τις νέες γνώσεις που αφορούν το μεταβολικό σύνδρομο, το διαβήτη και τις επιπλοκές του.
Αναλύονται οι νέες φαρμακευτικές αγωγές του διαβήτη που βασίζονται στην αξιοποίηση της δράσης των ινκρετινικών ορμονών ενώ αναφέρονται οι νέες, μετά από έρευνες, ιδιότητες των κλασσικών αντιδιαβητικών αγωγών, όπως οι αντικαρκινικές ιδιότητες της μετφορμίνης

.

 

Αναφέρονται τα νέα ινσουλινικά παράγωγα, τα ανάλογα δηλ. ινσουλίνης που με τις διαφορετικές φαρμακοκινητικές τους συνθέτουν ένα πλήρες παζλ διαφόρων ινσουλινών, επαυξάνοντας την θεραπευτική δυνατότητα του γιατρού.
Αναλύονται τα βήματα που γίνονται ή απαιτούνται ακόμα ώστε να προσεγγίσουμε την δημιουργία του «βιοτεχνητού παγκρέατος, που θα είναι η αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα του διαβήτη τύπου Ι.
Γίνεται επικέντρωση στο πρόβλημα του προδιαβήτη που είναι προάγγελος του διαβήτη, και η σημασία του προβάλλεται ιδιαίτερα τελευταία καθώς αποδεδειγμένα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Αναλύονται τα νέα δεδομένα που αφορούν τις επιπλοκές του διαβήτη, με εστίαση σε νέες επιπλοκές όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία που εμφανίζεται πλέον και στις γυναίκες με διαβήτη (και όχι μόνο στους άνδρες) και η διαβητική μυοκαρδιοπάθεια, η νόσος των μικρών αγγείων της καρδιάς  που εμφανίζεται έως και στο 60% των διαβητικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Αναλύεται τέλος το γενικότερο πρόβλημα του διαβήτη που είναι ένα τεράστιο ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό μέγεθος, καθώς είναι το κύριο αίτιο τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, εμφράγματος και ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.  Μία νόσος που η αντιμετώπιση των επιπλοκών της εκτιμάται (μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) ότι προσεγγίζει σε ετήσια βάση τα 2,3 δις. € (12% των δαπανών για την υγεία) και τα  € 2.400 κατά άτομο με διαβήτη ετησίως.

#########