Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ)
Προϋπόθεση η πρώιμη και ορθή ιατρική παρέμβαση για τη θεραπεία των ασθενών.Σεπτέμβριος 2009.  Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγόντων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό της Τρίπολης με θέμα «Οι Ρευματικές Παθήσεις ως κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα».  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ) σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας , στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α.Ε. Καθηγητής Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΡΕ,  κος Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Κύριο θέμα συζήτησης στην εκδήλωση αποτέλεσε η σημασία τόσο της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της πρώιμης και ορθής θεραπευτικής παρέμβασης που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική θεραπεία των ρευματοπαθειών.

 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία και τονίσθηκε ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες νοσημάτων, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το πιο συχνό αίτιο απουσίας από την εργασία, ιατρικών επισκέψεων και μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας. Το προεδρείο συντόνισαν οι ρευματολόγοι κος Π. Ντάντης και κος Ι. Παπαντωνίου ενώ τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εκπροσώπησε με ομιλία της η κα Β. Χριστοφιλοπούλου.

«Τα ευρήματα πανελλαδικών ερευνών δείχνουν ότι το 27% των ενηλίκων πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση» ανέφερε ο κος Αλέξανδρος Ανδριανάκος, Α.Ε. Καθηγητής Ρευματολογίας & Πρόεδρος του ΕΛΙΡΕ ενώ πρόσθεσε ότι, «οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν πλέον σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και ιδιαίτερα για τον εργαζόμενο πληθυσμό ηλικίας 19-65 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30% όλων των απουσιών από την εργασία, το 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων και το 25% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή.

Χάρη στην πρόοδο της ρευματολογίας και την παρουσία των νέων βιολογικών θεραπειών υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, προσφέροντας ύφεση, δραστική μείωση των δυσμενών επιπτώσεων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι ρευματοπάθειες αποτελούν ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Η εκπρόσωπος των ασθενών με ΡΑ, κα B. Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας την εργασιακή ζωή των ασθενών σημείωσε ότι, «Πολλές φορές εμείς οι ρευματοπαθείς με κινητικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες στις καθημερινές μας δραστηριότητες αλλά και την επαγγελματική μας ζωή. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσκολιών δεν είναι μόνο πρακτικό αλλά και ψυχολογικό. Η ενημέρωση για τις σύγχρονες ελπιδοφόρες βιολογικές θεραπείες είναι σημαντικότατη.»

Την εκδήλωση διάνθησε και έκλεισε η Χορωδία του Δήμου Παλλήνης, με την εκτέλεση γνωστών μουσικών έργων μεγάλων συνθετών (όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου κλπ.)

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού από το ΕΛΙΡΕ και διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Abbott, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας.

#########