Ενημερωτική εκδήλωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις δράσεις του στα ακριτικά νησιά πραγματοποίησε στη Λέρο την Κυριακή 2 Ιουνίου  το μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της υπογονιμότητας Be-Live, υπό την Αιγίδα του Δήμου Λέρου.

Στο Συνεδριακό Κέντρο «Πατριαρχείο» στο Κριθώνι, οι Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής και Ιδρυτές της Be-Live κ.κ. Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν το όραμα, τους στόχους και τις δράσεις της Be-Live. Συζήτησαν επίσης με τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και για τις προϋποθέσεις σχετικά με τις δωρεάν θεραπείες εξωσωματικής με την υποστήριξη του Σωματείου, που απευθύνονται σε υπογόνιμα ζευγάρια που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο κ. Κελλάρης δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τους τοπικούς φορείς και το κοινό της Λέρου για την υποδοχή και τη στήριξή τους. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν επισκεπτόμαστε τα μακρινά μας νησιά και μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το όραμά μας αλλά και να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με τη δυνατότητα που έχει ένα υπογόνιμο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με τη στήριξη της Be-Live, ακόμα και όταν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις δαπάνες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Νιώθουμε επίσης χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των ανησυχητικών διαστάσεων του δημογραφικού ζητήματος και στην ευαισθητοποίηση όλων μας για την αντιμετώπισή του».

Ο κ. Χηνιάδης συμπλήρωσε: «Η σοβαρότητα του προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα περιστατικά υπογόνιμων ζευγαριών απαιτούν ταχύτατη ανάπτυξη μηχανισμών αναστροφής της πληθυσμιακής γήρανσης τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία. Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της υπογεννητικότητας η ομάδα μας είναι και θα είναι ενωμένη ώστε να βοηθήσει όλο και περισσότερα ζευγάρια στην κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας, ακόμα και αν αυτό φαίνεται μακρινή πραγματικότητα».

Την εκδήλωση καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Χέλμη και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βασιλική Ευαγγέλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Eurobank για το δημογραφικό ζήτημα «Μπροστά για την Οικογένεια», η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων και παροχών, με στόχο τη στήριξη των νέων οικογενειών από τον Έβρο, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα έως και το Καστελόριζο.

Ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, ανέφερε στην ομιλία του «Συμπληρώνοντας τρία χρόνια προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες των ανατολικών συνόρων της χώρας, επιβεβαιώνεται η αρχική μας πεποίθηση ότι οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται συνεχή στήριξη από την πολιτεία αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα για να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, να μπορούν να πάρουν την απόφαση της τεκνοποίησης και να προσφέρουν στις οικογένειές τους τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Οι γεννήσεις αλλά και οι εγκυμοσύνες σε εξέλιξη στα νησιά του Αιγαίου, μας κινητοποιούν ακόμα περισσότερο για ουσιαστικές παρεμβάσεις στη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ουσιαστική παρέμβαση αποτελεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του νέου, ειδικά σχεδιασμένου, στεγαστικού δανείου με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους, για οικογένειες των ανατολικών συνόρων της χώρας, με τουλάχιστον 3 παιδιά». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Βλασταράκης ευχαρίστησε θερμά τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη τους στην Πρωτοβουλία.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις του Σωματείου Be-Live τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

 

#########