Το 18% των ζευγαριών σεξουαλικά δραστήριων στην Ελλάδα, είναι υπογόνιμα. Επιπλέον κατέχουμε την πρωτιά στις πιο μεγάλης ηλικίας νέες μητέρες, καταδικάζοντας τη χώρα σε χρόνια υπογεννητικότητα. Την ίδια στιγμή οι εκτρώσεις ξεπερνούν τις 150.000 αν και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κυρίως από την τάση των μεταναστών να κάνουν εκτρώσεις. Στη χώρα μας τα υπογόνιμα ζευγάρια αγγίζουν τις 300.000 το 35% προσέρχεται σε εγκεκριμένα κέντρα και ζητάει βοήθεια. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται από 12 έως 15.000 κύκλοι εξωσωματικής αξίας από 3-4.000 ευρώ. Η επιτυχία αγγίζει σε μικρότερες ηλικίες το 35%.

Ελπίδες δημιουργίας οικογένειας σε υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες των προσπαθειών της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα ευελπιστεί να δώσει ένας νέος φορέας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας.

Το  όραμα που γίνεται πραγματικότητα, ανακοίνωσαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη οι γιατροί αναπαραγωγής Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης: Την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου BeLive που έχει ως κύριο σκοπό να βοηθήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια που ονειρεύονται να αποκτήσουν παιδί, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

 

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει  όλο και υψηλότερη υπογεννητικότητα και σταθερή μείωση του ενεργού πληθυσμού, το σωματείο BeLive δημιουργήθηκε για να προσφέρει  προοπτική σε υπογόνιμα ζευγάρια, που παράλληλα αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα.

Το σωματείο παράλληλα στοχεύει:

 

 • στην υποστήριξη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) στους οικονομικά ασθενέστερους
 • στη δράση για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας με περισσότερες γεννήσεις και λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Η ένταξη στο πρόγραμμα της BeLive μπορεί να γίνει μόνο μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στην ιστοσελίδα του BeLive.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ζευγάρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εφόσον πληρούν τα οικονομικά και ιατρικά κριτήρια. Όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται με διαφάνεια από την επιστημονική επιτροπή του σωματείου.

 

Οι ιδρυτές της BeLive δήλωσαν: «Επιθυμία μας είναι η πρωτοβουλία της Belive να προσφέρει τη χαρά της οικογένειας σε όσο το δυνατόν περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Ευχόμαστε στην πορεία να βρούμε πρόθυμους αρωγούς και υποστηρικτές που θα πιστέψουν και θα αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια».

 

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας στην Ελλάδα σε αριθμούς*

 

 • Μέχρι το έτος 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκ. σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο)
 • Γηραιότεροι: το 33% του πληθυσμού > 65 ετών, (από 20% αντίστοιχα σήμερα)
 • Ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων
 • Το 5.4% είναι μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών (από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη)
 • Υπογόνιμα ζευγάρια σήμερα: 250.000-300.000 (μόνο το 35% κάνει προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης)
 • 000 – 15.000 κύκλοι IVF / έτος
 • 000-5.000 παιδιά από εξωσωματική / έτος
 • 000 αμβλώσεις / έτος
 • Κόστος εξωσωματικής 3.000 – 4.000 ευρώ