Μια από τις αιτίες του πονοκεφάλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Μερικές απο τις αιτίες αυτής της παθολογίας είναι ο τραυματισμός ‘μαστιγίου’ (whiplash injury) που συμβαίνει μετά απο τροχαία δυστυχήματα [όχι απαραίτητα πολύ σοβαρά], το έντονο στρες και η κακή στάση ειδικά σε επαγγέλματα γραφείου. Οι αυχενικές νευρικές ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες σε τραυματισμό και αντιδρούν με συμπτώματα μετά απο αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης ( αλλάζει ο καιρός ).Ειδικά μετά απο τραυματισμό μαστιγίου οι σπονδυλικές αρθρώσεις δεν λειτουργούν σωστά και έχουμε ερεθισμό τόσο των μηχανουποδοχέων όσο και των αυχενικών ριζών. Αυτός ο αυχενικός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πολλά χρόνια μετά το ατύχημα γι’ αυτά ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να παίρνει σωστό και λεπτομερές ιστορικό απο τον ασθενή

.

 

Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου

Η εμπλοκή των αυχενικών ριζών Α1-Α2-Α3 μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, διαταραχή στην όραση [στο 20% των ασθενών], τάση για εμετό, ίλιγγο κλπ. Πολλά απο αυτά τα συμπτώματα δημιουργούνται απο την εμπλοκή της σπονδυλοβασικής αρτηρίας που περνά μέσα απο τους Α1, Α2 αυχενικούς  σπονδύλους και αιματώνει τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες. Η εμπλοκή των κατωτέρων αυχενικών ριζών Α5,Α6,Α7 είναι αυτές που δημιουργούν τα συμπτώματα στους ώμους και τα μουδιάσματα στα δάχτυλα.

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου

Η καλύτερη διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου γίνεται με την κλασσική ακτινογραφία εκτός αν υπάρχει πρόβλημα σε δίσκο και τότε συστήνεται μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν δείχνουν την εμπλοκή της σπονδυλικής αρτηρίας που είναι το αίτιο του πονοκεφάλου και του ιλίγγου .

Η λύση της θερμογραφίας για το αυχενικό σύνδρομο

Η λύση για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, έρχεται απο την Αμερική και ονομάζεται Θερμογραφία και εκτελείται απο το τελευταίως τεχνολογίας μηχάνημα INSIGHT που αποτελείται απο μια ειδική θερμική κάμερα που ανιχνεύει διαφορές θερμοκρασίας στην σπονδυλική στήλη και τις καταγράφει σε ειδικό λογισμικό.

Πρώτος ο Ιπποκράτης παρατήρησε αυτές τις αλλαγές στην θερμοκρασία στα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης και τοποθετώντας λάσπη πάνω στα σώματα των ασθενών εντόπιζε τα προβληματικά σπονδυλικά επίπεδα βλέποντας που η λάσπη στεγνώνει πρώτα [αυξημένη σωματική θερμοκρασία δηλώνει ερεθισμό νεύρου και φλεγμονή].

Η επαναστατική αυτή μέθοδος γλυτώνει τον ασθενή απο την πολυφαρμακία και τις λάθος διαγνώσεις και του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιωργος Κακαβας
Φυσικοθεραπευτης-Χειροθεραπευτης

http://www.fysiotek.gr/