Οι πληγέντες πέρυσι από τον νέο κορωνοϊό 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε λίγες μέρες ξεκινούν στο Τόκιο με 33 αθλήματα και συμμετοχή 11.000 αθλητών από 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Η αύξηση στους συμμετέχοντες και τα αθλήματα σε σύγκριση με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 είναι εντυπωσιακή αφού σ’ αυτούς συμμετείχαν μόλις 14 χώρες και 9 αθλήματα από τα οποία ξεχώριζε ο ποδηλατικός αγώνας των 100 χλμ. Μία καινοτόμος ιδέα στην Αθήνα του 1896 κάλυψε σε σημαντικό βαθμό τα λειτουργικά έξοδα της διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αφού οι πωλήσεις των πρώτων παγκοσμίως αθλητικών γραμματοσήμων ανήλθαν στο, εντυπωσιακό για την εποχή, ποσό των 400.000 δρχ.

Τα αθλήματα που ήλθαν και απήλθαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αρκετά, όπως η κολύμβηση 200 μέτρων μετ’ εμποδίων στο Παρίσι το 1900.

Στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες διεξήχθη και το αιμοδιψές «άθλημα» της σκοποβολής ζωντανών περιστεριών που ευτυχώς δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Αθλήματα που έχουν ρίζες στην παράδοση διαφόρων χωρών συχνά εντάσσονται στα Ολυμπιακά αθλήματα. Στην Ιαπωνία, το δημοφιλές άθλημα Hanetsuki, ένα είδος μπάντμιντον, που πρωτοσυναντάται στον 14ο αιώνα δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στα 5 νέα ολυμπιακά αθλήματα ανάμεσα στα οποία είναι το σκέιτμπορντ και η αθλητική αναρρίχηση σε τοίχο.

Στην Πανευρωπαϊκή Έκθεση NOTOS2021 www.hps.gr/notos2021  που θα διεξαχθεί από 19-22 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συμμετέχουν εκθέτες από 30 χώρες με περισσότερες από 20.000 εντυπωσιακές σελίδες που αφηγούνται όχι μόνον την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και εκατοντάδες άλλες εξίσου συναρπαστικές ιστορίες για χώρες, πολιτισμούς, επικοινωνία μέσα από εντυπωσιακά ταξίδια με όχημα έργα τέχνης σε μικρογραφία, τα γραμματόσημα.

 

 

#########