Αν και είναι αρκετά δύσκολο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να γυμναζόμαστε αρκετά συχνά, και να κάνουμε την άσκηση τρόπο ζωής. Αν αναλογιστούμε τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής στον οργανισμό μας, θα καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντική.

 

Φτιάχνει ένα σφιχτό και υγιές κορμί προφυλάσσοντας την υγεία μας, ενώ παράλληλα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πρόσκαιρα ή χρόνια προβλήματα, πόνους και παθήσεις (οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό, παθήσεις γονάτων, οστεοπόρωση, σκολίωση, κύφωση κ.λ.π.).

Επίσης προσφέρει πολλά οφέλη στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα, προλαμβάνοντας διάφορες παθήσεις όπως υπέρταση, χοληστερίνη, θρομβώσεις κ.λ.π.

Τέλος έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο, μειώνοντας τα συμπτώματα του άγχους κα της κατάθλιψης. Δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας, χαλάρωσης, εσωτερικής πληρότητας, ισορροπίας και αυτοπεποίθησης, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη γενική μας διάθεση.

Οι επιλογές που έχουμε όσον αφορά στο είδος της άσκησης που θα κάνουμε, είναι πάρα πολλές. Ο καθένας ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση και τις δικές του ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, μπορεί να βρει τον κατάλληλο τρόπο εκγύμνασης.

Καταρχήν οι απλές αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, ακόμα και ο χορός, αποτελούν μια πολύ καλή λύση για άσκηση. Βελτιώνουν την αερόβια ικανότητα του οργανισμού και κατ’ επέκταση την αντοχή μας, η οποία είναι το βασικότερο θεμέλιο για να χτίσουμε ένα γερό και υγιές σώμα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα και με τις προσωπικές μας προτιμήσεις, μπορούμε να ασχοληθούμε με τις αθλοπαιδιές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.τ.λ.), ή με οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε ότι μας αρέσει. Επίσης, η γυμναστική με τα βάρη, τα όργανα και τα ομαδικά προγράμματα όπως η Σουηδική, το Aerobic, το Pilates, η Yoga κ.ά. που παρέχουν τα γυμναστήρια, είναι ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος άθλησης.

Στην ουσία, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, και η λίστα με τις δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή, ή ακόμα καλύτερα να έχουμε και την επίβλεψη ενός έμπειρου και καλού γυμναστή, ο οποίος θα μας βοηθήσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος που θα είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα μας. Ένας σωστός επαγγελματίας θα λάβει υπ’ όψιν την ηλικία, το φύλο, τη φυσική μας κατάσταση και όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την προσωπικότητά μας, ούτως ώστε το πρόγραμμα που θα μας βγάλει να ανταποκρίνεται ακριβώς στα δικά μας δεδομένα. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα γυμναστικής με ευχαρίστηση, και προπαντός με ασφάλεια.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει τόσο σημασία τι είδους άσκηση θα διαλέξουμε να κάνουμε, αρκεί να βρούμε κάποιον τρόπο για να αθλούμαστε, και να καταφέρουμε να το κάνουμε τρόπο ζωής. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βελτιώσουμε την υγεία μας, και την ποιότητα της ζωής μας γενικότερα. Εμπρός λοιπόν για γυμναστική, και… καλές αντοχές.

 

 

 

 


Πίκουλας Ιωάννης

Γυμναστής, Εναλλακτικός θεραπευτής – Μασέρ

#########