Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Όλο και πιο δημοφιλής γίνεται η χρήση συστημάτων λειζερ προκειμένου να εξαλειφθούν οι ενεπθύμητες τρίχες από διάφορες περιοχές του προσώπου και του σώματος . Αφορά γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να απαλλαγουν ή και να αραιώσουν την τριχοφυία από σημεία του προσώπου και του σώματος, όπου αυτή αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.
Ο δασυτριχισμός οφείλεται είτε σε κληρονομικότητα, ή σε φυλετική καταγωγή, μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή (π.χ πολυκυστικές ωοθήκες, όγκοι) ή να εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση. Αλλά και η φυσιολογική τριχοφυία (π.χ εφήβαιο, γάμπες) μπορεί να είναι -και συνήθως είναι- ανεπιθύμητη. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης ( ξύρισμα, κερί, κρέμες, ηλεκτρόλυση) είναι αναποτελεσματικές όσoν αφορά την εξάλειψη του προβλήματος και πολλές φορές συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες (θυλακίτιδα, έγκαυμα, πόνος).

Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και απαιτούνται πολύ συχνές επαναλήψεις.

Η αποτρίχωση με λέιζερ προσφέρει οριστική, ασφαλή και γρήγορη λύση.

Τα συστήματα λέιζερ που διατίθενται σήμερα για αποτρίχωση με τα αντίστοιχα μήκη κύματος είναι τα εξής : 1)Alexandrite(αλεξανδρίτης) laser 755 nm 2)diode (δυοδικό)laser 800-810nm, 3)ruby laser 694nm 4)Nd:YAG laser 1064nm καθώς και 5)σύστημα πολωμένου φωτος (δεν είναι laser) στα IPL 590-1200 nm .
Ο μηχανισμός εκλεκτικής καταστροφής της τρίχας εξηγείται μέσω επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης.
Το λέιζερ Αλεξανδρίτης για παράδειγμα εκπέμπει ενέργεια που απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη, η οποία σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον.
Σε συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων μεταξύ των διαφόρων λέιζερ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαικής Δερματολογικής εταιρείας (JEADV Jan 2006 vol 20 NoI, p.9-19), τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είχε ο Αλεξανδρίτης και το δυοδικό λέιζερ.
Θα αναφερθώ στην αποτρίχωση με Αλεξανδρίτη διότι είναι το λέιζερ που χρησιμοποιώ στο ιατρείο και έχω εμπειρία.
Για την οριστική εξάλειψη της τριχοφυίας απαιτούνται κατά μέσο όρο 10-12 επισκέψεις με μεσοδιάστημα 40 περίπου ημερών μεταξύ τους.
Είναι σημαντικό να γίνεται η ανά 40ηήμερο επανάληψη της θεραπείας για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. 48 ώρες πριν την την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας ξυρίζεται η περιοχή του σώματος που θα αποτριχωθεί. Δεν απαιτείται ξύρισμα για αποτρίχωση στο πρόσωπο.
Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται από ειδικό ιατρό ,ώστε οι ρυθμίσεις του μηχανήματος να είναι κατάλληλες για την περιοχή του σώματος (ή προσώπου) και το χρώμα του δέρματος.
Σημειώνεται ότι δέρματα σχετικά ανοιχτόχρωμα με σκούρα τριχοφυία είναι τα πιο κατάλληλα για αποτρίχωση με αυτόν τον τρόπο.
Η εφαρμογή λοιπόν αποκλείεται σε μαυρισμένα δέρματα (κίνδυνος εγκαύματος). Το καλοκαίρι λοιπόν γίνεται η εφαρμογή αμέσως πριν τις διακοπές , ώστε να υπάρχει μετά χρόνος να «ξεμαυρίσει» το δέρμα πριν την επόμενη εφαρμογή.
Πριν την εφαρμογή του λέιζερ και σε περιοχές ευαίσθητες (μπικίνι) συνιστάται η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά , ώστε να είναι καλά ανεκτή η αποτρίχωση. Μετά την εφαρμογή ,εάν χρειάζεται, τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και καταπραυντικές κρέμες.
Ο πόνος γενικά είναι ανάλογος ή ηπιότερος της αποτρίχωσης με κερί.
Μετά την εφαρμογή σταματάει η ανάπτυξη των τριχών ,οι ρίζες των οποίων «πέφτουν» μέσα σε 15 περίπου ημέρες και η περιοχή παραμένει άτριχη.
Περίπου 40 ημέρες μετά ξεκινάει η επανέκφυση των τριχών και τότε πρέπει να επαναληφθει η θεραπεία, καθώς είναι πιο «ευαίσθητη» η τρίχα (αναγενής φάση) στο λέιζερ.
Περιοχή που απαιτείται προσοχή ή δεν ενδείκνυται το λέιζερ αλλά ίσως η ηλεκτρόλυση είναι η λύση για μεμονομένες μεγάλες τρίχες, είναι ο λαιμός καθώς σε αυτή την περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί το χνούδι.
Περιοχές που εφαρμόζεται με επιτυχία το λέιζερ είναι το μουστάκι, το πρόσωπο ,το μπικίνι, οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια , η κοιλιά, η πλάτη και γενικά όλο το σώμα.
Παλαιότερα η αποτρίχωση με λέιζερ ήταν πολύ ακριβή και παραμένει μία μέθοδος που κοστίζει, αλλά δεν είναι απαγορευτική και σίγουρα τα αποτελέσματα αποζημιώνουν.

 

 

Βασιλική Μουσάτου M.D


Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

Η ιατρός Βασιλική Μουσάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, όπου και κατοικεί μόνιμα. Μιλαει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την εκπλήρωση της υποχρετικής υπηρεσίας υπαίθρου στο νομό Φθιώτιδος, ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ζακύνθου και στο Prince Charles Hospital στην Ουαλλία. Ακολούθως, ειδικεύθηκε στη Δερματολογία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών , ενώ ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mater Misericordiae University Hospital στο Δουβλίνο.
Ιδιαίτερο πεδίο ενδιαφέροντός και επιστημονικής ενασχόλησης αποτελεί η Αισθητική -Επεμβατική Δερματολογία και η Παιδοδερματολογία. Είναι μόνιμη συνεργάτης της Βιοκλινικής Αθηνών και της Ευρωκλινικής Παίδων και παράλληλα στο ιδιωτικό της ιατρείο ασχολείται με όλο το εύρος της Αισθητικής και επεμβατικής Δερματολογίας (εφαρμογές λειζερ, θεραπεία αγγειακών βλαβών,διόρθωση ρυτίδων με botox, εφαρμογή εμφυτευμάτων, θεραπεία ακμής, μελάσματος ,κηλίδων κ.α). Είναι επίσης επιστημονική σύμβουλος -δερματολόγος της εταιρείας L’Oreal Paris.
Έχει επιστημονική συνεργασία με το Νοσοκομείο Α.Συγγρός (τμήμα ψωρίασης) και συνεργάζεται ερευνητικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Stonybrook ,στη Ν.Υόρκη των ΗΠΑ.Έχει ενεργό και συνεχή συμμετοχή με την παρουσίαση επιστημονικών εργασιών και πραγματοποίηση ομιλιών σε συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού. Επίσης άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό τύπο. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα το Δερμογραφισμό. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, της Επαγγελματικής Ένωσης Δερματολόγων και του Βρεττανικού και Ιρλανδικού Ιατρικού Συλλόγου.

#########