Από τους τελευταίους στην ΕΕ η Ελλάδα όσον αφορά τον συστηματικό πληθυσμιακό έλεγχο για καρκίνο του μαστού.

Στόχος η μείωση των μαστεκτομών, της διάρκειας της χημειοθεραπείας, η αύξηση της διάγνωσης του μη ψηλαφητού καρκίνου του μαστού και η αύξηση του ποσοστού της επιβίωσης

«Ευχόμαστε ολόψυχα η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα οργανωμένο Εθνικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, τον οποίο επί του παρόντος δεν διαθέτει και συγκαταλέγεται δυστυχώς στους ουραγούς της Ε.Ε. μαζί με τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία».

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα Μαστού, επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα ο Εθνικός Πληθυσμιακός Έλεγχος, αφού με την έγκαιρη διάγνωση θα αποφεύγονται οι μαστεκτομές και  δεν θα χρειάζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων συμπληρωματικές θεραπείες υψηλού κόστους, που επιβαρύνουν  οικονομικά τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημαντικό όφελος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού  για τη γυναίκα  είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην χρειασθεί να γίνει μαστεκτομή και η περίπτωση να αντιμετωπισθεί με συντηρητική χειρουργική επέμβαση. Το ίδιο ισχύει και για τη χημειοθεραπεία, που μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας, ή με λιγότερα φάρμακα ή ακόμη να μην χρειαστεί και καθόλου.

Η όλη διαδικασία του πληθυσμιακού ελέγχου, περιλαμβάνει την πρόσκληση των γυναικών συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων διαχωρισμένων ανά 5ετία, οι οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια οι γυναίκες που θα αποδεχθούν τη συμμετοχή τους, θα κλείσουν ραντεβού για δωρεάν  μαστογραφία. Οι μαστογραφίες θα εκτιμηθούν ανεξάρτητα από δύο Ακτινολόγους. Σε συμφωνία μεταξύ τους  για τα ευρήματα  ή επί της μη ύπαρξης ευρήματος, η γυναίκα θα λάβει το πόρισμα της μαστογραφίας της, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας θα καλείται προς γνωμάτευση και τρίτος Ακτινολόγος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ακόμη, ότι άσχετα με την αξία της μαστογραφίας στον πληθυσμιακό έλεγχο, όπως θα δούμε και παρακάτω, η μαστογραφία δεν είναι πανάκεια στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Σε περίπτωση ευρήματος υπάρχει ιδιαίτερη διαδικασία.

Εάν υπάρξει ακτινολογικό εύρημα, οι γυναίκες θα εξετασθούν σε προκαθορισμένα Κέντρα Μαστού- Κέντρα Αναφοράς όπως λέγονται-, με την εξέτασή τους να περιλαμβάνει  λήψη ιστορικού,  κλινική εξέταση,  υπερηχογράφημα μαστών, παρακέντηση με λεπτή βελόνη ή βιοψία με χοντρή βελόνη και σε δύσκολες περιπτώσεις υποβολή τους και σε μαγνητική μαστογραφία.

«Ο πληθυσμιακός έλεγχος των γυναικών με μαστογραφία», προσθέτει η κ. Μουζάκα,  «εκτός της συμβολής του στην ανακάλυψη υποκλινικού καρκίνου μαστού  σε μικρό μέγεθος και άρα στη συμβολή του στην αύξηση της επιβίωσης ή και την ίαση των γυναικών,  δίνει την ευκαιρία στην πόλη που γίνεται ο έλεγχος και στη συνέχεια στη χώρα που πραγματοποιείται το πρόγραμμα,  να καταγράψει αφενός τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού  και αφετέρου το στάδιο της νόσου στο οποίο διαπιστώθηκε αυτός, πάντα με  την αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων για τα προσωπικά δεδομένα».

 

 

#########