Λίγες σταγόνες λουλουδιών…μπορούν να μας ξεκουράσουν.Είναι τα ιάματα Bach ,αμιγώς φυτικά σκευάσματα που προκύπτουν απ την τοποθέτηση ώριμων υγιών λουλουδιών σε νερό και την έκθεση τους στον ήλιο για ορισμένες ώρες.Φέρονται και συντηρούνται μέσα σε μπράντυ. Λαμβάνονται από το στόμα σε μορφή σταγόνων.Ανακαλύφθηκαν γύρω στα 1930 από τον Άγγλο γιατρό-βακτηριολόγο Edward Bach  το όνομα και του οποίου φέρουν.

Τα ιάματα έχουν την ιδιότητα να επιδρούν και να μεταβάλλουν  με θετικό τρόπο τις  αρνητικές ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε, να μας αποφορτίζουν από εσωτερικές εντάσεις,να τονώνουν και να αναζωγονονούν τον ψυχισμό μας και κατ επέκταση το σώμα μας.

Οι καθημερινές πιέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής  όπως το έντονο στρες,ο φόρτος εργασίας,η πίεση χρόνου,οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις,οι δυσκολίες και οι τριβές στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην οικογένεια  οι ανασφάλειες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος κανείς στον αγώνα του να σταθεί μέσα στη ζωή κ.α  μπορούν να οδηγήσουν πολύ συχνά στη λεγόμενη κούραση.

Αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και έχοντας αποκλείσει τους παθολογικούς παράγοντες κόπωσης κατόπιν ιατρικών εξετάσεων, τα ιάματα μπορούν να μας δώσουν σημαντικές λύσεις στο θέμα μας.

Από τα πιο γνωστά  ιάματα που προτείνουμε οι ανθοθεραπευτές για την κούραση είναι:

OAK: για όσους κουβαλάνε μεγάλες ευθύνες,που δεν ξενοιάζουν ποτέ πραγματικά,που συνέχεια παλεύουν,που κουράστηκαν να αγωνίζονται.λαμβάνοντας το ίαμα αποκτούν ανάλαφρη διάθεση και αντοχή στις καταπονήσεις.

OLIVE: για την πραγματική εξάντληση,για όσους δεν έχουν δύναμη και κουράγιο για τίποτε.το ίαμα φέρνει ενδυνάμωση και αναζωογόνηση.

WILD ROSE: για όσους τέινουν να παραιτηθούν ή έχουν παραιτηθεί από τη ζωή,που νιώθουν να μην έχουν όνειρα ,σχέδια,φιλοδοξίες. Το ίαμα φέρνει ενεργοποίηση, ενθουσιασμό.

GORSE: για την απελπισία.

Για μια  πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κούρασης θα ήταν καλό το άτομο να απευθυνθεί σε ένα εξειδικευμένο ανθοθεραπευτή ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα ιάματα για τα βαθύτερα αίτια που το ωθούν στο να κουράζεται.

Τα ιάματα πωλούνται σε εξειδικευμένα φαρμακεία, είναι απολύτως ασφαλή και χωρίς παρενέργειες.

Ας ξεκουράσουμε τους εαυτούς μας … το αξίζουμε άλλωστε!

 

Ρένα Τσιμπραγού

Ολιστική αισθητικός – ανθοθεραπεύτρια