Είναι αλήθεια ότι ο νέος επικίνδυνος ιός έχει αφήσει πίσω του 2000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες νοσούντες αλλά αδιαφορούμε πλήρως για την παχυσαρκία που ευθύνεται κάθε χρόνο για 337.000 θανάτους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη νόσο που απασχολεί τον ασθενή σε όλη του τη ζωή. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς ευθύνεται για πολλές μορφές καρκίνου και μάλιστα απειλητικής μορφής αλλά και πολλές άλλες εκφυλιστικές νόσους. Είναι αλήθεια ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν τους εαυτούς τους οι μεν υπέρβαροι φυσιολογικού βάρους οι δε παχύσαρκοι λίγο πάνω από το φυσιολογικό. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νόσο δεν απευθύνονται στο γιατρό και είναι από αρνητικοί έως πολύ επιφυλακτικοί για να πάρουν φάρμακα κατά του πάχους τους. Δυστυχώς όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ κ. Καπάνταης κανένας ασθενής δεν ακολουθεί πιστά τις εντολές του γιατρού και συχνά εγκαταλείπει την προσπάθεια να χάσει βάρος το ανώτερο στους 16 μήνες.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου με  βασικό άξονα την ευαισθητοποίηση γύρω από την προσπάθεια οικοδόμησης μιας κοινής αντίληψης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχοι αυτής της  προσπάθειας είναι να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μέσω της διεύρυνσης της εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας σε θέματα παχυσαρκίας και να αναγνωρισθεί αυτή ευρύτερα ως ασθένεια, να εξαλειφθεί το στίγμα που συχνά τη συνοδεύει και τέλος να ενταθούν τα μέτρα ανάσχεσης της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στην Ευρώπη.

 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2019. Σύμφωνα με αυτά, οι καταναλωτές τείνουν να μην αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια, παρά τα αυξημένα ποσοστά της στην Ελλάδα. Αντιθέτως, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα το οποίο λύνεται με δίαιτα. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει ευρύτερα αντιληπτό γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος και ποιες είναι οι αιτίες και οι συνέπειές της. Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης είναι “Ώρα για δράση” για αυτόν ακριβώς το λόγο. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την καλύτερη ενημέρωσή τους για τη νόσο και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών».

 

 

 

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών, καθώς και επειδή δηλώνουν αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή γενικά. Αντιθέτως, το 88% απάντησε πως αναγνωρίζει τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους. Τα παραπάνω ευρήματα σχολίασε ο κ. Βαλσαμάκης Γεώργιος, μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας: «Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο, και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς».

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (WOD) που έχει οριστεί για το 2020 στις 4 Μαρτίου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις στην υποστήριξη των ανθρώπων με παχυσαρκία. Σκοπός είναι να οδηγήσει στην επίσημη αναγνώριση της παχυσαρκίας, από την πολιτεία και την κοινωνία, ως χρόνιας νόσου που απαιτεί ενεργό και δραστική διαχείριση, δηλαδή πρόληψη και θεραπεία. Επίσης, στόχος είναι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της παχυσαρκίας ως θεραπεύσιμης ασθένειας, ιδίως μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στην θεραπεία της.

Το Ευρωπαϊκό σύνθημα “Αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία μαζί σε όλη την Ευρώπη” στοχεύει στην ενθάρρυνση και διευκόλυνση των ευκαιριών για τους υπεύθυνους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για να τονιστεί η ανάγκη για ευρύτερη αναγνώριση της παχυσαρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών ως θεραπεύσιμης χρόνιας νόσου και να επιστήσουμε την προσοχή στα οφέλη που θα επιφέρει η αντιμετώπισή της τόσο στα άτομα όσο και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον από οργανώσεις υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) και η Καναδική Ιατρική Ένωση (CMA), ως χρόνια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια διαχείριση και αντιμετώπιση.

Παράλληλα, η εκστρατεία υποστηρίζει τις ευρύτερες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO-European Association for the Study of Obesity), των Εθνικών Εταιρειών και των συνεργαζόμενων κέντρων να ενθαρρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα να διαχειριστούν το βάρος τους και να βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

Τα καίρια μηνύματα που θέλησε να προβάλει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου είναι τα ακόλουθα:

  • Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση παχυσαρκίας που παίρνει διαστάσεις επιδημίας, η οποία παρουσιάζει αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
  • Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν λειτουργεί, και έτσι προκύπτει η ανάγκη για μία νέα προσέγγιση.
  • Η πρόληψη της παχυσαρκίας πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη θεραπεία αλλά και την πρόληψη.
  • Η παχυσαρκία πρέπει να αναγνωρίζεται ευρύτερα στην Ευρώπη ως χρόνια νόσος.
  • Η ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει αναπηρία.
    • Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας για τον 21ο αιώνα.
    • Στις 34 από τις 36 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, περισσότερος από το μισό πληθυσμό είναι υπέρβαρος και σχεδόν ένας στους τέσσερεις είναι παχύσαρκος.
    • Ο μέσος όρος επιπολασμού (συχνότητα) της παχυσαρκίας στους ενήλικες στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχει αυξηθεί από 21% που ήταν το 2010 στο 24% το 2016, με αποτέλεσμα επιπλέον 50 εκατομμύρια να είναι παχύσαρκοι.
    • Παρά την επιδίωξη την τελευταία δεκαετία να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα εξ αιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής και της κατά 20% αύξησης στην πρόσληψη θερμίδων στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, τα τελευταία 50 χρόνια.
    • Στις επόμενες τρεις δεκαετίες το αυξημένο σωματικό βάρος θα έχει κόστος την απώλεια έως και 92 εκατομμυρίων ζωών στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις ασθένειες που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια έως το 2050.
    • Παγκόσμια, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου τους βάρους ή της παχυσαρκίας τους.
    • Πολλοί Ευρωπαίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
    • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει τριπλασιασθεί από τη δεκαετία του 1980.
    • 30-70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαροι, ενώ 10-30% είναι παχύσαρκοι.
    • Κατά μέσο όρο, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 16% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι το 2014, ενώ το 2000 το 11% ήταν παχύσαρκοι.
    • Στην Ελλάδα, 50% των γυναικών και 70% των ανδρών έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
    • Προβλέπεται ότι έως το 2030 περισσότεροι από το 50% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι. Σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες έως 89% του πληθυσμού θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
    • Η Παχυσαρκία προκαλεί πλήθος χρόνιων ασθενειών
    • Το 44% του διαβήτη τύπου 2, το 23% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και μεταξύ 7% και 41% ορισμένων τύπων καρκίνου, οφείλονται ή αποδίδονται στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.
    • Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως και το 7% των εθνικών προϋπολογισμών υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανώνται κάθε χρόνο σε ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σε αυτό προστίθεται το ευρύτερο οικονομικό κόστος που προκαλείται από τις ημέρες απώλειας εργασίας λόγω ασθένειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την πρόωρη θνησιμότητα.
    • Η σοβαρή παχυσαρκία μειώνει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά μια δεκαετία
    • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30-34,9 kg/m2,κατά μέσο όρο ζουν 2-4 χρόνια λιγότερο από αυτούς με κανονικό ΔΜΣ (18,5-24,9 kg/m2) και αυτοί με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 40 kg/m2 ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια λιγότερο.
    • Η Παχυσαρκία είναι η πέμπτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως.
    • Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνων, κάτι που την καθιστά την πέμπτη κατά σειρά αιτία θανάτου, παγκοσμίως.
    • Οι εθνικές δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά ανεπαρκή.
      • Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο το 2016, μόνο 19 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν πως έχουν χαράξει και εφαρμόσει ή έχουν καταστρώσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, μόνο 10 χώρες ήταν σε θέση να περιγράψουν ή να προσδιορίσουν μια πλήρη στρατηγική ή τουλάχιστον δέσμες μέτρων. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Λετονία αναφέρθηκαν ότι έχουν τις πλέον ολοκληρωμένες.
      • Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι τα σχέδια «συχνά αποτελούν κάτι περισσότερο από μια συλλογή ασαφών και γενικόλογων στόχων».
      • Επτά από τα εικοσιοκτώ Υπουργεία Υγείας των χωρών ερωτώμενα δεν είχαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις τους στο μείζον πρόβλημα της παχυσαρκίας, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Βέλγιο, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία και Πολωνία).Σύμφωνα με την μελέτη για την Πολιτική Υγείας του ΟΟΣΑ με τίτλο: “The Heavy Burden of Obesity, The Economics of Prevention, (Οκτώβριος 2019)
    • Η Παχυσαρκία είναι νόσος και όχι επιλογή τρόπου ζωής.
    • Οι αιτίες της παχυσαρκίας κυμαίνονται από γενετικές και ενδοκρινικές αιτίες έως περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή και τα ολοένα αυξανόμενα καθιστικά πρότυπα εργασίας μας.
    • Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως μιας χρόνιας νόσου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
    • Η παχυσαρκία εκτιμάται ότι κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 70 δισ. Ευρώ ετησίως μέσω του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης και της μείωσης της παραγωγικότητας.
    • Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO-European Association for the Study of Obesity) διαπίστωσε άμεσο κόστος σχετιζόμενο με την παχυσαρκία, που κυμαίνεται από 1,5-4,6% των δαπανών για την υγεία στη Γαλλία έως περίπου 7% στην Ισπανία.
    • Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ευθύνονται για περίπου το 80% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2, το 35% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και το 55% των υπερτασικών ασθενειών μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη.
    • Οι αλλαγές πολιτικής και οι περιβαλλοντικές αλλαγές από μόνες τους είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια βάρους σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία.
    • Ενώ πρέπει να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πιο αποτελεσματική δημόσια πολιτική, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της παχυσαρκίας, πρέπει να παρέχουμε καλύτερη φροντίδα και θεραπεία σε όσους ήδη ζουν με αυτή.
    • Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ιατρική ειδίκευση στην παχυσαρκία
    • Υπάρχει αναγνωρισμένη ανάγκη για διεπιστημονικά προγράμματα διαχείρισης βάρους που υποστηρίζονται από ειδικούς, περιλαμβανομένων των ψυχολόγων, διαιτολόγων και ειδικών φυσικής άσκησης. 
      • Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση του γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος, οι αιτίες και οι συνέπειές της. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την καλύτερη ενημέρωσή τους για τη νόσο και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών.
      • Πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ιατρική περίθαλψη για την παχυσαρκία δεν την λαμβάνουν.
      • Η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας αποτελεί συχνά σημαντικό εμπόδιο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
      • Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο, και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς.
      • Η μεγαλύτερη ιατρική εξειδίκευση στην παχυσαρκία θα οδηγούσε σε καλύτερη περίθαλψη και υποστήριξη των ασθενών.
      • Οι οργανώσεις επαγγελματιών του τομέα υγείας μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των κενών της γνώσης στη δική τους κοινότητα και στην παροχή λύσεων μέσω της εκπαίδευσης και της παροχής περισσότερων πληροφοριών και ενημέρωσης.
      • Οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών για τη διαχείριση του βάρους. Οι Γενικοί γιατροί θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να ενθαρρύνονται να βελτιώνουν τις συζητήσεις για τη διαχείριση του βάρους με τους ασθενείς τους.
      • Συμβουλευτικές και υποστηρικτικές συμβουλές από επαγγελματίες υγείας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη δράση των ασθενών όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους τους.

       

    • Η Παχυσαρκία αποτελεί την αιτία για πολλές άλλες ασθένειες.
    • Δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί την αιτία για πολλές άλλες ασθένειες, εάν η παχυσαρκία αντιμετωπισθεί κατάλληλα, θα μειωθούν πολλές σχετιζόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, και ορισμένων τύπων καρκίνου. Οι ασθένειες που αποδίδονται στην παχυσαρκία συχνά μειώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς όταν θεραπεύεται η παχυσαρκία.
    • Η μετέπειτα τήρηση των οδηγιών και παρακολούθηση αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας
    • Η μακροχρόνια υποστήριξη των ασθενών με παχυσαρκία εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να ζουν με υγιεινό τρόπο ζωής 
      • Το βάρος των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία ασθενειών και συνθηκών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σημαντικό.
      • Τα παχύσαρκα άτομα αυξάνουν τα έμμεσα ιατρικά έξοδα έως και 30% και τα άμεσα ιατρικά έξοδα έως και 39%, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
      • Η χρηματοδότηση της θεραπείας των παχύσαρκων ατόμων δεν ωφελεί τους παχύσαρκους μόνο, αλλά οι φορολογούμενοι, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι ιδιωτικές ασφάλειες θα ωφελούνται, αφού θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη από τη μείωση των από την παχυσαρκία προερχόμενων πολλών και σοβαρών παθήσεων.

       

      • Η Θεραπεία της Παχυσαρκίας απαιτεί μακροχρόνια φροντίδα.
      • Η μακροχρόνια υποστήριξη των ασθενών με παχυσαρκία, τους εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να ζουν με υγιεινό τρόπο ζωής.

       

    • Η Παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία.
    • Μπορεί να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη υποστήριξη και είναι δυνατόν να γίνουν μικρά βήματα για ένα πιο υγιές μέλλον.
    • Είναι σημαντικό να προσφέρετε υποστήριξη και κατανόηση σε παχύσαρκα άτομα. Είναι μια χρόνια νόσος.
    • Οι αιτίες της παχυσαρκίας κυμαίνονται από γενετικές και ενδοκρινολογικές έως περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή και η συνεχώς αυξανόμενη καθιστική ζωή στο εργασιακό περιβάλλον.
    • Αποδεχόμενοι και υποστηρίζοντας άτομα παχύσαρκα τα βοηθάτε να αναζητήσουν τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται. 
      • Η βοήθεια και η θεραπεία είναι διαθέσιμες για τα παχύσαρκα άτομα
      • Είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας ή να ζητήσετε να σας συστήσουν έναν ειδικό για την παχυσαρκία.
      • Απευθυνθείτε στην Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας για θέματα αυξημένου σωματικού βάρους.

       

      • Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το γεγονός ότι είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
      • Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία.
      • Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Επιπλέον, είναι η αιτία για πολλές άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

       

    • Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που διαρκεί σε όλη τη ζωή του ατόμου.
    • Τα υπέρβαρα παιδιά και τα παχύσαρκα άτομα είναι πιθανό να παραμείνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και στην ενηλικίωσή τους και είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σε νεαρότερη ηλικία. Επομένως η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλής προτεραιότητας.

     

#########