Ιγμορίτιδα και Αλλεργίες, οι πρωταγωνιστές της άνοιξης

Η μύτη είναι η αρχή του αναπνευστικού συστήματος και η λειτουργία της είναι να φιλτράρει, να θερμαίνει, να υγραίνει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με του παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και τον σφηνοειδή.

Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης , από πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια. Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο και επιπτώσεις  στην γενικότερη ανάπτυξη τους.

Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, με πιο γνωστή την ιγμορίτιδα από αλλεργίες, με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων, και από όγκους καλοήθεις και κακοήθεις.

Ερ. Που οφείλεται η αύξηση των αλλεργιών τα τελευταία χρόνια;

Απ. Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδία όσο και ενηλίκους. Ένας βασικός παράγοντας  είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με την μόλυνση της ατμόσφαιρας ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλεργίας.

Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας. ‘Έτσι, η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις.

Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει την δημιουργία μυκητών, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.

Ερ. Τι είναι οι πολύποδες στην μύτη και τι συμπτώματα παρουσιάζουν;

Απ. Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στην μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης και την κακουχία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ενδοσκόπηση. Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθήσει.

Ερ. Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει η ιγμορίτιδα και ποια το κοινό κρυολόγημα;

Απ. Πολλοί συγχέουν την ιγμορίτιδα με το κοινό κρυολόγημα, επειδή τα συμπτώματα τους μοιάζουν, ενώ άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι είναι μια πάθηση που δεν θεραπεύεται.

Και τα δύο όμως είναι μύθοι, αφού η ιγμορίτιδα είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται μετά από ένα κρυολόγημα και αν οι ενοχλήσεις διαρκέσουν μέχρι τέσσερις εβδομάδες πρόκειται για την οξεία μορφή της, ενώ εάν αυτές επιμένουν για πάνω από τρεις μήνες, τότε η νόσος έχει εξελιχθεί σε χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένα ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων.

Ερ. Ποια είναι η θεραπεία που ενδείκνυται σε πολύποδες και ιγμορίτιδα;

Απ. Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

Ερ. Στην  χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων υπάρχουν τομές;

Απ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με την χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στην μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση νευροπλοήγησης (navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητες του και σταδιακή βελτίωση μέσω στο μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Χρήσιμες συμβουλές
  • Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά της περίοδο της άνοιξης.
  • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάσταση σας.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
  • Αποφύγετε κυρίως στα υπνοδωμάτια χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μαλλιαρά κουκλάκια.
  • Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να υπολογίσετε την υγρασία στο σπίτι.
  • Χρησιμοποιήστε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες.
  • Υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιορίστε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
  • Να μην κάνετε αυτοδιάγνωση, η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια αν είναι ιγμορίτιδα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.
#########
Προηγούμενο άρθροΖώντας με τη Νόσο του Πάρκινσον. Βήματα που αλλάζουν τη ζωή!
Επόμενο άρθροΌταν ο νάρκισσος δεν είναι λουλούδι…. αλλά ψυχιατρική διαταραχή!!!
Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου -ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα Εκπαίδευση Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επαγγελματική Προϋπηρεσία Αγροτικός ιατρός, Κ.Υ. Περάματος Ν. Ρεθύμνου, Κρήτη Συνεργάτης Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Β ́ Παιδοχειρουργικό Τμήμα ΩΡΛ, Γ.Π.Ν. “Ευαγγελισμός”, Τμήμα ΩΡΛ Μετεκπαίδευση, Πανεπιστημιακή Κλινική Εδιμβούργου, Σκωτία, Τμήμα ΩΡΛ Διετέλεσε υπεύθυνη στο ΩΡΛ Τμήμα της Θεραπευτικής Κλινικής Αθηνών Διετέλεσε υπεύθυνη στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», Τμήμα ΩΡΛ -δυσφαγίας- κατάποσης Επιστημονικός συνεργάτης, Δ.Θ.Κ.Α. “Υγεία”, ΩΡΛ Κλινικό & Ερευνητικό Ενδιαφέρον Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική στην αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και κακοήθων παθήσεων της περιοχής του στόματος-φάρυγγα- λάρυγγα. Εφαρμογή ενδοσκοπικής χειρουργικής με Laser CO2 στην αντιμετώπιση καλοήθων & κακοήθων παθήσεων του στόματος φάρυγγα-λάρυγγα. Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων. Διερεύνηση δυσφαγίας και διαταραχών κατάποσης με ενδοσκοπική αξιολόγηση και βιντεοσκόπηση. Μέλος Εταιρειών Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου Βορείου Ελλάδος ΩΡΛ Εταιρεία Αλλεργίας και Ανοσολογίας Eπιστημονική Ομάδα Δυσφαγίας, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα Δυσφαγίας (EGDG) Ευρωπαϊκή Ρινολογική Εταιρεία Γαλλική Εταιρεία Ω.Ρ.Λ Κεφαλής & Τραχήλου Σωματείο Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης & Μέσης Ανατολής (SEERS) Διεθνής Κοινότητα Ρομποτικής Χειρουργικής «Da Vinci» Εκπαιδευτική Δραστηριότητα Συνεχής εκπαίδευση μεταπτυχιακών σπουδαστών, ιατρών, νοσηλευτών, λογοπεδικών, σε ειδικά workshop με θέματα: 1. Δυσφαγία 2. Τραχειοστομία 3. Νεότερες εξελίξεις στην Ωτορινολαρυγγολογία 4. Μετεγχειρητική φροντίδα του ΩΡΛ ασθενούς 5. Επείγοντα ΩΡΛ προβλήματα 6. Έλεγχος δυσφαγίας-κατάποσης 7. Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινικού Διαφράγματος – Παραρρινίων Κόλπων 8. Προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε σχολεία Επικοινωνία Υγεία: 210 68 67 206 (3ος όροφος, “Ωτορινολαρυγγολογικό”) Ιατρείο: Σαπφούς 105, 17676 Καλλιθέα Τηλ: 210 95 75 252 Fax: 210 95 96 556 Κινητό: 693 22 91 793 E-mail: anatolipataridou@windowslive.com Site: https://www.pataridou.gr/