Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής (ΦΚΠΙ), έδωσε στην επικαιρότητα  τον απολογισμό των εκστρατειών του 2023 αλλά και την παρουσίαση των δράσεων και των εκστρατειών του 2024, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στην Πλάκα.

Η Ανοιχτή Αγκαλιά» (ΦΚΠΙ) είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα της το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και σκοπό την  υποστήριξη και η παροχή βοήθειας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη: στα παιδιά που νοσηλεύονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με το μήνυμα του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), κ Ιωάννη Μαρδίκη, ο οποίος ανέφερε ότι μέσα από το πολυδιάστατο έργο υπηρεσιών προληπτική ιατρικής: «η «Ανοιχτή Αγκαλιά» αποτελεί έμπνευση για όλες και όλους εμάς που μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους προκειμένου να εξασφαλίζουμε μια πιο βιώσιμη, πιο αλληλέγγυη και πιο συμπεριληπτική κοινωνία».

Καλωσορίζοντας, με τη σειρά της, τους εκπροσώπους του Τύπου, η συντονίστρια της εκδήλωσης και δημοσιογράφος, κα Αικατερίνη Λυμπεροπούλου, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο και πολύτιμο έργο Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ανοιχτή Αγκαλιά» ΦΚΠΙ, τονίζοντας μια πτυχή της δράσης του Σωματείου που δεν είχε επαρκώς αναδειχθεί μέχρι τώρα: τη συνεισφορά του προς την επίτευξη των στόχων  βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα τον στόχο 3 (καλή υγεία και ευημερία), τον στόχο 4 (ποιοτική εκπαίδευση) και τον στόχο 17 (συνεργασία για την επίτευξη των στόχων).

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κα Γιολάντα Βλάχου η Πρόεδρος του Συλλόγου -και πανθομολουγουμένως  η «ψυχή»- της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ, η οποία έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα περισσότερα από 30 χρόνια αδιάλειπτης  λειτουργίας, αναφερόμενη στη συνολική προσφορά της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ, τα προγράμματα, τις εκστρατείες στα ακριτικά νησιά, τις νέες συνεργασίες αλλά και τα μελλοντικά πλάνα της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα η  κα Βλάχου έκανε ειδική μνεία στις εκστρατείες πρόληψης στα ακριτικά νησιά λέγοντας ότι: «υιοθετήσαμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο ονομάσαμε ‘υποστηρίζουμε τη ζωή’. Οι εκστρατείες προληπτικής Ιατρικής στην ακριτική Ελλάδα έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, ένας από τους πυρήνες του ανθρωπιστικού μας έργου.

Σε μια προσπάθεια να θωρακίσουμε την σωματική και ψυχική υγεία των ακριτών μας.

Γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας».

«Στόχος και δέσμευση της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι αυτές οι υπηρεσίες πρόληψης να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, αντανακλώντας τόσο τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου όσο και τις εξελίξεις γύρω από τη δημόσια υγεία» είπε η κα Βλάχου ευχαριστώντας τους ευχαριστώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ , το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, τις κατά τόπους ΔΥΠΕ και φυσικά τους 6.300 εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές των Τριών Όπλων, αλλά και των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. για την προσφορά τους η οποία συνοψίζεται σε περισσότερες από 360.000 ιατρικές πράξεις όλων των ειδικοτήτων.

Στη συνέχεια, σε συγκεκριμένα απολογιστικά στοιχεία των εκστρατειών του 2023 με έμφαση σε στοιχεία ιατρικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε η κα Φιλιππία Νικολάου, Ιατρός Χειρουργός Παίδων / Εντατικολόγος, τ. Διευθύντρια ΜΕΘ Γ.Ν. Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Γραμματέας Δ.Σ. «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ

Ενδεικτικά η κα Νικολάου αφού αναφέρθηκε στον σκοπό του προγράμματος, αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης τονίζοντας ότι: «μια κοινωνία που επενδύει στην πρόληψη είναι μια κοινωνία που μπορεί να οραματίζεται με αισιοδοξία το μέλλον», ενώ στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στις εκστρατείες του 2023 σε Θράκη, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Κάσο, Νίσυρο, Τήλο, Αμοργό, Φούρνους, Λειψούς και Αστυπάλαια. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών πραγματοποιήθηκαν 6.322 ιατρικές πράξεις,  4.145 ιατρικές πράξεις για παιδιά (συγκεκριμένα: ΩΡΛ. Δερματολογικές, καρδιολογικές, οδοντιατρικές, ορθοπεδικές, οφθαλμολογικές, παιδιατρικές, παιδοχειρουργικές, υπέρηχοι, και ψυχικής υγείας), και 2.177 για ενήλικες (συγκεκριμένα: σπιρομετρήσεις, μέτρηση οστικής μάζας, ακτινολογικές, ενδοκρινολογικές, γυναικολογικές εξετάσεις, γυναικολογικές τεστ ΠΑΠ, γυναικολογικές υπέρηχοι, δερματολογικές,, οδοντιατρικές, ορθοπεδικές, οφθαλμολογικές, παθολογικές PSA και ψυχικής υγείας).

Εκ μέρους τω συνεργατών και εταίρων της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ, η κα Αντωνία Τορρένς, Γεν. Διευθύντρια του ΚΜΟΠ (Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας), μιλώντας για τη σημασία που έχει η έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση σε περιστατικά εκφοβισμού, δεν έκρυψε τη χαρά της για την επερχόμενη συνεργασία με την «Ανοιχτή Αγκαλιά» ΦΚΠΙ στο  πλαίσιο των δωρεάν εφαρμογών της πλατφόρμας “Live without bullying”.

Συγκεκριμένα, η κα Τορρένς είπε: «Το KMOP μέσω του πανελλήνιου προγράμματος Live Without Bullying, έχει αναπτύξει ασύγχρονες και σύγχρονες διαδικτυακές εκπαιδεύσεις μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες/παιδαγωγοί αλλά και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιμορφώνονται σε συνεχή βάση αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού».

Με τη σειρά της, η κα Κατερίνα Φλαμπουριάρη, Κοινωνική Λειτουργός, Eπιστημονική Yπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Ανοιχτή Αγκαλιά» για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές,  αναφέρθηκε στο Κέντρο το οποίο λειτουργεί από το 2006 στο Δήμος Κορωπίας, ενημερώνοντας ότι δέχεται παιδιά από 2,5- 4 ετών με αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές λόγου και ομιλίας, συμπεριφοράς και ελαφριά νοητική υστέρηση και παρέχει δωρεάν ατομικές θεραπείες, και υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης, ψυχοθεραπείας και μουσικοθεραπείας.

 «Οι γιατροί της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι η αναπνοή μας»: με αυτά τα απλά λόγια που ακούστηκαν από το στόμα ενός από τους ακρίτες μας σε μια από τις εκστρατείες της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ, ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβασή της  για εικόνα της προσφοράς η Προϊσταμένη Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν. Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και εθελόντρια κα Τριάδα Βλασαδάκη, αποτυπώνοντας με αυτό τον εύγλωττο τρόπο το κλίμα και την αγάπη των ωφελούμενων.

Σημειώνεται ότι στη Συνέντευξη Τύπου παραβρεθήκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Α’ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Περιοχής Κέντρου Αθηνών και Εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αθηνών «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος  π. Βασίλειος Χρυσόπουλος, εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο Ταξίαρχος (ΥΙ) Γεώργιος Ανθόπουλος, και ο – Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ Υποστράτηγος Δημήτριος Κασσίμου, οι οποίοι εξήραν το έργο της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» τονίζοντας τη σημασία του ιατρικού, κοινωνικού και εθνικού της έργου.

 

 

 

 

 

#########