Ιδιαιτερότητες – Περιποίηση – Φροντίδα. Σήμερα και οι άνδρες ενδιαφέρονται εξίσου με τις γυναίκες για την περιποίηση του δέρματος τους, σε μικρότερο βαθμό με ρυθμό αυξανόμενο θα έλεγα. Οι άνδρες βρίσκονται όμως αντιμέτωποι με ιδιαιτερότητες του δέρματος τους αλλά και πολλά προβλήματα.

Μερικά από τα προβλήματα τους είναι:
η θυλακίτιδα (τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα)
ερυθρότητα – επίμονο ερύθημα – κοκκινίλες
ξηρότητα δέρματος – χάρη στο συνεχές ξύρισμα αφυδατωμένη επιδερμίδα
ευαισθησία με τάση προς ερεθισμούς, αλλεργίες, όπως εξ επαφής δερματίτιδα από χρήση λοσιόν (αλκοόλ κ.τ.λ.)
επιδερμίδα παχιά – λιπαρή.

Έτσι με βάση τις ιδιαιτερότητες της ανδρικής επιδερμίδας πρέπει ο άνδρας να προσέχει με τη βοήθεια του ειδικού δερματολόγου την απαίτηση που έχει η δική του μοναδική επιδερμίδα στις ειδικές ανάγκες περιποίησης για να μην επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα στο δέρμα του. Η ανδρική επιδερμίδα όπως είπαμε διαφέρει από τη γυναικεία. Για αυτό και απαιτεί συγκεκριμένες φροντίδες με ενεργά συστατικά, ώστε να έχει αποτελεσματική φροντίδα καθημερινά.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της παχιάς ανδρικής επιδερμίδας η απορρόφηση των καλλυντικών προϊόντων είναι δύσκολη, για αυτό η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων με συστατικά όπως τον παράγοντα APF, ενεργού συστατικού που επιτρέπει γρήγορη απορρόφηση της κρέμας και ανανέωση της επιδερμίδας.

Το καθημερινό ξύρισμα έχει σαν αποτέλεσμα καθημερινή απολέπιση αλλά και ξηροδερμία, αφυδάτωση. Οι ερεθισμοί από το ξύρισμα εκτός της αφυδάτωσης μπορεί να είναι και από κακούς χειρισμούς της ξυριστικής μηχανής. Το ξύρισμα κόντρα επί παραδείγματος μπορεί να καταστρέψει την επιδερμίδα, να δημιουργήσει και τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα, με φλεγμονή του θυλακίου της τρίχας (η γνωστή θυλακίτιδα).

Θα πρότεινα προσοχή στον τρόπο ξυρίσματος και χρήσης ειδικών gel ξυρίσματος που περιέχουν απολεπιστικούς – ενυδατικούς και αντιβακτηριακούς παράγοντες. Έτσι επιτυγχάνεται προστασία της επιδερμίδας από ερεθισμούς 90% και έχετε ξύρισμα με ακρίβεια 95%. Στο εμπόριο – φαρμακεία με τη συμβουλή του δερματολόγου σας θα βρείτε αφρούς ξυρίσματος χωρίς σαπούνι που είναι ιδανικοί για αλλεργικές επιδερμίδες, μια άλλη κατηγορία ανδρικού δέρματος.

Μετά από κάθε ξύρισμα καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται προϊόντα ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας και το τι θα θέλατε να επιτύχετε. Όπως σε περιπτώσεις μιας θαμπής και αφυδατωμένης επιδερμίδας που πρότεινα προϊόντα σε μορφή gel για έξτρα ενυδάτωση με ουσίες όπως γλυκερίνη, ένζυμα και για τόνωση καλλυντικά με μαγγάνιο. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο και θα έχετε μεγάλη διάρκεια ενυδάτωσης καθώς και θα έχετε μεγάλη διάρκεια ενυδάτωσης καθώς και θα εξαφανίσει κάθε ξηρότητα της επιδερμίδας σας κατά 80%.

Σήμερα η περιποίηση της επιδερμίδας του άνδρα είναι αναγκαία να συμπληρώνεται και με το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο της επιδερμίδας που έχει ο άνδρας.

 

Τάνια(Σουλτάνα) Βλαδένη

Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομ. ‘’ΥΓΕΙΑ’’
Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Το Μεταπτυχιακό (M.Sc.) το έκανε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ως υγιεινολόγος.
Εκπαιδεύτηκε σε εφαρμογές laser στο Νοσοκομείο Α. Συγγρός.
Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Δερματολογίας EADV και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Δερματολογίας ESPD.