Μεταμόσχευση μαλλιών
Η απώλεια των τριχών προκαλείται πρώτιστα από ένα συνδυασμό γήρανσης, αλλαγής στις ορμόνες και οικογενειακού ιστορικού φαλάκρας. Κατά κανόνα, όσο νωρίτερα αρχίζει η απώλεια των τριχών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η τελική έκταση της φαλάκρας. Απώλεια τριχών μπορεί επίσης να προκληθεί από εγκαύματα ή κάποιο τραύμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της τριχοφυΐας θεωρείται επανορθωτική επέμβαση.
Καλό είναι να γνωρίζετε πως η μεταμόσχευση τριχών είναι μια επεμβατική διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία από κατάλληλα εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς.
Με διστάσετε να ρωτήσετε το χειρουργό σας σχετικά με οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε για τη διαδικασία.
Η φαλάκρα αποδίδεται συχνά στη κακή κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, σε ανεπάρκεια βιταμινών, στην πιτυρίδα και ακόμη στο αν κάποιος φορά συνέχεια καπέλο. Όλες αυτές οι θεωρίες δεν ισχύουν. Δεν είναι επίσης αλήθεια, ότι η απώλεια της τρίχας μπορεί να καθοριστεί με το να δείτε τον πατέρα της μητέρας σας ή ότι αν κάποιος άνδρας δεν έχει χάσει τρίχες μέχρι τα 40, τότε δεν πρόκειται να τις χάσει ποτέ.
Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και αυτοπεποίθησή σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σας δημιουργήσει το ιδανικό στυλ μαλλιών. Προτού αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλες οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών χρησιμοποιούν την υπάρχουσα τριχοφυΐα σας. Δεν χρησιμοποιούνται τρίχες από άλλους ανθρώπους.
Οι υποψήφιοι μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει να έχουν υγιή τριχοφυΐα στο πίσω μέρος και τα πλάγια του κεφαλιού για να χρησιμεύσουν ως δότριες περιοχές τριχών. Άλλοι παράγοντες, όπως το χρώμα της τρίχας, η υφή της, το πόσο σπαστές και πόσο κατσαρές είναι οι τρίχες μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μεταμόσχευση μαλλιών. Μερικές φορές, δύο ή περισσότερες τεχνικές χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Θυμηθείτε, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να επιτευχθεί. Ένα άτομο με πολύ λίγη τρίχα δεν πρέπει να ενθαρρυνθεί και να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών.
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ασφαλής όταν εκτελείται από έναν καταρτισμένο και πεπειραμένο ιατρό. Παρ’όλα αυτά η επουλωτική ικανότητα και η αντίδραση στη θεραπεία είναι εξατομικευμένες και έτσι η έκβαση δεν είναι ποτέ απολύτως προβλέψιμη.
Όπως σε οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία, η χειρουργική τομή μπορεί θεωρητικά να παρουσιάσει σημεία λοίμωξης, ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ουλές κρύβονται πολύ εύκολα από τα μαλλιά όταν μεγαλώσουν.
Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μερικά από τα μοσχεύματα να μην «πιάσουν» και στα σημεία αυτά βέβαια να μην εμφανισθεί τριχοφυΐα. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τη φυσιολογική απόπτωση των μοσχευμάτων που συμβαίνει τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση.
Αν η απώλεια τριχών συνεχισθεί και μετά από τη μεταμόσχευση, τότε μπορεί η περιοχή που δέχτηκε το μόσχευμα να βρίσκεται μπροστά από μια νέα φαλακρή περιοχή και η εικόνα να είναι τουλάχιστον περίεργη. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με μια νέα μεταμόσχευση μαλλιών.
Στην αρχική επίσκεψη ο χειρουργός θα αξιολογήσει την τριχοφυΐα σας, θα συζητήσει το οικογενειακό ιστορικό σας καθώς και τις προσδοκίες και τους στόχους σας για την επέμβαση.
Καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του χειρουργείου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων όπως η ασπιρίνη ή η τάση για δημιουργία υπερτροφικών ουλών πρέπει επίσης να αναφερθούν στο γιατρό σας.
Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για τη δίαιτά σας, το κάπνισμα, τη λήψη και την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Αν ακολουθηθούν προσεκτικά αυτές οι οδηγίες, τότε η επέμβαση θα κυλήσει πιο ομαλά. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσει τουλάχιστον μια ή δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.
Μετά την επέμβαση δεν πρέπει να οδηγήσετε την ίδια ημέρα.
Η μεταμόσχευση μαλλιών εκτελείται συνήθως στο νοσοκομείο. Η επέμβαση γίνεται το πρωί και το απόγευμα επιστρέφει κανείς σπίτι.
Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Είναι πιθανό ταυτόχρονα να χορηγείται και κάποιο ηρεμιστικό.
Η μεταμόσχευση μαλλιών περιλαμβάνει την χειρουργική εξαίρεση ενός τμήματος από το τριχωτό στο πίσω μέρος του κεφαλιού που θα χρησιμεύσει ως δότρια των μοσχευμάτων. Αυτό κατόπιν υπόκειται σε μια εδική επεξεργασία και τα μοσχεύματα ξεχωρίζονται ένα προς ένα. Τέλος, τα μοσχεύματα εμφυτεύονται στην περιοχή που θέλουμε να γεμίσουμε.
Περίπου 700 με 1000 μοσχεύματα τοποθετούνται κατά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Αν το πρόβλημα απαιτεί περισσότερα μοσχεύματα, τότε γίνεται και μια δεύτερη επέμβαση εφόσον επαρκεί η δότρια. Η δεύτερη επέμβαση γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη. Οι χοντρές τρίχες επιτυγχάνουν καλύτερη κάλυψη από τις λεπτές, όπως και οι κατσαρές από τις ίσιες, όπως και οι ανοιχτόχρωμες από τις σκούρες.
Η δότρια περιοχή κλείνει με ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται μετά από δέκα ημέρες. Η ουλή που προκύπτει δεν φαίνεται ποτέ αφού τα μαλλιά του πίσω μέρους του κεφαλιού μεγαλώνουν και καλύπτουν πλήρως την τομή.
Τα μοσχεύματα τοποθετούνται περίπου 3 χιλιοστά το ένα μακριά από το άλλο και με τέτοια φορά ώστε μεγαλώνοντας να ακολουθούν τη φυσική πορεία των τριχών της περιοχής.
Ενίοτε τοποθετείται ένας επίδεσμος που καλύπτει το κεφάλι.
Πιθανότατα μετά το χειρουργείο θα αισθάνεστε πόνο ή τάση στο κεφάλι. Αυτό εύκολα αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
Ο επίδεσμος αφαιρείται μία με δύο ημέρες αργότερα. Το λούσιμο των μαλλιών γίνεται κατόπιν ειδικών οδηγιών για τον πρώτο καιρό.
Καλό είναι να αποφευχθεί η έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.
Σε λίγες ημέρες μπορείτε να επιστρέψετε εύκολα σε μια εργασία γραφείου.
Οι περισσότεροι ασθενείς τρομαγμένοι διαπιστώνουν ότι οι νέες τρίχες «πέφτουν» σε έξι εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και προσωρινό. Αφού πέσει η τρίχα, πέντε έως έξι εβδομάδες αργότερα θα αρχίσει να ξαναβγαίνει κανονικά και μόνιμα.

#########