Ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με βάση το πρωτόκολλο CELLUDESTOCK, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη ιατρό-διατροφολόγο Δρ.Martine Pellae (νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι), που συμμετείχε στο πρωτόκολλο αξιολόγησης του Celludestock.Σκεφτείτε τι τρώτε μια συνηθισμένη ημέρα, χωρίς να κάνετε ζαβολιές! Για να σας συμβουλεύσουμε, πρέπει να μάθουμε κατά πόσον είναι ισορροπημένη η διατροφή που ακολουθείτε συνήθως και ποιες είναι οι διατροφικές σας προτιμήσεις.Η διατροφή σας μπορεί να μην είναι ισορροπημένη εάν διαπιστώνετε 2 από τα παρακάτω πράγματα στη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας

 

:

  1. Καταναλώνετε καθημερινά κρέας ή/και άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως το ψάρι, το τυρί, το γιαούρτι και τα αυγά
  2. Τρώτε μικρή, πολύ μικρή ή μηδαμινή ποσότητα φρούτων και λαχανικών
  3. Καταναλώνετε πολλά λιπαρά: τυρί σε κάθε γεύμα, αλλαντικά, έτοιμα γεύματα, πρόχειρο φαγητό, πρόσθετα λιπαρά (βούτυρο στο ψωμί, στα ζυμαρικά κ.λπ.), σάλτσες, αρτοσκευάσματα, σοκολατένιες μπάρες κ.λπ.
  4. Καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πολλές φορές την ημέρα: γλυκά, σοκολάτες, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κρεμώδη επιδόρπια, παγωτά και σορμπέ, σιροπιαστά γλυκά κ.λπ.
  5. Συνδυάζετε αμυλώδεις τροφές (ρύζι, κους κους, ζυμαρικά, πατάτες, αποξηραμένα λαχανικά κ.λπ.) με ψωμί ή παρόμοιες τροφές (φρυγανιές, δημητριακά κ.λπ.) στο ίδιο γεύμα
  6. Πίνετε έτοιμους χυμούς φρούτων, ανθρακούχα ή αλκοολούχα ροφήματα πολλές φορές την ημέρα

Ποια είναι η προτίμηση σας (γλυκές ή αλμυρές γεύσεις);

Μελετώντας τις τροφές που προτιμάτε να καταναλώνετε, μπορούμε να προσδιορίσουμε κατά πόσον σας αρέσουν περισσότερο οι γλυκές ή οι αλμυρές γεύσεις:


…σας αρέσουν περισσότερο οι γλυκές γεύσεις!

…σας αρέσουν περισσότερο οι αλμυρές γεύσεις!

 

Γρήγορες συμβουλές για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Ακολουθούν οι συμβουλές μας, για να υιοθετήσετε ξανά μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τις προτιμήσεις σας.

  1. Για να ικανοποιήσετε την όρεξή σας για γλυκές τροφές, αντί να φάτε σοκολάτα, γλυκά, μπισκότα και παγωτά, επιλέξτε φρούτα (ιδανικά φρέσκα, αλλά και αποξηραμένα φρούτα ή και χυμούς φρούτων).
  2. Για να αντέξετε μέχρι το μεσημεριανό, να έχετε πάντα μαζί σας ένα σνακ, όπως μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.
  3. Να τρώτε «έξυπνα» σνακ: ένα γιαούρτι και ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το ακτινίδιο  και οι φράουλες, μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης ή παξιμάδι με 2 κομματάκια μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο αποτελούν έξυπνες επιλογές σνακ.
  4. Μην παραλείπετε γεύματα: η κατανάλωση 3 κανονικών γευμάτων την ημέρα περιορίζει την επιθυμία για γλυκά σνακ.
  5. Περιορίστε τα αλλαντικά και να τα συνδυάζετε πάντα με ωμά λαχανικά, φρούτα ή σαλάτες (πεπόνι με προσούτο Πάρμας, μαρούλι με κομματάκια ζαμπόν).
  6. Προτιμάτε τα τυριά που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και, παράλληλα, λιγότερο αλάτι και λιπαρά (φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα, beaufort, cantal, ένταμ, γκούντα, morbier ή ροκφόρ, αντί για λιωμένα ή κρεμώδη τυριά).
  7. Αυξήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών, για να αισθάνεστε χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα: 150 γρ. πουλερικών, ψαριού ή 2 αυγά είναι ιδανικά, όταν μαγειρεύονται χωρίς πρόσθετα λιπαρά (στον ατμό, σε αλουμινόχαρτο ή στη σχάρα).
  8. Μην παραλείπετε γεύματα: η κατανάλωση 3 κανονικών γευμάτων την ημέρα περιορίζει την επιθυμία για αλμυρά σνακ.

 

 


Dr. MARTINE PELLAË
Ιατρός Διατροφολόγος

Σύμβουλος Διατροφής με 25 έτη παρουσία στο χώρο της διατροφής. Έχει εξειδικευτεί στη στατιστική και στην ιατρική επικοινωνία και εργάζεται στο Νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι. Είναι μέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διατροφής και ασχολείται και μελετά: τη πρόληψη κάρδιο-αγγειακών παθήσεων μέσω της διατροφής, τις διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς (ανορεξία, βουλιμία), την παχυσαρκία, τις μεταβολικές διαταραχές και τη διατροφική ισορροπία έφηβων, εγκύων και ηλικιωμένων. Συνεργάζεται ενεργά και αρθρογραφεί συχνά στα μέσα ενημέρωσης (Doctissimo, Public Sante, Femmes pour la vie και Observatoire des Comportements et Habitudes Alimentaires – Παρατηρητήριο Συμπεριφοράς Διατροφικών Συνηθειών) και έχει εβδομαδιαία εκπομπή στο RTL με τίτλο ‘αθληθείτε σωστά’.

#########