Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Wellbeingr ΑΜΚΕ διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, το  1ο Διεθνές Wellbeingr Forum | H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών σε υβριδική μορφή

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και  διεξήχθη στα ελληνικά, αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία και στη νοηματική γλώσσα ενώ υποστηρίχθηκαν και υπηρεσίες για άτομα με προβλήματα όρασης.

Το 1o Wellbeingr Forum εστίασε τις εργασίες του στη συμβολή της ψυχικής υγείας και του wellbeing στην πρόοδο του ανθρώπου, την παγκόσμια υγεία και την οικονομία. Η Wellbeingr άνοιξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάλογο για το ρόλο της ψυχικής υγείας και ευημερίας στην πρόοδο των πολιτών και την ανάπτυξη των κρατών, με στόχο να αναδειχθεί η ψυχική υγεία ως βασική παράμετρος προσωπικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε με κεντρική ομιλία η κ. Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Περιστύλιο του Ζαππείου.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από την πρόσφατη πανδημία που τόσο δραματικές -τώρα το διαπιστώνουμε- επιπτώσεις είχε στην ψυχική υγεία όλων των κοινωνιών, αλλά κυρίως των παιδιών και των εφήβων, μέχρι την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της κλιματικής ανατροπής, τις αντιφάσεις που μπορεί να υπάρχουν στις διαπροσωπικές σχέσεις. Και οι έρευνες είναι δυστυχώς αμείλικτες: ένας στους έξι πολίτες, ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι στην Ευρώπη, καταγράφουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Είναι τα υψηλότερα ποσοστά από ποτέ. Αυτή είναι η μία όψη της πραγματικότητας, η άλλη είναι ότι έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο στη διάγνωση και στην ευαισθητοποίηση, στον εντοπισμό ψυχικών παθήσεων. Όμως αυτό το οποίο μας ανησυχεί περισσότερο δεν είναι μόνο η ποιότητα του προβλήματος, αλλά και η ποσότητά του. Κάθε περίπτωση είναι, δυστυχώς, ξεχωριστή και δύσκολα μία γενική επιλογή απέναντι σε ένα τέτοιο μαζικό πρόβλημα μπορεί να βρει μία εξατομικευμένη εφαρμογή. Αυτή, όμως, είναι η πρόκληση την οποία έχουμε απέναντί μας. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις δεν χωρούν εδώ. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και σίγουρα αυτό το οποίο απαιτείται είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα της ψυχικής υγείας αλλά και της ευεξίας -θα έρθω σε λίγο στο πώς στο μυαλό μου συνδέονται αυτές οι δύο έννοιες- ως κεντρικές επιλογές, πολιτικές επιλογές προτεραιότητας. Εξάλλου γι’ αυτό και αναδείξαμε τα ζητήματα της ψυχικής υγείας σε αυτοτελή τομέα πολιτικής σε επίπεδο Υφυπουργείου. Και θέλω να συγχαρώ συνολικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά, να βάλουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του WHO ως μία χώρα η οποία αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτές τις πολιτικές και τολμά να καινοτομεί και να δοκιμάζει λύσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τις πεπατημένες οδούς».

 Η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη ανέφερε μεταξύ άλλων «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και μετά το πέρας αυτής. Αυτά τα δύο χρόνια, καταφέραμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση, να νομοθετήσουμε καινοτόμες υπηρεσίες, και να δημιουργήσουμε νέες δομές και προγράμματα που απαντούν στις νέες αναδυόμενες ανάγκες μας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού μας, δώσαμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας. Ενισχύσαμε άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμους και επίκουρους Ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους. Νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας. Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους και μετανάστες. Επίσης, οικοτροφεία, ξενώνες και Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους και φυσικά τον γενικό πληθυσμό. Στο σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση».

#########