Η πλαστική θα μπορούσε κανείς να πει  ότι  μοιάζει με γλυπτική! Όπως για να γίνει μια προτομή πρέπει να γνωρίζουμε με σαφήνεια το πρότυπό μας για να του δώσουμε ζωογόνο έκφραση, έτσι και στη πλαστική χειρουργική, και ειδικά στην κρίσιμη περιοχή του  προσώπου, το ζητούμενο είναι  ένα διακριτικό, ισορροπημένο αποτέλεσμα, όμορφο, που να ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του ενδιαφερόμενου ανθρώπου.  Ο ενδιαφερόμενος είναι αυτός που θα επιλέξει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, αυτό δηλαδή που έχει φανταστεί για το δικό του πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευκαιρία να δει το αποτέλεσμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τρισδιάστατης απεικόνισης του προσώπου και προσομοίωσης της επέμβασης της ρινός.  Με αυτό τον τρόπο έχει την δυνατότητα σαφούς εικόνας του αποτελέσματος και τυχόν αλλαγών κατά την κρίση και προτίμησή του, πάντα σε συνεννόηση με τον πλαστικό χειρουργό του

.


ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρινοπλαστική, η δημοφιλέστερη αισθητική επέμβαση στη χώρα μας, είναι από εκείνες τις διορθωτικές επεμβάσεις που έχουν τον μεγαλύτερο καταλυτικό ρόλο  στην ψυχολογία του ατόμου. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, όλα είναι όπως πριν, χωρίς σημάδια ή ενοχλήσεις, ενώ τόσο στο προφίλ (πλάγια όψη) όσο και η πρόσθια όψη του προσώπου δείχνουν πλέον τη δυναμική της καινούργιας ξεκούραστης εικόνας. Η έκφραση του προσώπου, απαλλαγμένη από αντιαισθητικές δύσμορφες λεπτομέρειες των γραμμών του, παραμένει αναλλοίωτη. Το χαμόγελο αποκτά άλλη δυναμική. Το βλέμμα γίνεται πιο γλυκό όταν μια πλατιά μύτη γίνει πιο λεπτή, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των ματιών, κάνοντας τα μάτια να αναδείξουν την ομορφιά τους. Τα νεανικά μάγουλα γίνονται πιο σημαντικά όταν η αντιαισθητική γαμψή ράχη μιας μύτης έχει εξαφανιστεί. Έτσι τα στοιχεία αυτά τονίζονται περισσότερο και ενισχύουν την κοινωνικότητα του ανθρώπου, την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία του. Αν δε συνδυαστεί με επέμβαση στο πηγούνι, στα χείλη ή στο προγούλι, η ανανέωση είναι ολοκληρωτική.  Ταυτόχρονα πραγματοποιείται αποκατάσταση-βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να αξιολογήσει και να διορθώσει κατά την επέμβαση. Ή ο ωτορινολαρυγγολόγος που συνεργάζεται με τον υπεύθυνο πλαστικό χειρουργό στην ίδια χειρουργική ομάδα.  Άλλωστε  είναι πολύ σημαντικό μαζί με το καλό αισθητικό αποτέλεσμα, να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τη φυσιολογική λειτουργία  της ρινός. 

Οι ιδανικοί υποψήφιοι
Νεαρά άτομα με μεγάλη μύτη που τους δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα ή αναπνευστική δυσκολία.
Γυναίκες και άνδρες 18-35 ετών για επαγγελματικούς λόγους, όταν ασχολούνται με επάγγελμα που απαιτεί άψογη εμφάνιση.
Aτομα πιο ώριμα 40-50 ετών, στα οποία η μύτη μεγαλώνει ή χοντραίνει καθώς μεγαλώνουν ή παρουσιάζεται πιο έντονη επειδή έχουν αδυνατίσει.
Aτομα άνω των 60 ετών, χωρίς συχνά να υπάρχει άλλος λόγος, εκτός από το γεγονός ότι η μύτη μεγαλώνει σε μέγεθος με τα χρόνια και φλεγμαίνει (μια κατάσταση που λέγεται ρινοφύμα).

Πως διενεργείται η επέμβαση

Η πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Ο  πλαστικός χειρουργός, θα προτείνει το κατάλληλο  συνδυασμό χειρουργικών επεμβάσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ένα αρμονικό προφίλ.  . Εξηγεί τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της επέμβασης καθώς και τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν. Κατόπιν, μέσω της δυνατότητας τρισδιάστατης απεικόνισης του προσώπου και προσομοίωσης της επέμβασης της ρινοπλαστικής, της πωγωνοπλαστικής και της γενειοπλαστικής, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σχεδιάζεται το επιθυμητό προφίλ (Μύτη, Πηγούνι, Χείλια ,Προγούλι). Ο έλεγχος είναι πιο πλήρης και η ίδια η προφιλοπλαστική γίνεται ασύγκριτα πιο εύκολη και δεν περικλείει κίνδυνο ούτε επιπλοκές. Βέβαια, όσο πιο συντηρητικός  είναι κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένο κάνει τον ενδιαφερόμενο. Μια πιο διακριτική επέμβαση, στην οποία θα συμφωνούν από πριν όλοι, προσφέρει πιο εύστοχα αποτελέσματα.


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΟΦΙΛ, ΤΕΛΕΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ


Α) Πηγούνι

Συνήθως, αλλά όχι πάντα, στο σχεδιασμό μιας ρινοπλαστικής, ο πλαστικός χειρούργος θα πρέπει, σύμφωνα με ειδική μελέτη της αρμονίας  του νέου προφίλ, να εστιάσει και στην περιοχή του πηγουνιού, εφόσον μια μεγάλη μύτη μπορεί να κάνει το πηγούνι να φαίνεται μικρό ή  και το αντίστροφοΜε μοντέρνα σχεδιασμένα ειδικά εμφυτεύματα μπορεί κανείς να εναρμονίσει αισθητικά το προφίλ του προσώπου διορθώνοντας ένα μικρό πηγούνι ή ένα μεγάλο προγούλι με πρόσβαση από την έσω επιφάνεια του κάτω χείλους. Τα εμφυτεύματα από συνθετικό υλικό (κοράλλι πορώδες ηλιοπλαστικό ή φυσικό οστούν) για το πηγούνι τα ζυγωματικά και την μύτη επίσης χρησιμοποιούνται σε μερικές επιλεγμένες περιπτώσεις ειδικά όταν η δυσμορφία περιλαμβάνει ασυμμετρίες στο πρόσωπο. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και το αυτολογο λίπος (δηλ. λιπος από τον ίδιο τον οργανισμό μας) για εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Β) Προγούλι(διπλοσάγονο)

Με την πάροδο των χρόνων και με την εναλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών(καθιστική ζωή, άγχος, παραπάνω κιλά) το προφίλ του προσώπου ενδέχεται να ‘βαρύνει’, με την έννοια ότι η περιοχή κάτω από το σαγόνι να γεμίσει με λίπος και να μην υπάρχει πλέον η γωνία που χωρίζει το σαγόνι από το λαιμό(διπλοσάγονο). Αιτίες μπορεί επίσης να είναι είτε κληρονομικές είτε υπερβολική παχυσαρκία, είτε ενδεχόμενη απώλεια πολλών κιλών που επιφέρουν χαλάρωση της περιοχής. Σύμφωνα με το Δρα Λύρα , η αντιμετώπιση αυτού του αντιαισθητικού προβλήματος γίνεται με δύο τρόπους: είτε με λιποαναρρόφηση, μέσω μιας  λεπτής και ειδικά κατασκευασμένης για την περιοχή του σαγονιού, κάνουλας και με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας και χωρίς παραμονή στην κλινική.
Η δεύτερη μέθοδος είναι το κλασικό λίφτινγκ λαιμού επίσης με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία. Τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, αν και η μέθοδος είναι περισσότερο παρεμβατική από την λιποαναρρόφηση, δηλαδή ενέχει μακρύτερη επούλωση. Τελευταία εφαρμόζεται και η πολύ χρήσιμη τεχνική της laser λιπόλυσης, με την οποία μέσω μιας οπτικής ίνας το λίπος γαλακτοματοποιείται και ο οργανισμός το απορροφά  μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Γ)Χείλια

Το στόμα και συγκεκριμένα τα χείλη, με την πάροδο των ετών, μπορούν εύκολα να προδώσουν την ηλικία μας ή απλά να δείξουν  το άτομο πιο κουρασμένο απ’ ο, τι είναι. Η πιο απλή λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό είναι να τοποθετήσουμε δικό μας λίπος  στα χείλη  προερχόμενο από άλλη περιοχή του σώματός μας όπου μπορεί να υπάρχει άφθονο (περιοχές όπως το κάτω μέρος της κοιλιάς, τα γόνατα ή τα αντιαισθητικά ψωμάκια)-η τεχνική αυτή ονομάζεται λιποπλαστική, είναι απλή, εξωτερικού ιατρείου και ανώδυνη. Η μικρή ποσότητα λίπους αφαιρείται και τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες  απ’ όπου κατόπιν επανατοποθετείται στην περιοχή που επιθυμούμε.
Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και εξαιρετικό.
Οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με την ρινοπλαστική με ευκολία και αξιοπιστία και άψογο αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.ioannislyras.gr

 

 


Δρ. Ιωάννης Λύρας, AEXPI,ACEIP, FICS, NYAS
Αισθητικός, Επανορθωτικός και Laser Πλαστικός Χειρουργός

#########