Μεγάλη είναι η αγωνία του συνόλου των θαλασσαιμικών ασθενών, καθώς η ανεπάρκεια σε αίμα εμφανίζεται για πολλοστή φορά στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της χώρα μας.

Δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι τα ψυγεία των Αιμοδοσιών αδειάζουν πλέον πολύ συχνά και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας. Η αγωνία για την εξεύρεση των απαραίτητων μονάδων αίματος κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και συχνά οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αναβολές των μεταγγίσεων τους ή λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες αίματος.

 

Επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου, μάλλον δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά από τη χώρα μας, ανησυχούμε ιδιαίτερα φέτος, διότι θεωρούμε πιθανό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη της μετάδοσης του ιού WNV με τα κουνούπια, καθώς οι ασθενείς φοβούνται πως δεν έχουν γίνει εβδομαδιαίοι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί από τον Μάρτιο, όπως απαιτείται.

 

ΤΟ σωματείο των θαλασσαιμικών ασθενών ζητάει από τον υπουργό υγείας  να εξετάσει την εφαρμογή μιας διαφορετικής στρατηγικής φέτος για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να γίνεται από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος αιμοδοτών, σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου.

Αυτό προφανώς θα είχε μεγαλύτερο κόστος από τον έλεγχο κατά περιοχές που εφαρμόζεται, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι θα απέφερε κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γινόταν αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών.

 

Επίσης, ζητούμε να γίνονται προγραμματισμένοι και συστηματικοί ψεκασμοί  κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών, στα πλαίσια της πρόληψης για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από αυτά τα έντομα, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η Ελονοσία.