Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2024, η Affidea συμπράττει με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με στόχο να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα για την διακοπή του καπνίσματος και την υγεία των πνευμόνων. Μέσα από ένα ευφάνταστο video για τα social media, αναδεικνύουν την άμεση σύνδεση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με το κάπνισμα, επισημαίνοντας τα οφέλη της διακοπής του για την γενική υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος των πνευμόνων, που οφείλεται στο κάπνισμα σε ποσοστό 90% σε προηγμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Συχνά αναφέρεται ως η νόσος των καπνιστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μη καπνιστές δεν μπορούν να νοσήσουν. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, τους καθηλώνει να ζουν στο σπίτι με τη βοήθεια οξυγόνου και τους οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις, γνωστές ως παροξύνσεις της νόσου.

Η νόσος αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με την μεγαλύτερη θνησιμότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της ΧΑΠ όμως, τόσο πιο καλή η πρόγνωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% με 90% των κρουσμάτων της ΧΑΠ προκαλούνται από το κάπνισμα τσιγάρων. Οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου αποδυναμώνουν την άμυνα των πνευμόνων απέναντι σε λοιμώξεις, στενεύουν τις διόδους του αέρα, προκαλούν διόγκωση στους αεραγωγούς και καταστρέφουν τους θύλακες. Σημειώνεται επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι σχεδόν 13 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ΧΑΠ από ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν.

#########