Η Aegate είναι μία ευρωπαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός συστήματος επαλήθευσης της γνησιότητας των φαρμάκων σε ολόκληρη την φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης, που λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο και αποστολή της είναι η προστασία των ασθενών από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ψευδεπίγραφων, ληγμένων ή ανακληθέντων φαρμάκων.

Η Aegate ανταποκρίνεται πλήρως σε μια σειρά παγκόσμιων νομοθετικών προσπαθειών που στόχο έχουν την καταπολέμηση της αυξανόμενης κυκλοφορίας των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας της Ε.Ε. για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, εφόσον μετά από μακρά και ολιστική αξιολόγηση, έχει επιλεγεί ως πάροχος από τον EMVO (European Medicines Verification Organisation – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης της Γνησιότητας των Φαρμάκων). Είναι επίσης ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών ελέγχου γνησιότητας φαρμάκων που αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα παροχής νοσοκομειακής υπηρεσίας ελέγχου γνησιότητας των φαρμάκων, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόσφατα με το Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Η εταιρεία λειτουργεί γραφεία και εκπροσωπείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Η Aegate είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξειδικευμένους παρόχους συστημάτων επαλήθευσης της γνησιότητας φαρμάκων στο κόσμο, έχοντας μακρά εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.

Το σύστημα της Aegate
Από το 2006, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή και μέχρι σήμερα, το σύστημα της Aegate έχει ελέγξει περισσότερες από 3,6 δισεκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων και έχει εκδώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ειδοποιήσεις ασφαλείας προς τους Ευρωπαίους φαρμακοποιούς, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεση των ακατάλληλων φαρμάκων στους ασθενείς. Το σύστημα προσφέρει στο φαρμακοποιό τη δυνατότητα να αντιδράσει σε πραγματικό χρόνο όταν εντοπιστεί ύποπτη συσκευασία. Τον Ιούνιο του 2009, στην αγορά του Βελγίου εντοπίστηκαν συνολικά 73 συσκευασίες φαρμάκων με τον ίδιο κωδικό σε 69 διαφορετικά φαρμακεία. Ο εν λόγω κωδικός ανήκε σε εταιρεία που συμμετείχε στο πρόγραμμα της Aegate. Άμεσα ενημερώθηκαν τόσο η εταιρεία παρασκευής του φαρμάκου, όσο και η ρυθμιστική αρχή και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για περίπτωση ψευδεπίγραφου φαρμάκου, αλλά είχε γίνει λάθος στην ετικέτα του προϊόντος. Παρόλο που η περίπτωση αυτή δεν αφορούσε ψευδεπίγραφο φάρμακο, η λειτουργία του συστήματος ασφαλείας της Aegate σε πραγματικό χρόνο δείχνει πως ένα ψευδεπίγραφο σκεύασμα, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσει να πωληθεί το πολύ μία φορά, εφόσον το σύστημα θα το εντοπίσει σίγουρα στη δεύτερη απόπειρα. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο περιορίζεται η παράνομη δραστηριότητα στη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων και διασφαλίζεται η προστασία των πολιτών.
Πώς λειτουργεί το σύστημα της Aegate
Σε κάθε συσκευασία φαρμάκου εφαρμόζεται ένας μοναδικός σειριακός αριθμός από τον κατασκευαστή και τα στοιχεία που περιέχουν όλους αυτούς τους αριθμούς, μαζί με άλλες σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας (π.χ. κωδικό παρτίδας, ημερομηνία παραγωγής και λήξης κ.α.), μεταφέρονται με ασφάλεια στο σύστημα της Aegate. Ο κωδικός σκανάρεται από το φαρμακοποιό και επαληθεύεται από το σύστημα της Aegate που είναι εγκατεστημένο στο λογισμικό του φαρμακείου. Το σύστημα πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο τον κύκλο ελέγχου και απάντησης αναφορικά με τη κατάσταση του κάθε σκευάσματος (μόλις σε ένα τέταρτο του δευτερολέπτου), προτού αυτό διατεθεί στον αγοραστή.

Το σύστημα της Aegate βελτιώνει την ποιότητα των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς μέσω:
-Της επαλήθευσης της γνησιότητας των φαρμάκων
Τα ψευδεπίγραφα και ανακλημένα φάρμακα είναι επιζήμια για τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς αλλά και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Επιφέρουν σημαντική απώλεια εισοδήματος και ενδέχεται να βλάψουν τους ασθενείς, είτε μέσω τοξικών συστατικών ή της αναποτελεσματικής δράσης τους. Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία υπαγορεύει στους παρασκευαστές φαρμάκων να εφαρμόζουν ένα μοναδικό κωδικό και να σφραγίζουν τα προϊόντα τους, προκειμένου να μπορεί να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά τους. Το σύστημα AegatePROTECTTM έχει αναπτυχθεί προκειμένου να κάνει άμεσα και με αξιοπιστία την επαλήθευση της γνησιότητας ενός φαρμάκου, εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων μερών στην εφοδιαστική φαρμακευτική αλυσίδα. Το σύστημα ασφαλείας της Aegate ελέγχει κάθε μία συσκευασία με τα στοιχεία των κατασκευαστών και εξασφαλίζει με αυτό τον τρόπο ότι, τυχόν ύποπτα σκευάσματα θα εντοπιστούν, προτού διατεθούν στους ασθενείς. Μόλις ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί ως αυθεντικός ένας κωδικός, αυτομάτως διαγράφεται από το σύστημα και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να αναγνωστεί ο ίδιος πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

-Της βελτίωσης της διαδικασίας ανάκλησης των φαρμάκων
Με την εφαρμογή ενός μοναδικού αριθμού σε κάθε συσκευασία φαρμακευτικού σκευάσματος, το σύστημα AegatePROTECTTM μπορεί άμεσα να επιβεβαιώσει αν η συσκευασία που εκείνη τη στιγμή διακινεί ο φαρμακοποιός, υπόκειται σε ανάκληση. Επιπρόσθετα, η διασυνοριακή συμβατότητα του συστήματος, του επιτρέπει να αναγνωρίσει όλα τα φάρμακα για τα οποία υπάρχει προειδοποίηση ανάκλησης σε όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, το 2013 το σύστημα της Aegate επέτρεψε στους φαρμακοποιούς να εντοπίσουν πάνω από 18.000 ανακλημένες συσκευασίες προτού αυτές διατεθούν στους ασθενείς. Επιπλέον, ελέγχθηκαν παραπάνω από 450.000 συσκευασίες που ενδεχομένως τελούσαν υπό ανάκληση και εντοπίστηκαν 5.170 συσκευασίες με ληγμένα φάρμακα.

-Της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς
Το σύστημα AegateREACHTM ενθαρρύνει την εφαρμογή σχεδιασμένων παρεμβάσεων εκ μέρους του φαρμακοποιού, μέσω της αποστολής ενημερωτικών μηνυμάτων στο φαρμακοποιό αναφορικά με τη βέλτιστη χρήση των φαρμάκων. Το σύστημα μπορεί ακόμη να ειδοποιεί το φαρμακοποιό ότι πρέπει να υπενθυμίσει σε έναν ασθενή να λάβει κάποια ιατρική υπηρεσία ή να εντοπίζει τους ασθενείς που χρειάζονται επανεξέταση. Για παράδειγμα, το AegateREACHTM χρησιμοποιείται ήδη για τον εντοπισμό ασθενών με άσθμα που δεν ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο τους. Η παρέμβαση των φαρμακοποιών και η παροχή συμβουλευτικής τη στιγμή διάθεσης

ενός προϊόντος είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και μπορεί να αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία μέχρι και 15%.

-Της ενίσχυσης της φαρμακοεπαγρύπνισης
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη φαρμακοεπαγρύπνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών τόσο από τους επιστήμονες υγείας όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς, δίνοντας τη δυνατότητα αναφοράς μιας ανεπιθύμητης ενέργειας απευθείας στην εκάστοτε ρυθμιστική αρχή. Το σύστημα AegateASSURETM παρέχει στο φαρμακοποιό τη δυνατότητα να αναφέρει μια ανεπιθύμητη ενέργεια αμέσως μόλις τον ενημερώσει ο ασθενής.

#########