Αρχική Ειδήσεις - Νέα Αδυναμία προμήθειας ενδοφλέβιων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους...

Αδυναμία προμήθειας ενδοφλέβιων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ρευματοπαθείς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι ασθενείς με κάποια ρευματική πάθηση που είναι ήδη σε ενδοφλέβια θεραπεία ενώ έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα ιατρού και την νοσοκομειακή γνωμάτευση, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει την συνταγή για την θεραπεία, εάν η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  οι ρευματοπαθείς είτε να αλλάζουν θεραπεία είτε ακόμη να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση. Η αλλαγή της θεραπείας στους ρευματοπαθείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση με τον ενδοφλέβιο παράγοντα είναι αντιδεοντολογική, επικίνδυνη και ανήθικη. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου.

Η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κα Αθανασία Παππά τονίζει στην επιστολή ότι μόλις 50 ρευματολόγοι εργάζονται στο ΕΣΥ και ο ιατρός του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να συνταγογραφήσει. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος ειδικά για τους ασθενείς της περιφέρειας οι οποίοι ως επί το πλείστον παρακολουθούνται από ιδιώτη ρευματολόγο ιατρό.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.  με επιστολή της προς τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  και με κοινοποίηση στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τον Υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι είναι αδύνατον οι ασθενείς να αναγκάζονται να αλλάξουν θεραπεία ή θεράποντα ιατρό.

Rate it