Αλήθεια, πόσοι μύθοι υπάρχουν γύρω από το σεξ; Πόσοι από αυτούς μας έχουν γίνει έμμονη ιδέα; Πόσοι από αυτούς τους μύθους δηλητηριάζουν τη σεξουαλική μας ζωή; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ακολουθούμε μύθους και στερεότυπα που κάθε άλλο παρά μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας και στη σχέση μας;

Και τι γίνεται με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η οποία ως γνωστόν όσο και αν «καίει» και τα δύο φύλα, φαίνεται να βομβαρδίζεται επίσης από ανακρίβειες και παραπληροφόρηση; Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους:

Η γυναίκα δεν πρέπει να μιλάει για το σεξ! Γενικότερα λέμε πως καλό είναι για το ζευγάρι να μην βγάζει σε παράρτημα το τι κάνει στο κρεβάτι του. Η σεξουαλική επαφή είναι μία προσωπική υπόθεση και αφορά μόνο τους δυο τους. Παρόλα αυτά, το να μιλάνε οι σύντροφοι μεταξύ τους είναι μία υγιής στάση και για τους δύο. Δεν είναι προτέρημα μόνο του άνδρα να πει στη σύντροφό του τι του αρέσει, είναι και δικό της. Μάλιστα παρατηρούμε αρκετά συχνά πως τα ζευγάρια που έχουν καλή σεξουαλική ζωή είναι εκείνα που μπορούν και επικοινωνούν ανοιχτά μεταξύ τους σεξουαλικά ζητήματα, μπορούν και εκφράζουν τι τους αρέσει και τι όχι. Τα ζευγάρια που μιλούν για το σεξ, το απολαμβάνουν και περισσότερο με αποτέλεσμα να εξελίσσεται η ερωτική τους ζωή και να μην μένει στάσιμη και ανιαρή…

Η γυναίκα θέλει λιγότερο σεξ σε σχέση με τον άνδρα! Ακόμα και σήμερα ο άνδρας έχει στιγματιστεί πως έχει διαρκώς το σεξ στο μυαλό του, ενώ η γυναίκα είναι εκείνη που δεν έχει και τόσο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Και όμως! Η γυναίκα θέλει το σεξ τόσο συχνά όσο και ο άνδρας, μάλιστα όσο πιο ερωτευμένη είναι μαζί του και όσο περισσότερο εκείνος την γοητεύει εγκεφαλικά, τόσο περισσότερο τον θέλει…

Ο γυναικείος οργασμός είναι ευθύνη του άνδρα! Αν μία γυναίκα θεωρεί ανδρική υπόθεση την σεξουαλική της κορύφωση, τότε μάλλον θα …περιμένει για πολύ. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται η ίδια να διεκδικήσει να «παίξει» με τον σύντροφό της σεξουαλικά, έτσι ώστε να έχει καλύτερη προετοιμασία που σημαίνει και καλύτερη κολπική εφύγρανση και ευκολότερη επίτευξη του οργασμού. Σίγουρα δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο γυναικείος οργασμός όταν ο σύντροφος τελειώνει πολύ γρήγορα, έχει δηλαδή πρόωρη εκσπερμάτιση, όταν εκείνος έχει το άγχος της στύσης του και μπαίνει στην αυτό-παρατήρηση του πέους του με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνει και την στύση του. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον γυναικείο οργασμό είναι η ποιότητα της σχέσης, ασθένειες σωματικές αλλά και ψυχικές, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική διάθεση, ταμπού και δικά της «κρατήματα»,…

Ο γυναικείος οργασμός είναι άσχετος από την εικόνα σώματος της κάθε γυναίκας! Όχι, η εικόνα που η κάθε γυναίκα έχει για το σώμα της και η σχέση της μαζί του, σχετίζεται άμεσα με το πόσο καλά νιώθει η ίδια με το σώμα της, άρα και με το πόσο καλά νιώθει και με τον σύντροφό της. Ο οργασμός της που σχετίζεται με το πόσο αφήνεται να απολαύσει την στιγμή, συνήθως σε μία γυναίκα με κακή εικόνα σώματος, δεν εμφανίζεται τόσο συχνά. Και όταν λέμε κακή εικόνα σώματος δεν εννοούμε μία γυναίκα που μπορεί να έχει μερικά κιλά παραπανίσια. Εννοούμε το πώς βλέπει η ίδια τον εαυτό της, πόσο πολύ αγαπάει η ίδια το σώμα της και τον εαυτό της – όχι με την ναρκισσιστική έννοια. Έτσι για παράδειγμα μπορεί μία γυναίκα να έχει ένα καλλίγραμμο σώμα αλλά λόγω δικής της ανασφάλειας να την απασχολεί το στήθος της που θα το ήθελε μεγαλύτερο ή η περιφέρειά της που θα «έπρεπε να είναι δύο πόντους μικρότερη…» Έρευνα του 2013 έδειξε πως οι γυναίκες που είναι ευχαριστημένες με την εικόνα τους έχουν γενικότερα πιο θετική διάθεση και συμπεριφορά, πράγμα που αντανακλάται και στη σεξουαλική τους ζωή και κατ’ επέκταση στη σχέση τους. Αν λοιπόν μία γυναίκα θέλει να κορυφώνει, ας μην περιμένει από το σύντροφό της να ξέρει πώς να την ικανοποιήσει. Χρειάζεται να αγαπήσει η ίδια το σώμα της, να μάθει το σώμα σας και να εκφράζει τι της αρέσει, θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο του εαυτού της.

Οι γυναίκες δεν εθίζονται στην πορνογραφία! Είναι γεγονός πως η πορνογραφία είναι τόσο εθιστική όσο και τα σκληρά ναρκωτικά, με εξίσου πολλές βλαβερές συνέπειες για τον εγκέφαλό σας. Για κάποιο λόγο, η κοινωνία μας αποφάσισε ότι οι άνδρες αγαπούν την πορνογραφία ενώ οι γυναίκες έχουν ανοσία σε αυτήν. Πρόκειται για μία λάθος υπόθεση, εφόσον η πορνογραφία μπορεί να λειτουργήσει και στη γυναίκα ακριβώς με την ίδιο εθιστικό τρόπο και να την παγιδεύσει στην τοξική της παγίδα. Επίσης, είναι ακόμα πιο δύσκολο για μία εθισμένη γυναίκα να ζητήσει βοήθεια για το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς η ντροπή είναι πιο μεγάλη, εφόσον κοινωνικά θεωρείται «ανδρική συνήθεια». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια γυναίκα: «Δεν είχα ζητήσει βοήθεια για τον εθισμό μου, γιατί ένιωθα ότι ήμουν ένα τέρας της φύσης, γιατί ήμουν σίγουρη ότι ήμουν η μόνη γυναίκα που αγωνίστηκε με αυτή την ανδρική ασθένεια.»

Γεννιέσαι «θερμός ή ψυχρός» σεξουαλικά! Σίγουρα αρκετοί άνθρωποι μπορεί να είναι περισσότερο «θερμοί» σεξουαλικά σε σχέση με κάποιους άλλους, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ή γεννιέσαι σεξουαλικό ηφαίστειο ή σεξουαλικό παγόβουνο! Ας έχουμε στο μυαλό μας πως το σεξ, όπως και άλλες συμπεριφορές, είναι μια μαθημένη ικανότητα. Όταν λοιπόν μία γυναίκα ή ένας άνδρας φροντίσουν να γνωρίσουν όχι μόνο το δικό τους σώμα αλλά και του συντρόφου τους, αν φροντίσουν να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και τι χρειάζεται ο καθένας, τι αρέσει στον καθένα, τόσο πιο πολύ θα συμμετέχουν σεξουαλικά και τόσο περισσότερο ενεργοί θα είναι…

Περισσότερο σεξ θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους! Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια γεμάτη σεξ ζωή είναι και ευτυχισμένη. Ερευνητές από το Carnegie Mellon υπέθεσαν πως αν διπλασιαστεί το σεξ στα ζευγάρια, θα είναι και πιο ευτυχισμένα. Η υπόθεση όμως αποδείχθηκε αναληθής. Αυξάνοντας την σεξουαλική συχνότητα, δεν σημαίνει πως αυξάνεται και η ικανοποίηση από την ποιότητα της σχέσης ή το συνολικό επίπεδο ευτυχίας. Η ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής και η σχέση σας σε γενικές γραμμές, είναι ο καλύτερος δείκτης υγείας και συντροφικής ευτυχίας…


Η Μαρίνα Μόσχα είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.www.facebook.com/marinamoscha

#########