Στα πλαίσια του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Οικογενειακού Προγραμματισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Αλεξανδρούπολη, στις 26-28 Φεβρουαρίου, τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της ενημέρωσης των εφήβων σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και παρουσιάστηκαν σημαντικές δράσεις του Οικογενειακού Προγραμματισμού στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οφέλη των εμβολίων ως κύρια παρέμβαση Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκαράς, Λέκτορας Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι με τα διαθέσιμα εμβόλια προλαμβάνονται 29 λοιμώδη νοσήματα, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα, και έχουν εξαλείψει χάρη της εφαρμογής μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού, νοσήματα όπως η πολιομυελίτιδα και η Διφθερίτιδα. Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα εμβόλια έχουν βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο μας και ότι μαζί με το νερό αποτελούν τις μεγαλύτερες και πιο επωφελείς παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία

.

 

Στον τομέα των εμβολίων καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις που σχετίζονται με τον τρόπο παρασκευής τους, την υψηλή αποτελεσματικότητα που παρέχουν, το σημαντικό προφίλ ασφάλειας και την πρόληψη μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, το HPV εμβόλιο ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η παραγωγή του στηρίζεται στην ανακάλυψη ότι ένας Ιός, ο Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, σχετίζεται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου οι HPV τύποι 6, 11, 16 και 18 προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών νοσημάτων που σχετίζονται με τον HPV. Σήμερα οι ιατροί και το κοινό έχουν στα χέρια τους το
πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο έναντι των τύπων 6,11,16,18 κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Ο κ. Δεληγεώρογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις κλινικές μελέτες του τετραδύναμου εμβολίου.  Οι κλινικές μελέτες του εμβολίου παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνει. Ο κ Δεληγεώρογλου εστίασε στο μεγάλο όφελος που θα έχει η έφηβη αν εμβολιαστεί έγκαιρα, γιατί της παρέχεται προστασία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και από τις πιο συχνές μορφές γεννητικών κονδυλωμάτων.

Μάλιστα στην Αυστραλία που εφαρμόζεται εμβολιαστικό πρόγραμμα στα σχολεία, με αποτέλεσμα 8 στις 10 έφηβες ήδη να έχουν εμβολιαστεί, παρατηρήθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού μείωση κάθε τρίμηνο κατά 25% των κονδυλωμάτων στις γυναίκες κάτω των 28 ετών. Παρουσίασε επίσης το όφελος που έχει η μεγαλύτερη σεξουαλικά ενεργή γυναίκα από τον εμβολιασμό παρουσιάζοντας αποτελέσματα και για γυναίκες έως και 44 ετών.

Σήμερα το τετραδύναμο εμβόλιο διαθέτει επίσης και μεγάλη κλινική εμπειρία καθώς έχουν χορηγηθεί 55 εκατομμύρια εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Τα επίσημα δίκτυα που παρακολουθούν την πορεία του εμβολίου δηλώνουν όπως τόνισε ο κ. Δεληγεώρογλου ότι το εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές λόγω κυρίως της παρασκευής του. Το εμβόλιο αυτό είναι ένα τεχνητό εμβόλιο που δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό αλλά μόνον να τον προστατέψει.

Οι Αρχές Υγείας παγκοσμίως έχουν επίσημα τοποθετηθεί υπέρ της ασφάλειας και μαζικής χρήσης του εμβολίου. Στην Ελλάδα το εμβόλιο κυκλοφορεί από το 2007, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ως εμβολιασμός ρουτίνας και συστήνεται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 -26 ετών, ενώ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία το χορηγούν δωρεάν.

Τέλος παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στοιχεία από την Αυστραλία και τη Γαλλία που υποδηλώνουν ότι η ενημέρωση για τον HPV εμβολιασμό όχι μόνο αυξάνει τη γνώση για τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων και την αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά επίσης αυξάνει τη συμμόρφωση με την εξέταση κατά Παπανικολάου που οδηγεί στην πρώιμη διάγνωση.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης του  πληθυσμού, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και της μαζικής εφαρμογής του τεστ κατά Παπανικολάου, ώστε στο άμεσο μέλλον να μειωθεί δραστικά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, παρουσιάζονται περίπου 500 νέες περιπτώσεις και 260 θάνατοι από καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

#########