Νέα ερευνητικά και θεραπευτικά δεδομένα στο χώρο της δερματολογίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Δερματολογικού Συνεδρίου «Αττικές Δερματολογικές Ημέρες», που πραγματοποιήθηκε, με διεθνή συμμετοχή, στην Αθήνα, από τις 21 έως τις 23 Ιανουαρίου 2011.Τα κυριότερα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν η θεραπεία της κοινής πέμφιγας που αποτελεί βαρύτατο αυτοάνοσο πομφολυγώδες νόσημα, η πρόληψη του καρκίνου των έξω γεννητικών οργάνων και του τραχήλου της μήτρας που συνδέεται με την HPV λοίμωξη, ενώ έλαβε χώρα ειδική συνεδρία για την χρήση και εφαρμογές των σύγχρονων Lasers στο τομέα της δερματολογικής αισθητικής – κοσμετολογικής δερματολογίας, καθώς και συνεδρία της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής.

 

 

Εκτενής αναφορά έγινε στην ασθένεια της Ψωρίασης, η οποία, τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί σε βάθος, τόσο ερευνητικά όσο και από πλευράς συννοσηρότητας. Στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας, έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπευτικές δυνατότητες της νόσου, οι «βιολογικές» θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν ειδικές κυτταροκίνες, που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της ψωρίασης.

 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ψωριασικοί ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες. Είναι επιρρεπέστεροι σε ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, εμφράγματος, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αρθριτικής προσβολής, ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων και άλλων εκδηλώσεων από άλλα συστήματα.

 

Η μελέτη όλων αυτών των παραμέτρων νοσηρότητας, που γίνεται συστηματικά στο Ιατρείο Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», παρουσιάστηκε σε μορφή στρογγυλού τραπεζιού, από διακεκριμένους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Σκοπός της παρουσίασης ήταν η ανάδειξη της επίπτωσης των παραπάνω νόσων στον πληθυσμό των Ελλήνων ασθενών με ψωρίαση, αλλά και η πιθανή τους βελτίωση μετά την χρήση των στοχευμένων «βιολογικών» θεραπειών. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες Πανεπιστημιακοί από τους χώρους της Δερματολογίας, της Καρδιολογίας, των Λοιμώξεων, της Ενδοκρινολογίας, της Πνευμονολογίας και της Ρευματολογίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ιατρείο Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», παρέχονται στην ιστοσελίδα www.dermattikon.gr

Επιπλέον, από την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, τίθενται σε λειτουργία δύο νέες ιστοσελίδες, www.psoriasis-info.gr και www.arthritis-info.gr, μέσω των οποίων παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τη νόσο της Ψωρίασης και άλλων αυτοάνοσων φλεγμονωδών νοσημάτων.

 

Τέλος, κατά την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα νεότερα σημαντικά δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία, που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα επιστημονικά διεθνή δερματολογικά περιοδικά το 2010. Ειδικότερα, έγινε αναφορά σε θέματα Κλινικής Δερματολογίας, Ερευνητικής Δερματολογίας, Δερματολογικής Ογκολογίας και Μελανώματος, Αφροδισιολογίας – AIDS και Ιστοπαθολογίας του Δέρματος.

 

Το Συνέδριο έληξε με βραβεύσεις των καλύτερων εργασιών που υποβλήθηκαν σε αυτό και αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή Βράβευσης.

#########