Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) διοργανώνει το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021 και είναι υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, θα παραθέσει μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV. Στη συνέχεια, η Ε.Ε.Μ.Α.Α. θα τον βραβεύσει για το συνολικό έργο του και θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της εταιρείας.

Σε αυτό το επετειακό Συνέδριο θα ενωθούν όλες οι φωνές, των γιατρών, των νοσηλευτών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση του στίγματος.

Όπως προκύπτει από δημοσκοπική έρευνα σε 1.954 άτομα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει υψηλό ποσοστό άγνοιας για τον τρόπο μετάδοσης του HIV.

Η σύμπτωση της πανδημίας COVID έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων και ιδιαιτέρως οι γιατροί διαθέτουν >75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID. Συγχρόνως καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Με προβλέψεις της Ε.Ε.Μ.Α.Α., οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25% ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μήνο του 2021. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η απρόσκοπτη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Από τις υπόλοιπες εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο τονίζεται χαρακτηριστικά η προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε ΧΕΝ, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Τέλος, όσον αφορά στη θεραπεία, αντιρετροϊκά σκευάσματα με συνδυασμό δύο φαρμάκων, διατηρώντας τη δραστικότητα και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον καθώς και συνδυασμοί αντιρετροϊκών σε ενέσιμη μορφή.

Δράσεις της Ε.Ε.Μ.Μ.Α. για την 1η Δεκεμβρίου

Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα με την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από το πρώτο κρούσμα HIV αλλά και λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας Covid, απευθύνεται και αναζητά τη συμμετοχή όλων. Το κάλεσμα είναι ενιαίο και αφορά σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων το διάστημα 25/11/2021 (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης , Κωστής Φωκάς).

Επιπλέον, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το σήμερα και συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις που μεσολάβησαν, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στις 19,30, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / Im Positive» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα φιλοξενηθεί στο Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε με απλά λόγια για τον HIV και για την αντιμετώπιση του στίγματος.

#########