Περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κάποιου βαθμού μείωση της ακουστικής τους οξύτητας.

Ενδεικτικά, 2 με 3 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα ακοής που δυνητικά προκαλεί σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, καθώς και σοβαρές διαταραχές στις διαδικασίες της μάθησης.

Στους ενήλικες , προκαλεί δυσεπίλυτα προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης ενώ τα άτομα τρίτης ηλικίας οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και την απόσυρση.

Aκρογωνιαίος λίθος μιας κατά το δυνατόν επιτυχούς αντιμετώπισης της βαρηκοΐας με στόχο την αποτροπή των σοβαρών επιπτώσεών της, ειδικά στα παιδιά, είναι η έγκαιρη και ακριβής διάγνωσή της.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές προόδους στον τομέα της θεραπείας των βαρηκοϊών χάρη στην τεχνολογία (κοχλιακά εμφυτεύματα, υψηλότατης απόδοσης ψηφιακά ακουστικά βοηθήματα), γίνεται κατανοητό ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι επιτακτική ανάγκη.

Στις μέρες μας υπάρχουν εξαιρετικά ακριβείς και αποτελεσματικές μέθοδοι για να εντοπίσουμε και να καθορίσουμε μια βαρηκοΐα.

Οι ωτοακουστικές εκπομπές σαν ανιχνευτικό μέσο για τα νεογνά, τα Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους για μεγαλύτερα παιδιά μετά τους 6 μήνες αλλά και οι κλασικές μέθοδοι της ακοομετρίας και τυμπανομετρίας, μετά τα 7 έτη και φυσικά στους ενήλικες.

Είναι επιβεβαιωμένο πιά ότι αν η βαρηκοΐα στα παιδιά εντοπιστεί αμέσως και όλος ο κλινικοεργαστηριακός του έλεγχος τελειώσει στην ηλικία των 6 με 9 μηνών, το παιδί θα έχει μια εξαιρετική εξέλιξη και πρόοδο όπως τα υπόλοιπα παιδιά που ακούν.

Είτε χρειαστεί ακουστικά βαρηκοΐας , είτε χρειαστεί χειρουργείο με κοχλιακή εμφύτευση, σίγουρα η απώλεια θα αποκατασταθεί. Είναι ένα θαύμα της Ιατρικής αυτό, καθώς με την χρήση των Κοχλιακών εμφυτευμάτων παρακάμπτουμε το αυτί που δεν λειτουργεί και στέλνουμε τον ήχο κατευθείαν στο νεύρο της ακοής.

Ποτέ πριν μια διαχρονική αναπηρία όπως αυτή της κώφωσης δεν έχει καταφέρει να εξαλειφθεί.

Το μέλλον επιφυλάσσει ακόμα σπουδαιότερα επιτεύγματα και η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής σύντομα ότι θα είναι μια πραγματική γιορτή για την ανθρωπότητα.

Δρ. Αννα Ελευθεριάδου-Γκίκα   ΩΡΛ από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου   

 

 

#########