Γράφει η Εύα Ντελιδάκη Δημοσιογράφος Υγείας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συγγραφέας

 

ΧΑΡΙΣ ΚΑΡΝΕΖΗ !!! Είμαστε τυχεροί που την έχουμε στην Ελλάδα.

Μια σπουδαία γυναίκα που «πάντρεψε» το θέατρο με τον αυτισμό πριν από αρκετά χρόνια, αφιερώνοντας τη ζωή της σε αυτό το Project.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ βλέποντας την δουλειά της!!

Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) 

«ΕΚΕΙΝΗ»

Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και να ξεπεράσουν μια σειρά δοκιμασίες, όπως να ανακαλύψουν τον χαμένο θησαυρό, να βρουν τον μαγικό τόπο με τα σοκολατένια ρυάκια, τα βουνά από παγωτό, τα ποτάμια της τσίχλας και τα δέντρα με τις καραμέλες, να πετάξουν με τα μαγικά χαλιά, να λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης του μικρού μάγου, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Οι δοκιμασίες αυτές στοχεύουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Μοναδική παράσταση για τον αυτισμό που δεν μιλάει ούτε περιγράφει τον αυτισμό… αλλά  προκαλεί το κοινό να διανύσει τη διαδρομή που καλείται ένα άτομο με αυτισμό να καλύψει για να επιβιώσει σ’ έναν παράλογο για εκείνον κόσμο.

Πάρα πολλοί θεραπευτές και γονείς, ως θεατές της παράστασης και εγώ ανάμεσά τους, μάθαμε ,παίξαμε γελάσαμε και ανακαλύψαμε τις άπειρες λύσεις που βρίσκουν τα παιδιά με αυτισμό  όταν εκπαιδεύονται σωστά !

«Η Ελλάδα γέννησε τη φιλοσοφία και πλέον απέκτησε μια νέα μορφή της, με αυτό που δημιούργησε η Χάρις Καρνέζη (…) Είστε τυχεροί που την έχετε στην Ελλάδα…»

Τάδε έφη, ο διεθνούς κύρους ψυχολόγος με ειδίκευση στον αυτισμό, Prof. Tony Attwood, γνωστός παγκοσμίως και ως «Γκουρού του αυτισμού», καλεσμένος στο Masterclass για την παιδαγωγική μέθοδο CBD –  Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Πρόκειται για το «παιδί» της Χάρις).

ΧΑΡΙΣ ΚΑΡΝΕΖΗ

Η Δρ. Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Εκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin.

Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τα παιδιά αυτά, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ) που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες. Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη το 2009. Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της σε διεθνή συνέδρια σε Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής  και Μεξικό.

Έχει διδάξει τη μέθοδο ΓΣΔ σε πάνω από 500 επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής) σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα ΓΣΔ έχει εφαρμοστεί σε ειδικά σχολεία και κλινικές σε Αυστραλία και Ιρλανδία και εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα από πολλά κέντρα ειδικής διαπαιδαγώγησης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA Journals) η μελέτη της αναφορικά με την προσέγγιση του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος, ως μεθόδου εξάλειψης παιδικών φοβιών. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Autism Theatre Research Network.

#########