Αίτημα για ένταξη της Οδοντιατρικής Φροντίδας στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι οδοντίατροι. Η ανάγκη _ τονίζουν _ είναι επιτακτική ιδίως αυτή την περίοδο που πολύς κόσμος αδυνατεί να φροντίσει την υγεία του. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, οι ασθένειες των δοντιών, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά

 

Σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 33ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου στις 22 – 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Χειρουργός Οδοντίατρος, κ. Αθανάσιος Κατσίκης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρική Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Παναγιώτης Ε. Λαγουβάρδος, τόνισαν ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν αποτελεί μόνο αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη. Επειδή όμως, είναι ακριβή, πρέπει να ενταχθεί στη Δημόσια Υγεία. 

Είναι αποδεδειγμένο, βάσει μελετών, ότι οδοντικές ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα, αποτελούν δίοδο μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, συνεχείς φλεγμονές ούλων και γενικά κακή στοματική υγιεινή συντελούν  στην αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη, διατηρώντας το σάκχαρο σε υψηλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσίκης, υπάρχουν 700 νοσήματα πρώιμης εκδήλωσης από το στόμα, τα οποία καλείται και μπορεί να διαγνώσει ο γενικός οδοντίατρος. Ένα συχνό τέτοιο παράδειγμα είναι εκείνο του καπνιστή και οι ενδείξεις για καρκίνο του στόματος. 

Να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ οι παροχές υγείας 

Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι το υπό μελέτη σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επηρεάσει καθοριστικά τη Δημόσια Υγεία. Τονίζουν ωστόσο ότι η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο σχεδιαζόμενο του ενοποιημένου νέου Φορέα δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα βρεθούν εργαζόμενοι άνεργοι, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν πρέπει να επηρεαστεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε Νοσοκομεία. «Η Οδοντιατρική», πρόσθεσαν, «πρέπει να βρίσκεται ενταγμένη στο σύστημα των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο νέος Φορέας στους ασφαλισμένους». 

Παρά ταύτα, με την πρόσφατη εγκύκλιο με αριθ. 40/2.4.2012 της Διεύθυνσης

Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη δικαιούχων ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται μέσω των 880 περίπου οδοντιάτρων του ΙΚΑ –ΕΤΜ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ να εξυπηρετηθούν περί τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων (ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ). «Δεν είναι δυνατή η ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους χιλιάδες μαχόμενους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους.  Αυτό, είναι τουλάχιστον απαξίωση προς την Οδοντιατρική και τη στοματική υγεία των Ελλήνων πολιτών, όταν δημοσιοποιούνται οι προσπάθειες για τον φορέα, η οδοντιατρική να βρίσκεται σχεδόν εκτός κάθε συζήτησης», δήλωσε ο κ. Κατσίκης. 

Οι οδοντίατροι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και άμεσος διάλογος για την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη Δημόσια Υγεία. «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο Υπουργείο, προτείνοντας την ελεύθερη επιλογή Οδοντιάτρου, ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση», σημείωσαν. 

Με αφανισμό απειλούνται τα οδοντιατρεία 

Με αφανισμό απειλούνται πολλά οδοντιατρεία. Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία με την ισοπεδωτική πολιτική, η μεσαία τάξη η οποία ήταν ο κύριος χρηματοδότης του ιατρείου, υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα απ’ όλες τις τάξεις. «Ως συνέπεια αυτών των παραμέτρων», ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες, «εκδηλώνεται η στέρηση της δυνατότητας να φροντίσει κανείς την υγεία του». Η αδυναμία παροχής ασφαλιστικής κάλυψης οδοντιατρικής προς τους ασφαλισμένους από το Κράτος, αποτέλεσμα των εξευτελιστικών αμοιβών, οι οποίες αναφέρονται στο Π.Δ. του 1993 και οι οποίες μας ανάγκασαν στην καταγγελία των συμβάσεων από το 1990, έρχονται να επιδεινώσουν το βαθύ ρήγμα στα οικονομικά του ιατρείου.

Οι συνέπειες αυτών, επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, δεδομένου ότι λόγω της σοβαρής οικονομικής μείωσης των οικονομικών του ελευθεροεπαγγελματία οδοντιάτρου, υπάρχει αδυναμία καταβολής εισφορών προς το Ασφαλιστικό Ταμείο Ε.Τ.Α.Α.. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ασφαλιστικών πόρων στο Ταμείο και τη διασάλευση της σχέσης εργαζόμενου-συνταξιούχου που ήταν πέντε προς έναν.  

Η Πληροφορική στην Οδοντιατρική του Σήμερα 

Το 33ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, θα αποτελέσει για όλο τον κλάδο το έναυσμα για μια διεξοδική ανάλυση του πως θα πρέπει να εναρμονιστούν τα θεραπευτικά σχήματα και να δίδονται στον ασθενή λύσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα νέα οικονομικά δεδομένα. 

Οι ασθενείς που προσέρχονται σήμερα στα οδοντιατρεία αναζητούν θεραπείες όσο το δυνατόν οικονομικότερες. Στόχος των οδοντιάτρων είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. 

Με αφορμή αυτά τα δεδομένα, στο Συνέδριο οι ειδικοί θα αναφερθούν στους σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν καθοριστικά και διαμορφώνουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως το φορολογικό, οι εισφορές Τ.Σ.Α.Υ., τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο σύγχρονος εξοπλισμός του ιατρείου. 

Θα συζητηθούν επίσης αναλυτικά οι τρόποι διείσδυσης της Πληροφορικής στην Οδοντιατρική, η οποία μεταμορφώνει σιγά σιγά την παραδοσιακή Οδοντιατρική σε ψηφιακή (οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας στη σύγχρονη κλινική και βασική έρευνα, η βοήθεια της πληροφορικής στη διαγνωστική ακτινολογία και η αξιοποίηση της στην ορθοδοντική θεραπεία ασθενών με αυξημένες αισθητικές απαιτήσεις). 

Τέλος, στο Συνέδριο θα δοθεί η ευκαιρία οι συμμετέχοντες να συζητήσουν εκτενώς τη σημαντικότητα του Οδοντιατρικού Τουρισμού, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη. Θα αναλυθούν τα στοιχεία του τομέα αυτού στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης ενός παρόμοιου μοντέλου στη χώρα μας.

#########