Δυστυχώς τα αποτελέσματα της κρίσης αρχίζουν να φαίνονται χρόνια μετά καθώς υπολογίζεται ότι ο έλληνας έχασε 3,5 χρόνια υγιούς ζωής μέσα στην κρίση ενώ ο κύπριος που εκμεταλλεύτηκε σωστά την πρόκληση κέρδισε 10 χρόνια υγιούς ζωής.

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που έφερε στο φως έρευνα του πανεπιστημίου Πειραιά μαζί με την πολύ σημαντική δράση των ελλήνων ογκολόγων που ακούει στο όνομα All Can  και αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου. Μέσα σε ένα χρόνο παρουσιάστηκαν 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και από τους παλιούς ασθενείς χάθηκαν 32.000 ζωές κάτι θλιβερό μεν αλλά παρήγορο καθώς οι θάνατοι δείχνουν να μειώνονται και ο καρκίνος να γίνεται μια χρόνια νόσος παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί στη ζωή των ασθενών.

Η συστράτευση της ογκολογικής κοινότητας αφορά την ελληνική πλατφόρμα του AllCan που δίνει πληροφορίες σε ασθενείς και γιατρούς. Εϊναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να δοθούν συστάσεις στην πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν΄οτι το 89% των ασθενών επιβαρύνθηκε οικονομικά κατά τη διάρκεια της νόσου ενώ 1 στους 4 δήλωσε απώλεια εργασίας και φτάνει το 38% σε όσους δεν θεραπευτούν. Μόνο το 4% δέχθηκε πλήρη ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα και 1 στους 3 πήρε υποστήριξη από ομάδες.

Το 53% των διαγνώσεων έγινε μέσα από έλεγχο για άλλα νοσήματα. Μόνο το 11% βρήκε πρόβλημα καρκίνου σε προληπτικές εξετάσεις.

Η πρόεδρος του ΕΛΛΟΚ κα Αποστολίδου ανέφερε ότι ένας στους 3 ασθενείς με καρκίνο βιώνει τον πόνο και μόνο ένας στους 3 πήρε βοήθεια. Η νοσοκομειακή περίθαλψη εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος ασθενής. Ο κος Υφαντόπουλος τόνισε ότι  20-30% των ασθενών έχουν μείωση στην ποιότητα της ζωής τους ως καρκινοπαθείς. Ενώ άλλα κράτη δαπανούν από 2-5% στην πρόληψη η Ελλάδα δαπανά μόνο το 0,5% των πόρων για την υγεία.

Η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η αποδοτικότητά μας έχει μειωθεί κατά 40%.Από το παράθυρο έχει πεταχτεί το 40-45% των πόρων των δημοσίων νοσοκομείων κάτι που πιστοποιούν ασθενείς, γιατροί, και φαρμακοποιοί. Στο 60% είναι η συμμόρφωση των ασθενών προς την θεραπεία ειδικά οι διαβητικοί ασθενείς. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στην υγεία και την πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

¨Οπως ανέφερε ο κ. Νικολάου εξακολουθεί να έιναι κοινό πρόβλημα το υψηλό κόστος των φαρμάκων.

Και η κα Πατσέα έθιζε το δυσβάσταχτο βάρος που έχουν οι νοσηλευτές που εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς καθώςσε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούν 30 ασθενείς. Και ο κος Τσουκαλάς συμπλήρωσε΄οτι ο γολγοθάς του ασθενή είναι ότι μαθαίνει πλήρωση την πάθησή του ακόμα και με 3, 5 μήνες καθυστέρηση χρόνος πολύτιμος για την θεραπεία του ασθενή.

Την ίδια στιγμή μόνο το 11% έχει πάρει ψυχολογική υποστήριξη και μόνο το 25% κατάφερε ν αντιμετωπίσει τον πόνο.

#########